Brexit peruuntumassa? – Iso-Britanniassa moni pohtii jo koko eron järjettömyyttä

Blogi, sunnuntaina 17.03.2019

Maaliskuun 12. päivänä 2019 Britannian parlamentti äänesti jo toista kertaa Brexit-sopimuksesta ja pääministeri Theresa Mayb hallitus hävisi jälleen murskaluvuin 242-391 äänestyksen. Tappio oli nyt toki ensimmäistä äänestystä pienempi eli 149 ääntä. Tammikuun puolivälissä ennätykselliset 230 edustajaa äänesti Mayn Brexit-sopimusta vastaan.

Iso-Britannia kansanedustajat äänestivät sitten vielä keskiviikkona siitä, lähdetäänkö EU:sta joka tapauksessa 29. maaliskuuta ilman sopimusta. Tämä äänestys päättyi EU:ssa pysymiseen äänin 312-308. May kertoi hallituksen ryhtyvän joka tapauksessa uusiin järjestelyihin ns. sopimuksettoman brexitin varalle. Ja sitten äänestettiin vielä siitä, että pyritäänkö erolle saamaan jatkoaikaa. Tätä britit nyt hakevat, mutta tilanne ei ole senkään suhteen lainkaan ongelmaton. Jo aiemmin EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi, että Britannian EU-ero ei voi lykkääntyä tuli EU-vaalien ja uskon, että tästä pidetään kiinni. Lykkäys voisi olla siis korkeintaan tuon noin kolme kuukautta. Jos siis Britannia aikoo lähteä EU:sta, sen on oltava ulkona EU-vaaleihin mennessä ja Reutersin arvion mukaan, jos brexit tapahtuisi ilman sopimusta, EU toisi ensimmäiseksi Britannialle 50 miljardin euron laskun.

Nyt siis moni jo briteissä pohtii, että onko tässä mitään järkeä. Tämä on osoittanut jo nyt sen, että vaikka EU meistäkin monia monissa asioissa ns. ärsyttää ja tuntuu, että jotkut asiat menevät sen myötä huonompaan suuntaan niin fakta on se, että hyödyt ovat paljon haittoja ja ongelmia suuremmat. Tämän muuten tulee vielä Iso-Britannia virallisestikin tunnustamaan. Uskon, että edessä on siellä uudet parlamenttivaalit ja uusi EU-äänestyskin ja lopulta Iso-Britannia toteaa, että on parempi jatkaa yhdessä ja muuttaa ja uudistaa EU:ta sisätä. Tähän minusta kaikkien tulee olla valmiita. Muuttaa EU:ta niin, että suurissa asioissa se on suurempi ja pienemmissä asioissa pienempi. Eli ei EU:n pidä puuttua jokaisen maan sisäisiin asioihin esimerkiksi ampuma-aselainsäädäntöön tai ruokiin yms. Mutta se voi vahvemmin puuttua turvallisuuteen ja vakaaseen talouspolitiikkaa.

Nyt sunnuntai-aamu ja tänään kohti Lounais-Hämettä. Siellä tänään kiertuepäivää ensin Forssassa ja sitten Tammelan Kokoomuksen kevätkokous ja sen perään Ulko- ja turvallisuuspolitiikan iltakouluni Tammelan kunnantalolla.

Kello 17.20 ja Lounais-Hämeestä päivälliselle kotiin. Tänään Puistojuoksu Forssassa. En juoksemaan tänään lähtenyt, mutta väkeä hyvin liikkeellä ja hieno perinne elää ja voi hyvin. Tällaisia tapahtumia tarvitaan lisää lisäämään myös sitä arjen liikuntaa ja yhdessä liikkumista.

Forssassa parit kahvit ja sitten matka jatkui Tammelaan. Siellä ensin Tammelan Kokoomuksen kevätkokous ja siellä pieni puheenvuoro ajankohtaisista politiikan kevään aiheista ja myös Tammelaan neuvottelemistani lisärahoista (400 000€) Liesjärven ja Torronsuon Kansallispuistoille ja myös Tammelan tierahoituksista mihin vielä yksi iso potti kelirikkorahoitusta.

Tammelan valtuustosalissa pidimme vielä Ulko- ja turvallisuuspolitiikan iltakoulun. Maanpuolustusväkeä paikalla ja itse pidin noin puolentunnin alustuksen maamme turvallisuuspoliittisen tilanteen muutoksesta ja mitä sen johdosta olemme tällä kaudella tehneet ja mitä pitäisi vielä tehdä. Hieman jouduin sieltä lähtemään nopeammin pois kun olin suunnitellut sillä isojen mainosten kanssa oli vähän tilannetta päällä. Nyt taas kaikki kunnossa ja matka jatkuu kohta. Tänään vielä illalla Riihimäelle ja sitten katsomaan Panthersin nousukarsintaa kohti ykkösdivaria. Ratkaiseva ottelu tänään Tampereen Classicia vastaan.

….

Kello 21.42 ja lopulta kotona. Hieno ilta vielä Riihimäellä ja se huipentui upeaa Panthersin salibandyotteluun Tampereen Classicia vastaan. Ratkaisupelistä tärkeä voitto ja taistelu noususta ykkösdivariin jatkuu. Tsemppiä jatkoon pojat!

 

Kommentit