15-vuotiaasta traktoriyrittäjästä 40 vuodessa 340 työntekijän työllistäjäksi – Jari Viita ja Viita-Yhtiöt palkittiin Hämeen Vuoden Yrittäjänä

Blogi, sunnuntaina 12.02.2017

Jari Viita ja Viita-Yhtiöt palkittiin eilen Hämeen maakunnallisella yrittäjäpalkinnolla Tammelan Eerikkilässä.

Hämeen Vuoden Yrittäjänä palkittiin riihimäkeläinen Jari Viita ja Viita-Yhtiöt. Vuonna 1977 alkanut tarina on vailla vertaansa. Tavallisen perheen 15-vuotias poika oli tehnyt ahkerasti töitä myymällä omenoita ja juurikaspellolla porkkanoita keräten tehdäkseen ensimmäisestä unelmastaan totta. Lopulta rahat riittivät isän laintakauksen avulla oman traktorin ostamiseen ja alaikäisenä Jari tarvitsi isänsä mukaan myös firman perustamiseen. Tmi Antti ja Jari Viita aloitti ja pian asemakaupunkin laiturien putsaamisesta yrityksen kasvu alkoi. Äiti ja isäkin jättivät lopulta työnsä ja siirtyivät poikansa kasvavan yrityksen palvelukseen. Tänään 40 vuotta myöhemmin Jari Viita johtaa 13 itsenäisen yrityksen Viita-Yhtiöt yritysrypästä mikä työllistää 340 tekijää kuljetus-, maansiirto- ja suurteollisuuspalveluiden parissa. Logistiikkapalveluihin erikoistunut yritysrypäs on tunnettu ympäri maan ja arvot ovat vahvasti suomalaisessa yrittämisessä ja paikallisessa osaamisessa. Yhtenä merkkinä tästä mm. se, että yrityskauppojen jälkeen Viita on aina halunnut ostetun yrityksen jatkavan tutulla ja totutulla vanhalla nimellä Viita-Yhtiöt sateenvarjon suojissa. Mallilla on turvattu kymmeniä työpaikkoja ja luotu aina myös kymmeniä lisää.

Viita-Yhtiöiden rungon luovatkin nykyisin Kuljetus- ja maansiirto Viita Oy, Valtasiirto, Koukkukuljetus, KK-Infra, Konepaja Wiler ja Rilogi. 340 henkeä työllistävän yrityskokonaisuuden liikevaihto on noin 40 miljoonaa euroa ja 2000-luvun alun virheistä on otettu opiksi. Reilun 10 vuoden takainen liian nopea kasvu ja pari virheinvestointia laittoivat hommaa uuteen järjestykseen, mutta vaikka vastoinkäymiset taittoivatkin niin katki ei menty. Tänään yritys kasvaa jälleen vakaasti ja tasaisesti.

Eilen Tammelassa palkintonsa vastaanottanut Jari totesikin, että vastoinkäymiset aina kasvattavat, mutta eteenpäin pitää uskaltaa aina katsoa. Upea ilta Jarin ja Viita-Yhtiöiden väen pöytäseurueessa eilen kutsuvieraana Hämeen Yrittäjägaalassa ja vaikka illan aikana kuultiin niin juhlapuhujana itse pääministeri Juha Sipilää ja äänessä oli myös Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen niin kyllä puheista päällimmäisenä jäi monisatapäisen yrittäjäjoukon mieleen varmasti Jarin tunteikas ja hieman opettava ja komentavakin kiitospuhe. Ja täytyy sanoa, että Jari puhui jälleen pelkkää asiaa. Kaipasi osaavaa työvoimaa kuljetusalalle ja myös parempaa asennetta yhteistä maatamme kohtaan. Kaiken kääntäminen mediassa megatiiviseksi tai kaikesta aina sen negatiivisen etsimisen sijaan Jari toivoi uskoa itseemme ja vahvempaa yhteishenkeä, että me pärjäämme ja olemme hyviä. Samaan uskon itsekin.

Suomen Yrittäjien puheenjohtajan Jyrki Mäkysen puhe oli myös varsin suorasanainen ja kohdistettu tiukasti silloin vielä pöydässä puheenvuoroaan odottavalle pääministeri Juha Sipilälle. Sipilähän lupasi varsin suoraan ja tiukasti ennen viime eduskuntavaaleja yrittäjäjuhlassa, että paikallinen sopiminen hoidetaan ja yrittäjien asiat laitetaan kuntoon jos hän nousee pääministeriksi. Nyt yrittäjäkentässä on luonnollisesti pettymystä kun paikallisessa sopimisessa ei Sipilän johdolla ole lupauksista huolimatta edetty. Ja voin vakuuttaa, että se työ ei todellakaan ole jäänyt eikä jää jatkossakaan Kokoomuksesta kiinni. Mekin olimme odottavalla kannalla, että Sipilän johdolla näissä asioissa olisi voitu edetä ja keskusta olisi tullut meidän kanssa samoille linjoille, mutta nyt näin ei valitettavasti ole kuitenkaan tapahtunut. Jotain kuitenkin olemme tälläkin saralla saaneet aikaan ja siitä kiitos. Maksuperusteinen alv, kauppojen aukiolon vapauttaminen, yrittäjävähennys, vanhemmuuden kustannusten tasaaminen ja työnverotuksen keventäminen ovat esimerkkejä näistä, mutta näitä tekoja tarvitaan nyt lisää. Itse toivon, että Sipilä nostaa kevään puolivälin riihessä pöytään myös tuon lupaamansa paikallisen sopimisen ja se on mahdollista saattaa voimaan heti kiky-kauden päättyessä. Mutta paljon on muitakin vaihtoehtoja olemassa mm. alv:n alarajan nostamisesta lähtien ja pääasia, että nyt keväällä saadaan merkittävä määrä yrittäjyyttä tukevia ja sitä kautta lisää työpaikkoja tähän maahan luovia toimia käyttöön.

Upea Maakunnallinen Yrittäjägaala jälleen eli kiitos kutsusta Hämeen Yrittäjille ja kiitos kaikille mukavista keskusteluista illan aikana ja yhdessäolosta. Näiden iltojen jälkeen vaikka pitkään meneekin niin on kummasti taas uutta virtaa ja intoa. Yhteishenki on vahva ja tunnelma aito ja välitön. Tykkään.

Onnea vielä Jari ja Viita-Yhtiöt! Menestystä jatkossakin!

Nyt kello 8.36 ja sunnuntai-aamua ja tänään hieman flunssan potemista. Pieni lapsi sairastaa ja häntä hellikäämme.

Kello 21.15 ja vielä puhelin soi kunnan asioista. Ikäviä ja surullisiakin yhteydenottoja aika-ajoin ja tämä nyt taas sellainen. Tai siis asiallinen ja hyvä ja tärkeä yhteydenotto mutta asia surullinen ja murheellinen. Toivottavasti saadaan järjestymään kaikki.

Mutta tänään päivä mennyt flunssaisen perheen kanssa. Itse ainakin vielä säilynyt, mutta aika sitkeältä näyttää tämä köhä ja kovakuumeiselta ja korviinkin iskevältä. Saa nähdä säilynkö itse tältä iskulta. Huomenna jatketaan sitten töiden parissa ja tiukanoloinen viikko taas tulossa. Mutta ohjelma enemmän kuin mielenkiintoinen. Tästä eteenpäin niin kuin Sakari Pälsikin teki aika. Jättäytyi muuten bussista ja raitiovaunustakin aina yhtä pysäkkiä aiemmin ettei joutunut ainakaan takaisin päin kävelemään. Mieluummin siis aina eteenpäin.

Kommentit