Miksi Postin hallitus ei noudattanut omistajaohjausministeri Sirpa Paateron suoraa ja selkeää käskyä? – Vai puhuiko pääministeri Antti Rinne jälleen eduskunnassa ohi suunsa?

Blogi, perjantaina 29.11.2019

Sotku pääministeri Antti Rinteen ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron ympärillä syvenee. Eilen eduskunnan kyselytunnilla Rinne totesi yksiselitteisen selkeästi, että Postin hallitus jätti noudattamatta omistajaohjausministeri Sirpa Paateron kieltoa siirtää pakettilajittelijoita toiseen työehtosopimukseen. Jos Rinne puhui totta niin pitää kysyä, että miten on mahdollista, että omistajaohjausministerin selvän ja suoran ohjeen noudattamatta jättänyt Postin hallitus voi enää istua? Miksi Paatero ja SDP ei ole jo erottanut ministerin yli kävellyttä ja ministerin maineen tahrinutta Postin hallitusta? Vai…

Vai, onko lopulta kuitenkin kyse siitä, että pääministeri Antti Rinne jälleen kerran sortui eduskunnan täysistunnossa eduskunnan kielellä muunnellun totuuden puhumiseen – täällä ja arjessa sitä kustutaan valehteluksi? Tätä on syytä epäillä ja kysyä? Jos kerran Rinteen väite pitäisi paikkansa niin Postin hallitus olisi takuu varmasti jo erotettu ja vaihdettu nöyrempään.

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola totesikin aikalailla paljon puhuvasti, että ”Tästä liikkeenluovutusasiasta on kuitenkin keskusteltu myös suoraan ministeri Paateron ja hänen avustajiensa kanssa” ja, että ”Jos omistajalla olisi ollut eriävä kanta ja sellainen olisi tuotu esille, olisimme siihen ehdottomasti reagoineet, vaikka kysymys onkin hallituksen päätösvaltaan kuuluvasta asiasta”. Näin siis Pohjola Postin virallisessa tiedotteessa.

Pohjola siis yksiselitteisesti vahvistaa sen, että pääministeri Antti Rinne valehteli eilen suoraan eduskunnalle kyselytunnilla. Rinne yritti tehdä Postin hallituksesta syyllisen kaikkeen ja nyt totuus kääntyykin häntä ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa vastaan.

Tilanne eduskunnassa oli eilen jo illalla hermostunut. Keskustalaisista osa puhui Anneli Jäätteenmäen kohtalosta demareiden käsissä. Ainakin vielä eilen Keskusta tuki 100%, mutta kuitenkin täysin vaikenemalla, omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa ja samalla myös Rinteen puheita. Keskustassa oli laitettu merkille myös se kuinka Paatero mediassa oli keksinyt Postin ongelmien syyksi yllätys yllätys hallituskumppani Keskustan ja Juha Sipilän (US 27.11.2019). Kuinka kauan Keskusta tätä enää katselee ja kuuntelee?

Mutta tämän aamuinen poikkeuksellinen Postin tiedote laittaa pääministeri Rinteen puheet valheiden koriin. Julkaisen postin virallisen tiedotteen myös täällä:

*************************

Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola: Liikkeenluovutuksella on ollut omistajan tuki
29.11.2019

Posti Group Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola sanoo, että Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki. Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä.

– Meillä on ollut jatkuva dialogi omistajaohjauksen ja yhtiön välillä, missä myös virkamiehet ovat olleet keskeisessä roolissa. Kuten julkisuudessakin on todettu, Posti on informoinut ministeriä liikkeenluovutusta koskevista suunnitelmista valmistelun aikana. Jos omistajalla olisi ollut eriävä kanta ja sellainen olisi tuotu esille, olisimme siihen ehdottomasti reagoineet, vaikka kysymys onkin hallituksen päätösvaltaan kuuluvasta asiasta, korostaa Pohjola.

Postin hallituksen puheenjohtajan ensisijainen keskustelukumppani on omistajaohjauksen virkamiehet. Tästä liikkeenluovutusasiasta on kuitenkin keskusteltu myös suoraan ministeri Paateron ja hänen avustajiensa kanssa. Posti esitteli ministeri Paaterolle ensi kerran liikkeenluovutussuunnitelmia ja taustaperusteluita 7.6.2019. Ministerin avustajien kanssa asiaa käytiin läpi tarkasti 8.8.2019 ja itse ministeriä informoitiin myös 10.8.2019 ennen yhtiön hallituksen 11.-14.8.2019 kokousta, jossa päätökset tehtiin, ja tietyistä yksityiskohdista keskusteltiin puhelimitse kokouspäivien aikana. Lisäksi käytännön yksityiskohdat aikatauluineen ja julkistussuunitelmineen esiteltiin ministerille 21.8.2019. Posti tiedotti pakettilajittelun muutoksista 29.8.2019 ministerin avustajien kanssa sovitun mukaisesti.

Omistajaohjausministeri esitti 3.9.2019 aikalisää Postin työehtosopimusten muuttamisessa, mutta tämän jälkeen omistajaohjaus ei ole vaatinut liikkeenluovutuksen perumista. Tällä viikolla tehdyn uuden työehtosopimuksen mukaan pakettilajitteluhenkilöstön liikkeenluovutusta ei peruttu.

************************

Päivä sai odotetun käänteen, kun pääministeri Antti Rinne näytti ministeri Sirpa Paaterolle ovea. Näin hän laittoi kaiken syyn omistajaohjausministerin niskaan ja pesi omat kätensä. Jotenkin tapahtuma sarja kilpistyi siihen, että pääministeri piti tiedotustilaisuuden kertoakseen kuinka kaikki muut ovat toimineet väärin. Kyllä se kehtaa.

Näyttää siltä, että myöskään keskusta ja Vihreät eivät tätä näytä hyväksyvän. Saa nähdä laittavatko keskustalaiset vielä myös Rinteen vaihtoon. Siis samalla tavalla kuin demarit kirjelapulla erottivat keskustalaisen Anneli Jäätteenmäen vastaavan tapauksen jälkeen. Muistan, kun eräs kokenut kepulainen totesi kerran, että niin kovasti ei pidä suuttua, että unohtaisi kostaa. Onko sen aika nyt?

Surullinen viikko sai siis surullisen päätöksen eduskunnassa. Ja näyttää siltä, että tällä pelillä Rinne myös kuittasi tuon mitä aamulla kirjoitin eli Postin hallitus on toiminut ”oikein” ja hän itse valehdellut. Tapauksen käsittely jatkuu. Meistä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa pääministeriä. Rinteen on erottava.

Niin ja aina ennen ministerit ja myös pääministeri ovat kuunnelleet välikysymyksen luvun salissa paikallaan. Ylimielistä asennetta eduskuntaa ja parlamentarismia kohtaa osoitti Rinne joukkoineen kävellen eduskunnan istunnosta heti napin painamisen jälkeen pois. Toivottavasti puhemies Matti Vanhanen tähän puuttuu.

 

 

Kommentit