Anna sen haukkuu, anna sen haukkuu – Penin kuuluman päähän se kaikuu

Blogi, lauantaina 03.10.2020

Me metsästäjät odotamme aina uutta jahtikautta, kuin peurakytikselle kuuta nousevaa. Hyvä jahti vaatii hyvät järjestelyt ja myös paljon työtä ympäri vuoden. Myös hyvät jahtimaat, jahtikaverit – niitä uskollisimpiakin.

Tänä vuonna minulla oli kunnia toimia Haukku 2020 -kilpailun virallisena suojelijana. Perinteikäs kansalliskoiramme Pystykorvan mestaruuskilpailu käydään tänä viikonloppuna, nyt jo 71. kerran, täällä meillä Hämeen sydänmailla Hauholla.

Suomen mestaruudesta kilpailee perinteen mukaan 13 koiraa, joista 12 koiraa eteni kilpailuun lohkokarsintojen kautta. Ja tuo kolmastoista on aina hallitseva lintuhaukun Suomenmestari eli tällä kertaa Marjakankaan Martta isäntänsä Kai Rautiaisen johdolla. Tänä viikonloppuna Etelä-Hämeen Hirvikoirayhdistys ry:n ja Pekka Stenbackan johdolla järjestetty Haukku-otteluhan on yksi kolmesta Kennelliiton valtakunnallisista otteluista kotimaisille koiraroduille. Suomenajokoirien Kilpa ja karjalankarhukoirien Hirvenhaukut-ottelu järjestetään myöhemmin.

Meillä Suomessa on kaikken kaikkiaan yli 100 metsästyskoirarotua. Reilusta 180 000 metsästyskoirarotuisesta koirasta reilut 83 000 on metsästyskäytössä. Kaiken kaikkiaan metsälle lähtee tänäkin riistakautena varmasti reilu 100 000 koiraa.

Yksi yhteinen huolemme on kuitenkin se, että miten saamme jatkossakin turvattua riittävät metsästymaat meille harrastajille. Tänä päivänä etelästä moni joutuu lähtemään pidemmälle metsälle. Toisaalta pitää muistaa sekin, että me tarvitsemme koko ajan myös uusia metsästäjiä ja erityisen iloinen olen siitä, että mukana on yhä enemmän myös jahtisiskoja.

Ja yksi sellainen hieno juttu minkä myös haluan esille nostaa on kasvavan koiraharrastuksen näkyminen metsästyksessä. Koiraharrastus on tuonut metsästyksen pariin paljon uusia ihmisiä, joilla ei välttämättä ole ollut edes suvussa esimerkkiä metsästämisestä tai muuta yhteyttä jahtimaille. Halu pitää huolta hyvästä koirasta on tuonut heitä metsälle.

Suomalainen metsästäjähän tykkää lähteä metsälle kaverin kanssa. Kaveri on usein myös koira – se uskollisin ystävä.

Hyvältä haukulta on hienoa ampua tarkkoja riistalaukauksia.

Haukku 2020 -kilpailu jatkuu vielä huomenna toisella ja ratkaisevalla kilpailupäivällä. Kilpailun sääntöjen mukaan sijoitus ratkeaa kunkin koiran osalta paremman päivän suorituksen mukaan. Kaikki siis ratkeaa vasta huomenna toisilla haukuilla. Toivotan siis vielä täällä blogissanikin jokaiselle kilpailuun osallistuvalle mitä parasta menestystä ja hyvää rehtiä kilpailua mestaruustaistoon. Mutta haluan jo tässä vaiheessa myös kiittää kaikkia kilpailun järjestelyihin osallistuneita toimitsijoita ja tuomareita sekä toimihenkilöitä kilpailun järjestelyvastuussa olevan. Usein unohdamme, että tapahtuma ei ole vain se mitä näemme ja pääsemme kokemaan, vaan se on pitänyt jo ennen varsinaista tapahtumaa sisällään valtavan määrän talkootyötä ja erilaisia valmisteluja ja pitää niitä vielä sisällä kilpailun vielä päätyttyäkin. Tätä työtä meidän pitäisi aina muistaa ja osata kiittää. Ilman tekijöitä ja talkoolaisia ei tapahdu mitään.

Kaunis ruskapäivä takana ja pimenevä lähes täyden kuun yö edessä. Kaunista syksyä. Syksyä parhaimmillaan.

Kommentit