105 Kunnian päivää – Kello 6.50 tasan 80 vuotta sitten Neuvostoliitto avasi tulen ja Talvisota syttyi

Blogi, lauantaina 30.11.2019

Heräsin tänään kuuden jälkeen. En tiedä miksi, sillä tänään olisi ollut lupa nukkua hieman pidempään. Myös 80 vuotta sitten herättiin normaalia aiemmin. Aivan hetki sitten tuli kuluneeksi nimittäin tasan 80 vuotta siitä hetkestä, kun Talvisota syttyi. 30.11.2019 klo 6.50 Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ja alkoi 105 päivää kestänyt itsenäisyytemme taistelu. Vain reilu kaksikymmentä rauhan vuotta oli ehtinyt kulua edellisestä sodasta ja siitä, kun tuore itsenäisyytemme oli uhattuna ja vaakalaudalla vapaussodassa ja nyt Neuvostoliitto hyökkäsi täydellä voimalla ja modernilla kalustolla ja miesylivoimalla maatamme vastaan. Isoisät taistelivat ja yhdessä isoäitien ja kaikkien suomalaisten kanssa torjuivat ylivoimaisen vihollisen. Suomi teki ihmeen.

Toinen maailmansota oli alkanut kolme kuukautta aikaisemmin Saksan ja Neuvostoliiton miehitettyä Puolan.

Sotatalvi 1939 oli erityisen kylmä ja talviolosuhteiltaan vaikea. Se osaksi varmasti pelasti myös Suomen. Puna-armeijan menetykset olivat valtavia ja suomalaisten talvisodan henki vahva ja mottitaktiikka toimiva.

Tänäänkin saamme olla kiitollisia esi-isillemme. He eivät taipuneet ylivoimaisen vihollisen edessä. He taistelivat, jotta me saisimme elää tänäänkin vapaassa ja itsenäisessä Suomessa.

Kiitos ja kunnia! 🇫🇮

Simo Häyhä helmikuussa 1940 Talvisodassa.

Ohessa rakkaan vaarini haastattelu vuodelta 1990. Nuorena poikana nämä haastattelut vaaristani tein ja Suomi 100 vuonna ne julkaisin kaikkien kuultavaksi YouTubeen. Kiitollinen vaarille!

Ja tänä vuonna, kun Talvisodasta tulee kuluneeksi tasan 80 vuotta kunnioitan vaariani ja myös legendaarista Simo Häyhää puhelimeni kuorissa.

Nyt Järvenpäähän. Kokoomuksen puheenjohtajapäivät siellä. Kaunis auringonnousu taivaanrannassa. Toisin oli 80 vuotta sitten.

Yli 400 kokoomuslaista kokoontui jälleen Puheenjohtajapäiville. Aikanaan apulaispuoluesihteerinä Petterin ideasta nämä syntyi ja tänään jo 16. kertaa olimme koolla. Yhdessä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja puoluesihteeri Kristiina Kokko lähettivät havuseppeleen Kokoomusnuorten johdolla Tuusulan Sankarihautausmaalle. Talvisodan syttymisen 80-vuotispäivänä. Kristiinan sanoin, ”jotta tulevatkin sukupolvet muistavat”.

Havuseppel Kiitokseksi matkaan…

Petteri Orpo: Viime kaudella jouduin toppuuttelemaan pääministeri Sipilän intoa laittaa lentokoneen moottoreita käyntiin. Nyt voisin kyllä todeta pääministeri Rinne, että voisi olla oikea aika käynnistää vanhan bussin diesel-moottori ja ottaa suunnaksi Mäntyniemi.

….

Kello 17.05

Talvisodan syttymisen 80. muistopäivä huipentui vielä illansuussa Lopen kirkossa Kaaderilaulajien ja Lopen Puhallinorkesterin juhlakonserttiin. Konsertin oli järjestänyt loppilainen Matti Ahtiainen, joka myös lauloi kahteen lauluun soolo-osuudet. Upea konsertti kauniisti soivassa juhlavassa ja kauniissa kirkossamme. Suuri kiitos!

Kaaderilaulajat ry on siis kadettiupseerien mieskuoro, johon kuuluu laulajia kadetista kenraaliin. Lähes kaikki kuoron jäsenet ovat omana kadettiaikanaan laulaneet myös Kadettikuorossa ja monet ovat olleet mukana kuorotoiminnassa palveluspaikkakunnillaan eri puolilla Suomea. 20. juhlavuottaan viettävän Kaaderilaulajien erityisohjelmistona ovat sotilaslaulut eri aikakausilta ja eri maista. Tänään tietenkin aiheena Isänmaa. Upseerien kuoro kohdisti tänään laulunsa isänmaalle ja sen veteraanisukupolville ja perinteensä mukaan aina myös kadettiveljeydelle.

Kommentit