Eduskunnassa mielenkiintoinen luottamusäänestys – Enemmistö katsoi lakia rikkoneen ministerin voivan jatkaa tehtävässään

Blogi, tiistaina 15.12.2020

Eduskunta äänesti tänään ulkoministerin luottamuksesta. Perustuslakivaliokunta oli aiemmin todennut ulkoministerin rikkoneen lakia, mutta ministerin korkeamman syytesuojan johdosta ei lainrikkomusta kuitenkaan viety eteenpäin. Huomionarvoista on se, että jos vastaavan lainrikkomuksen olisi tehnyt virkamies niin syytekynnys olisi ylittynyt. Tämä tapaus laittaakin nyt pohdituttamaan aivan uudella tavalla ns. ministerivastuuta, että eikö oikeasti ministerin pitäisi toimia jopa erityisen huolellisesti tehtävässään? Nyt siis lakia voi rikkoa ilman mitään seuraamuksia?

Lain rikkomus ei siis etene nyt oikeusasteisiin, mutta ministerin luottamuksesta eduskunta kuitenkin äänesti. Oppositio ja yksi keskustan kansanedustaja, Hannu Hoskonen, katsoivat nimittäin, että lakia ministerin tehtävässään rikkonut henkilö ei voisi jatkaa ministerin tehtävässä. Hoskosta lukuunottamatta kuitenkin kaikki muut keskustan kansanedustajat olivat eri mieltä puheenjohtaja Annika Saarikon ja ryhmäpuheenjohtaja Antti Kurvisen johdolla. He eivät katsoneet lainrikkomusta syyksi äänestää epäluottamusta ministerille? Olemme tulleet erikoiseen tilanteeseen?

Äänestyksessä 101 kansanedustajaa siis antoi tuen ministerin jatkolla ministerin tehtävässä tapahtuneesta lainrikkomuksesta huolimatta. Mutta nyt jälkikäteen näyttää keskustassa nousevan uutta tyrskyä ministeriä kohtaan ja saa nähdä voivatko keskusta ja vihreät jatkaa nykyisessa pääministeri Sanna Marinin hallituksessa ilman, että mikään muuttuisi. Oma arvioni on, että ennen joulua vielä tulee tapahtumaan.

Eduskunnassa otettiin tänään 15.12.2020 käyttöön historiallisesti istuntokäytössä myös salin ns. yleisölehterit. Osa kansanedustajista istui tänään salin kahdella lehterillä ja toimittavat sielä kansanedustajan tehtävää. Kaksisataa kansanedustajaa siis saadaan näin riittävin turvavälein ja maskein saliin mm. äänestämään. Tämä tärkeää parlamentarismin toiminnan varmistamiseksi ja edustuksellisen demokratian toimiseksi myös korona-aikana.

Nyt eduskunnassa siis viikko äänestyksiä ja budjetin palautekeskusteluja. Mennään aamusta iltaan ja jaksaa jaksaa.

Kello 21.49 ja hetki sitten töistä kotiin. Tänään aamun äänestysten jälkeen sitten käsittelyssä mm. koulupuolen asioista ja myös ympäristöministeriön hallinnonalaa. Molemmissa käytin puheenvuorot ja ne siis löytyvät jälleen tuolta eduskunnan kotisivuilta minun nimeni alta.

Nyt en tämän pidempää päivää käsittele vaan käännän katsetta sängyn kautta huomiseen. Pitkiä päiviä luvassa.

Kommentit