Jukopliut, sanoi Fallesmannin Arvo – Sakari Pälsi Elämä ja työt yksiin kansiin

Blogi, lauantaina 11.02.2017

Tänään kotikunnassani Lopella julkaistaan upea uusi kirja Sakari Pälsistä. Muutama vuosi sitten perustimme Sajaniemessä Sakari Pälsin -seuran ja täytyy kyllä kiittää seuran väkeä hienosta työstä Pälsin elämäntyön ja perinnön vaalimiseksi. Tänään julkaistu Innon kustantama Sakari Pälsi Elmä ja työt -kirja on lähes 400 sivun kokoinen kokoelma mahdottoman laajasta ja monipuolisesta elämästä ja urasta minkä Pälsi sai tehdä ja kokea. Itseasiassa kirja on laajuudessaan ja monipuolisuudessaan ainutlaatuinen kokoelma Pälsin (1882-1965) elämästä  tutkijana, argeologina, tutkimusmatkailijana, kirjailijana, valokuuvajana ja kansantieteellisten elokuvien tekijänä. Sain kirjan itselleni etukäteen muutama viikko sitten ja täytyy sanoa, että kokonaisuus oli ja on mykistävä. Paljon uutta tietoa minullekin Pälsi-harrastajana ja fanina ja monta mielenkiintoista tieteellistäkin kirjoitusta matkoilta maailmalle ja tutkimusta Suomessa.

Mirja Metsolan ja Jukka Relaksen johdolla syntyi ainutlaatuinen Sakari Pälsi elämänkertakirja

Lopen pitkäaikainen kirjastotoimenjohtaja ja kotiseutunainen Tarja Toivonen oli tärkeässä roolissa tämänkin Pälsi-työn aikaansaamisessa.

Helge Joutsi luki lastun missä Sakari Pälsi kertoi jäidenlähdöstä Loppijärvellä. Me kaikki jotka järvellämme olemme sen kokeneet tiedämme että se on tänäkin päivänä juuri noin.

Kotiseutuneuvos Ahti Gåpå muisti ja kiitti toista suurta Pälsi-tutkijaa Jukka Relasta kirjan julkistamisen yhteydessä yli 100 vuotta vanhalla August Toivosen piirroksella Pälsin mäeltä.

Tarja Toivonen ojensi lämpimän kirjan meidän kummankin entiselle opettajallemme Kaarina Åstedtille.

Lopella syntyneen Pälsin elämästä paljastuu paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia uuden kirjan myötä ja kahdeksalla eri vuosikymmenellä eläneen miehen elämäntyö elää ja vaikuttaa edelleen. Mirja Mtesolan ja Jukka Relaksen johdolla syntynyt kirja on kulttuuriteko mikä ansaitsee huomiota myös maanlaajuisestikin. Kirjan asiantuntija- ja kirjoittajajoukko on poikkeuksellinen laaja ja monipuolinen ja se myös osaltaan kuvaa Pälsinkin monipuolisuutta. Kirjassa on artikkeleita niin arkeologeilta, tietokirjailijoilta, kansantieteilijöiltä, elokuvantekijöiltä, kielentutkijoilta kuin myös Pälsin kotikunnan ja kotiseutuhistorian tuntijoista kotiseutuneuvos Ahti Gåpån johdolla.

”Tekisi mieli lähteä eteenpäin etsimään uusia nähtäviä seutuja maailmasta. Pitäisi nähdä kaikki, mitä on olemassa.” – Sakari Pälsi.

Maailmanympäri Pälsi Lopelta matkasikin Mongolian, Siperian ja Kanadan matkoillaan. Teki, näki, koki ja taltioi myös meille myöhemmille sukupolville maailmaa. Uusi kirja paljastaa näistäkin matkoista ja tutkimuksista paljon, mutta arkistot ovat niin mittavia, että aineistoa jää vielä moneen.

Fallesmannin Arvon kaverista kasvoi siis maailmanmatkaaja ja tutkija, jonka elämäntyö elää ja vaikuttaa tänäänkin. Suuri kiitos Sakari Pälsin seuralle tämän työn ja elämän muiston vaalimisesta. Suosittelen kirjaa luettavaksi ja tutkittavaksi.

Tällainen vanha 12-vuotiaana tekemäni esitelmä Sakari Pälsistä paljastui tänään Loppi-huoneen kätköistä.

….

Tänään juhlistamme illalla vielä hämäläisiä yrittäjiä. Vuoden Yrittäjägaalaa vietämme illalla Tammelan Eerikkilässä. Hieno ilta missä mukana satoja hämäläisiä yrittäjiä ja kaikkien kuntien ja kaupunkien vuoden 2016 yrittäjät ja illan aikana julkistetaan myös maakunnallinen vuoden yrittäjä. Kunnia saada olla mukana perinteisessä yrittäjyyden juhlaillassa ystävien ja kollegoidenkin kanssa. Omakin yritys jo kohta 20 vuotta vanha ja sivutoimisena elää ja voi hyvin tänäänkin – ja hieman työllistääkin.

Niin ja muistakaapa itsekukin 112-päivän eli 11. helmikuuta päivän mukaisesti tänään vaihtaa patterit kodin palovaroittimiin. Hyvä muistutus siitä, että vain toimiessaan palovaroitin voi pelastaa.

 

 

Kommentit