Tänään Laskiaissunnuntaina 7.2.2016 vietettiin Suomen Metsästysmuseolla Talvikin kymmenvuotisjuhlia. Juhlavuoden teemana oli ”Yhdessä tulilla” ja sen mukaisesti esillä oli erilaisia retkeilijän tulenkäyttömuotoja rautakauden opeista tämän päivän retkikeittimiin ja muihin. Tapahtuman tämän kertainen halu olikin kerätä ihmiset ja varsinkin lapset ja nuoret yhteen tulien ja ulkoiluharrastuksen äärelle ja siinä tapahtuma onnistui suojasäässäkin mitä parhaiten. Väkeä oli varmaankin tapahtuman kymmenvuotisen historian ennätysmäärä.
Talvikin kymmenvuotista historiaa leimasikin vahvasti yhdessä tekemisen henki. Tänä vuonna haluttiinn erityisesti painottaa tasapuolista mahdollisuutta osallistua tapahtumaan ja innostaa sen myötä ihmisiä liikkumaan ulkona ja luonnossa. Tätä varten Ventoniemi järjesti ilmaisen bussivuoron tapahtumaan ja seurakunnan diakoniatyö jakoi ilmaislippuja tapahtuman ohjelmiin. Ja tunnelma oli kyllä juuri tällainen ja vahvasti yhteisöllinen. Onnistui.
Talvikin tarinahan alkoi vuonna 2006 Metsästysmuseolla järjestetystä Maankaje Oy:n Kauko Pölläsen ideoimasta Lumikenkien kutsu -tapahtumasta. Vuodesta 2007 tapahtuma on järjestetty aina Talvikin nimipäivää lähimmäksi osuvana sunnuntaina. Tänään kymmenvuotistapahtuma alkoi komeasti lipunnostolla ja minulla oli kunnia Metsästysmuseon hallituksen uutena jäsenenä ja kansanedustajana nostaa Suomenlippu partiolaisten Timo Sinivuoren kanssa. Tämän jälkeen Talvikin avasi itseoikeutetusti Talvikki itse, joka tällä kertaa ei päässyt paikalle reellä vaan joukkoineen jalan. Riihimäen nuorisoteatteri oli tehnyt päivään myös hienon Talvikki-näytelmän.
Yhteisöllisyyttä erätulilla ja vauhtia suojaisella lumella
Mikä retkeilyn osa-alue symboloisikaan yhteisöllisyyttä paremmin kuin leiritulet? Suomen Erätaitoseura toi tänään paikalle Risurallin, jossa risukeitinharrastajat esittelivät kekseliäitä ja ekologisia retkikeitinratkaisujaan. Monenmoisia tulia pihapaalla paloikin. Ja tapahtuman mainoksen mukaan ”armottoman vakavahenkisessä kilpailussa” etsittiin tehokkainta, tyylikkäintä tai nokkelinta keitintä. Partiolaisilla oli Timo Sinivuoren johdolla mukanaan pihamaalla myös kamiinan lämmittämä puolijoukkueteltta. Ja teltan ulkopuolella räiskyi upeasti palaneet rakovalkeat ja leirinuotiot. Räiskäleet paistuivat ja maistuivat kaikille erinomaisen laskiaissunnuntain hernerokan päälle. Eikä muuten laskiaisiapullisakaan oltu hilloa ja kermavaahtoa säästelty. Iskä huomasi sen lapsen haalareistakin 🙂 Hyvää oli.
Metsästysmuseomme sisätiloissa Joppe Ranta luennoi tulilla yöpymisestä ja Suomen Puukkoseuran Risto Mikkonen opasti kiehisten eli perinteisten sytykkeiden vuolemisessa. Ja kun museoon oli vapaapääsy koko päivän ajan niin upeat perusnäyttelyt ja uutuutena asehuonen keräsivät väkeä aika-ajoin ruuhkaksi asti. Sopu tilaa teki. Ja vielä ehdimme ihastella myös Tapio Kaislan luontokuvanäyttelyäkin.
Laskiaissunnuntai jatkuu ja meitä ei vesikelihaittaa emmekä aio vesihiihtääkään vaan nauttia ulkoilun ja liikunnan ja yhdessäolon päivästä. Kiitokset vielä Metsästysmuseon väelle, tapahtuman erinomaiselle juontajalle Kalervo Viitaselle ja kaikille tekijöille ja esittelijöille tästä päivästä. Parhaita päiviä.
…
Hieno laskiaissunnuntai ja viikonloppu takana. Tällaiset viikonloput ja päivät vain antavat virtaa kummasti tulevaankin ja alkava viikko tulleekin olemaan pitkä ja vaikea. Toivottavasti kuitenkin muutama isompia asia saadaan myös maaliin eikä niistä vähäisimpänä yhteiskuntasopimus. Mutta palataan niihin kun asiat etenevät. Nyt vielä hieman viikonlopun lehtiä ja sitten sohvan kautta sänkyyn ja kohti uutta alkavaa viikkoa.