Eduskuntakin syö lopulta suomalaista ruokaa – ”Toimi niin kuin puhut”

Blogi, keskiviikkona 28.06.2017

Eduskunnassahan syödään lähes sataprosenttisesti ulkomaista ruokaa tänä päivänä, Heinonen päivittelee.”

”Eduskunnan leivät on leivottu ulkomaalaisista jauhoista ja osa lihastakin on ulkomaista. Salaattipöydän antimet ovat nekin lähes kaikki ulkomaalaista alkuperää.”

Nuo sitaatit ovat Iltalehden jutusta missä kerrottiin esille nostamastani tilanteesta miten eduskunnassa istuntosalissa puolustetaan ja puhutaan suomalaisen ruuan puolesta ja lasioven toisella puolella kahvilassa ja työpaikkaruokalassa syödään tyytyväisenä lähes 100% ulkomaalaista ruokaa. Tuolloin maitokin oli ruotsalaista ja ruisleivän rukiitkin ulkomailta.

Kuva järjestämästäni Vain suomalaista ruokaa -päivästä eduskunnassa. Ministeri Petteri Orpo hakemassa 100% suomalaista ruisleipää loppilaiselta Mikkolan Suoramyynnin Anne ja Antti Mikkolalta. Heidän Suoramyynti täyttää tänä vuonna jo 30 vuotta – Hyvää Suomesta ja Hämeestä!

Nostin asialle esille ja vaadin eduskunnan kansliatoimikunnalta toimia kotimaisen ruuan puolesta. Tämän jälkeen asiat ovat edenneet pikku hiljaa ja nyt tilanne on se, että ruuasta 70-80 prosenttia saatiin suomalaiseksi ja nyt seuraavassa vaiheessa kotimaisuusaste saadaan nostettua jo 80-90 prosenttiin. Tämä on tärkeä periaate ja myös esimerkin näyttäminen eduskunnalta.

Tämä tukee myös maamme hallituksen tekemään periaatepäätöstä minkä mukaan julkisen sektorin elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa pitää suosia vastuullisesti tuotettua ruokaa. Hankintaperusteina on siis nykyisin oltava mm. ympäristömyönteiset viljelytavat ja elintarviketurvallisuutta ja eläinten hyvinvointia tukevat tuotanto-olosuhteet.

Eduskunta teki juuri myös uuden ravintolapalvelusopimuksen Fazer Food Servicesin kanssa ja siinä vaatimallani tavalla on vahvasti esillä kotimainen ruoka.

Kotimaisen ruuan puolesta eduskunnassa ison työn teki varapuhemies Arto Satonen ja hänelle haluan isoimman kiitoksen tästä nyt tapahtuneesta muutoksesta antaa. Neljässä vuodessa olemme kääntäneet laivan ja nyt ruokapöydissämme on maamme parlamentissäkin hyvää kotimaista ruokaa mikä myös työllistää. Satonen totesikin nyt, että ”On tärkeää, että eduskunta on edelläkävijänä konkreettisesti edistämässä suomalaisen ruoan käyttöä. Kotimaiselle ruoalle annetaan arvo ja sitä pidetään ensisijaisena eduskunnan hankinnoissa, sanoo eduskunnan ravintolatoimikunnan puheenjohtaja”. Olen enemmän kuin samaa mieltä.

Näin se isokin laiva kääntyy kun asioihin puututaan ja muutoksia tehdään. Tänään olen enemmän kuin tyytyväinen. Mahakin tykkää.

Tänään eduskunnassa pitkä päivä ja nyt vielä yllättäen paikallaolovaade myös iltamyöhään kun pelkona, että oppositio tekee vielä pöydällepano-esityksiä. Katsotaan miten käy. Tänään jo puhuttu lisätalousarviosta ja siinä mm. Kymiringistä ja kaivosteollisuuden ympäristövastuista. Ja illalla vielä tarkoitus puhua kesäajasta tai oikeastaan siitä luopumisesta.

 

 

 

Kommentit