Carunan tapauksesta otettava opiksi ja lakeja uudistettava

Blogi, maanantaina 08.02.2016

Julkisuudessa on aiheesta arvosteltu Carunan sähkönsiirron hinnankorotuksia. Itse pidän välttämättömänä, että hinnankorotusten syyt ja taustat selvitetään ja niistä otetaan opiksi. Siksi olen asiassa aktiivinen.

Lisäksi on levitetty myös väärää tietoa Fortumin verkon myynnin valmistelleista ministereistä. Kauppa oli tuolloin omistajaohjauksesta vastanneen kehitysministeri Pekka Haaviston (vihr.) valmistelussa ja sen myötä energiayhtiö Fortum myi sähkönsiirrosta vastaavan yhtiönsä vuonna 2014. Maamme hallitus käsitteli asiaa vain jakeluverkon strategisuuden näkökulmasta ja päätyi yhtä ministeriä lukuunottamatta siihen, että 20% sähköverkon omistus ei ole strateginen omistajuus. Maamme hallitus käsitteli asiaa siis talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa ja päätyi siihen, että 20% osuuden omistaminen sähköverkosta ei ole strategista omistusta, sillä muiden yksityisten yritysten hallussa oli tässä vaiheessa jo 80% sähkön siirtoverkosta. Kantaverkon omistajuus sitä sen sijaan on nyt ja tulevaisuudessakin.

Koko Suomen sähkön kantaverkko ja kaikki merkittävät ulkomaanyhteydet ovat siis Fingridin omistuksessa. Voimajohtoja on yhteensä noin 14 000 kilometriä ja sähköasemia 106. Kantaverkkoon kuuluu 400, 220 ja 110 kilovoltin voimajohtoja.

Tapani- ja Hannu-myrskyjen pitkien sähkökatkojen jälkeen haluttiin laajasti parantaa sähkön jakeluvarmuutta. Itse edelleen pidän huoltovarmuuden parantamista hyvänä, mutta olen nyt esittänyt 10-15 vuoden jatkoaikaa investoinneille. Näin kustannukset jakaantuisivat pidemmälle ajalle ja korjaukset tehtäisiin siinä vaiheessa, kun sähköverkkoa on ikänsä puolesta jokatapauksessa uudistettava. Olen jättänyt esitykseni eduskunnassa.

Carunan tekemät korotukset ovat siis kohtuuttomat ja niiden laillisuus tulee selvittää. Tässä on jo ryhdytty toimeeen ja sen myötä Energiavirasto esitti jo työ- ja elinkeinoministeriölle toimittamassaan selvityksessä kahta sähkömarkkinalainsäädännön kehittämistoimenpidettä. Sähkön siirtohinnalle määrättäisiin enimmäisprosentti kertakorotuksille ja lisäksi määriteltäisiin vähimmäisaika korotusten toistumisvälille.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on jo myös ilmoittanut hallituksen muista toimista lainsäädännön muuttamiseksi niin, että jatkossa voidaan välttää täysin kohtuuttomat korotukset.

Tämän lisäksi kuluttajaviranomaiset käyvät neuvotteluja Carunan johdon kanssa hinnankorotusten kohtuullistamiseksi. Kuluttaja-asiamiehen ja Carunan neuvottelut jatkuvat viikolla 7. Tavoite on löytää ratkaisu neuvottelemalla, mutta keinoina on esillä myös ainakin ryhmävalitus ja ryhmäkanne.

Oma asiansa on sitten Carunan jopa agressiivinen verosuunnittelu. Tähänkin ollaan puuttumassa. Hallitus selvittää yritysten veronkierron tukkimista valtiovarainministeriö Alexander Stubbin (kok) johdolla. Tarkoitus on tehdä rajoituksia siihen kuinka paljon veroja voi vähentää verotuksessa ja luoda  lainsäädäntö, että yritykset maksaisivat tuloksestaan verot siihen maahan, missä tulos on tehty.

Itse pidän näitä toimenpiteitä nyt oikeudenmukaisina ja kohtuullisina.

….

Kello 18.32 ja Elmolasta kotiin. On luksusta kun iskä ehtii lapsen kanssa salibandytreeneihin ja siellä näkee aina myös muita kavereita joista monet ystäviä aina lapsuudesta asti. Tänään mukavat juttutuokiot Rampan kanssa. Mutta päivä tänään vauhdikas ja ehdittiin käydä Riihimäellä ja Hyvinkäälläkin. Monta juttua eteenpäin ja hieman jo tulevia eduskunnankin asioita. Ja tällä viikolla odotetaan myös työmarkkinajärjestöjen ratkaisua yhteiskuntasopimuksesta. Kokonaisuudella on selvät ehdot ja rajat mitkä pitää täyttää ja sen sisältöistä ratkaisua nyt odotetaan.

Huomenna eduskunnassa arki taas ja aamusta Ylen radiohaastattelu ja valiokuntien kautta sitten iltapäivän kevään avajaiskeskusteluun missä varmasti esillä talous ja pakolaistilannekin. Yksi kevään linjakeskusteluista siis luvassa.

 

Kommentit