Eduskunnan lisäyksiä – Valtiontalousarvion käsittely etenee keskusteluin ja äänestyksin

Blogi, keskiviikkona 16.12.2020

Eduskunnassa tällä viikolla käsittelemme ensi vuoden talousarviota. Se on hurja velanottobudjetti ja toisaalta surullinen siinä mielessä, että se ei tavoittelekaan talouden tasapainoa, ei edes tämän vaalikauden lopussa eikä edes vuosikymmenenkään aikana. Huoletonta menoa.

Nämä joulunalusen päivät menevät niin, että käsittelemme pääluokittain budjettia täysistunnossa aamusta iltaan ja sitten aina seuraavana aamuna on äänestyksessä näiden käsiteltyjen pääluokkien muutosehdotukset. Itselleni tämä viikko varsin työläs meidän vaihtoehtobudjetin valmistelun veturina, mutta täytyy kyllä sanoa, että on myös mielenkiintoista aikaa.

Valtiovarainvaliokunnassa budjetin käsittelimme jo syksyn aikana ja sinne saatiin muutamia korjauksia. Olin tyytyväinen, että valtiovarainvaliokunta mm. hyväksyi tekemäni talousarvioaloitteen millä peruttiin Marinin hallituksen ja valtiovarainministeri Matti Vanhasen johdolla tehty leikkaus 4H-toiminnan valtiontukeen. VaV hyväksyi esitykseni ja tämä ihmeellinen leikkaus saatiin peruttua. Myönteistä oli myös se, että jakamattomasta varasta saatii lopulta rahoitus myös Pidä Saaristo Siistinä ry:n alushankintaan Saimaalle. Tämän kanssa teimme ison työn ja väännön syksyn aikana ja iso kiitos kuuluu mm. kollegalleni Saara-Sofia Sirenille. Nyt VaV tuo rahoituksen lisäsi ja saamme myös Saimaan oman aluksen jätehuoltoa yms. varten. Äärimmäisen iso päätös vaikutuksiltaan vaikkakin kyse lopulta vain 500 000 euron hankintatuesta. Joskus pienetkin summat vaativat ns. pihtisynnytyksen. Lopulta kuitenkin lopputulos vain ratkaisee ja se on nyt myönteinen. Kiitos kaikille asiaan vaikuttaneille.

Tyytyväinen olin myös valtiovarainvaliokunnassa tehtyihin muutamiin liikennehankerahoituksiin Hämeeseen. Janakkalan Saloistentielle saimme 400 000 euroa, Lounais-Hämeen ja Forssan kakkostielle 600 000 euroa ja Päijät-Hämeen puolelle Mäntsäläntielle 350 000 euroa. Nämä tärkeitä hankkeita ja hyvä, että saivat mukaan.

Tällä viikolla vielä eduskunta äänestää esityksistäni missä esitän korjausrahaa Janakkalan Jokimaantielle 350 000 euroa, riista-aitojen lisärakentamiseen kantatie 54:lle 800 000, Sotiemme Veteraanit ja Sotiemme Naiset -varainhankintojen tuotonaleneman kompensoimiseksi 1 000 000 euroa, raskaan liikenteen taukopaikkojen lisäämiseen valtakunnallisesti 1 000 000 euroa ja maantien 3254 perusparannukseen 900 000 euroa. Myös Aulangon Puistometsän rahoitus ja kansallispuistojen peruskorjaus- ja kehittämisrahat myös vielä äänestyksissä.

Tänään jo eduskunta äänesti Suomen Kelloseppäkoulun 300 000 euron avustuksesta. Yllättäen hallituspuolueet SDP:n johdolla eivät halunneetkaan osoittaa maailmanlaajuisestikin tunnetulle ja tunnustetulle Kelloseppäkoululle valtiontukea ja äänestivät esitystäni vastaan. Nyt on suuri vaara, että koko koulun tulevaisuus joutuu vaakalaudelle?

Toivotaan, että saisin näiden muiden esitysten tueksi myös hallituspuolueiden edustajia. Kannattaa seurata äänestyksiä ja varsinkin niiden tuloksia. Politiikassa on siis eroja ja politiikalle on myös vaihtoehtoja.

Illalla vielä viimeisenä keskustelussa sitten puolustusministeriön hallinnonalla. Siitä isolta osin pystyimme antamaan pelkkään kiitosta Puolustusministeri Antti Kaikkoselle. Uskottavasta maannpuolustuksesta ei tingitä ja mm. Hornetit korvaava ns. HX-hanke etenee suunnitellusti. Itse nostin tänään esille seuraavat isommat PV:n hankinnat ja oma tavoitteeni on, että esimerkiksi tulevaisuuden rynnäkkökiväärit voitaisiin hankkia kotimaisista käsistä. Ehkä ainoa mistä olen huolissani on puolustusvoimien kiinteistöjen tulevaisuus nyt läpi runnotulla Senaatti-Puolustuskiinteistöt mallilla ja hieman huolissani olen myös kantahenkilökunnan jaksamisesta ja riittävyydestä korona-aikana ja muutenkin. Ja ehkä kolmantena huolena sitten koulutusvelka ja myös aika rajusti karsittu kv-harjoitustoiminta. Toivottavasti se ei nakerran puolustusvoimiemme osaamista ja yhteistyökykyä.

Päivän puheenvuorot löytyvät jälleen eduskunnan pöytäkirjoista. Tänään puhuin myös mm. poliisien resursseista, Hämeenlinnan naisvankilan käyttötalouden vajeista ja vanginvartijoiden turvallisuudesta, seksuaalirikosten uhrien asemasta ja oikeudenkäyntien pitkittymisistä ja myös kotimaisen ruuantuotannon tilanteesta ja myös susista ja valkoposkihanhista ja niin muuten myös merimetsoistakin. Monet pääluokat siis tänään käsittelyssä. Sellainen keskiviikko.

Kommentit