Yritysvierailulla RTV:llä ja tieasioita ELY:n ja Destian kanssa – Ja illalla Lopelle valittiin uusi sivistystoimenjohtaja

Blogi, maanantaina 11.11.2019

Tänään yritysvierailu RTV:llä Riihimäellä.

Maakuntapäivä vei tälläkin kertaa aikalailla syvälle Hämeen asioihin. Mielenkiintoinen avaus viikkoon ensin ELY-keskuksen ja Destian kanssa Hämeen teiden osalta. Viime joulukuisen Hämeen tiepakettini työt edenneet aikalailla suunnitellusti. Kiitosta on tullut niin Tammelasta, Janakkalasta, Asikkalasta, Padasjoelta kuin Hämeenlinnastakin. Myös Riihimäen ja Hausjärven tiehankkeet mm. Selänojantien uudelleen asfaltointi ja Puujaantie on otettu tyytyväisyydellä vastaan. Myös moottoritien Herajoen VT3 -liitäntäpysäköinnin rakennustyöt hyvässä vauhdissa ja nyt talven pohjat painumassa ja myös kantatie 54 riista-aidat on nyt menossa lupaprosessin jälkeen kilpailutukseen. Tänään kävimme läpi hieman senkin askelmerkkejä ja tarkoitus aidan rakentaminen tehdä joko talven aikana (riippuen lumi ja jäätilanteesta) tai sitten viimeistään kevän ja kesän 2020 aikana. Hankkeen takarajana on elokuu 2020. Aita on tarkoitus aloittaa niin, että yhtenäinen aita lähtee liikkeelle Silmänkannon alueelta ja tulee siitä sitten Lopelle. Tiealueen kapeus ja lukuisat portit ja nielut vaikuttavat siihen, että raha ei Länsi-Lopelle asti riitä, mutta tänään kävimme läpi sitä, että olisi tärkeä saada aita ainakin Lopen KK-Nesteen liittymään asti. Pidän teidät ajantasalla, kun kilpailutus etenee ja hanke menee toteutukseen.

Myös kotikuntani muutama pienempi tie on ollut peruskorjauksen alla tänä syksynä. Asfalttia tehtiin kantatielle ja myös muutamalle muulle tielle ja sorateiden peruskorjauksia mm. Mustajoentielle ja Järventaustantielle. Nämä ei siis vielä ole valmiita vaan mm. Mustajoentielle on tulossa vielä sidospintaa lisää ja Järventaustantien sorastukset ovat alkamassa vasta nyt kun pinta antaa taas periksi. Malttia siis hieman. Teiden kosteushallinnat on saatu kuitenkin jo kuntoon ja myös maakiviä on poistettu eli isot peruskorjaukset niissäkin. Ja myös muutamilla muillakin kotikuntani teillä.

Mutta kyllähän tässä teitä vielä riittää jatkossakin. Esitinkin Hämeen teille omaa noin 10 miljoonan euron korjausvelkaohjelmaa ensi vuodelle. Tavoite, että saataisiin tällaisella rahalla myös näitä pienempiä valtion niin sora- kuin asfalttiteitäkin peruskorjattua ja asfaltoitua. Esille olette nostaneet moni mm. Jokimaantien Janakkalassa ja monet muut. Lupaan siis jatkaa työtä teidän ja teiden hyväksi.

Yritysvierailu RTV:lle – Maailman laivoissa kylvetään riksulaisin matoin ja kaakelein

Päivällä sitten Riihimäen seudun kansanedustajien tapaaminen ja vierailu Riihimäen RTV:lle. Upea pian jo 70-vuotinen perheyritys mikä kasvaa ja voi hyvin. Myymäläverkko on kasvanut määrätietoisesti ja myös maahantuonti ja tukkukauppa. Ja myös erityistä RTV:ssä sekin, että yritys omistaa kaikki liiketilat itse ja myös kaikki työt tehdään omalla RTV:n henkilökunnalla. Juuri sellaista mitä tänä päivänä moni kaipaa ja minä ainakin arvostan todella.

Perheyrityksen koko johto tänään esittelikin yrityksen ajankohtaisia aiheita Päivi Räsäselle ja minulle sekä Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkolle firman pääkonttorilla ja keskusvarastolla. Hienoa muuten sekin, että RTV:n laatoin ja matoin tehdään myös valtaosa Suomen telakoilla valmistuvista laivoista. Laatu siis kantaa myös merille ja maailmalle.

Erinomaisen antoisa yritysvierailu jälleen ja keskustelussa myös mm. elinkeinopolitiikka laajemminkin Riihimäen seudulla ja Hämeessä ja myös valtakunnankin politiikan huolenaiheet kotitalousvähennyksen suunnitelluista leikkauksista moneen muuhun. Keväälle olemme sopineet vastaavia tilaisuuksia jälleen tälläkin porukalla ainakin kaksi.

Lopelle uusi sivistysjohtaja – Mika Silvennoinen aloittaa alkuvuodesta

Illalla vielä vedin kotikunnan kunnanvaltuuston. Päätimme tänään, että Lopella ei veroja koroteta. Tärkeä ratkaisu ja myönteistä myös se, että taloutemme on pidetty hyvässä kunnossa näinä haastavinakin aikoina. Ensi vuoden talousarviotakin valmistellaan vahvasti ylijäämäisenä ja siitä huolimatta on tarkoitus parantaa peruspalveluita ja vahvistaa palvelutarjontaa muutenkin. Ja nämä siis voidaan tehdä olemassa olevilla verotasoilla.

Kokoomuksen Rosa Laine esitti tänään lukutaitoaloitteen Lopen valtuustossa. Vieressäni puheenjohtajan korokkeella kunnanjohtajamme Mikko Salmela.

Kokoomusryhmää illan valtuustossa. Oikealla Tiina Seppälä ja hänen vieressä Eeva Pyhälammi ja takana Riitta Joutsi-Hänninen ja Jarmo Laukkanen.

Valtuusto valitsi tänään myös kunnanhallituksen uudeksi varapuheenjohtajaksi Eeva Pyhälammin. Meidän Tiina Seppälä kevensi hieman omaa luottamustehtäväsalkkuaan näin kun hän otti veljensä kanssa juuri vastuulleen suuren sukutilan Lopen Hunsalassa. Työpanosta tarvitaan siellä ja siksi tällainen muutos. Tintti kuitenkin jatkaa kunnanhallituksessa rivijäsenenä jatkossakin ja toivottavasti keskeisissä tehtävissä tulevaisuudessakin. Antanut aivan valtavasti kunnallemme nuoresta iästään huolimatta jo nyt ja siitä täytyy olla enemmän kuin kiitollinen. Ja kun täällä suvun pian jo 300 vuotta täyttävä sukutila sijaitsee ja voi hyvin niin eikös sitä silloin näitäkin hommia tee kuin hieman itselleen. Arvostan.

Käräjäoikeuden lautamiehiksi valitsimme meidän ryhmästä Riitta Joutsi-Hännisen!

Isona asiana valtuusto valitsi tänään Lopelle myös uuden sivistysjohtajan. Tehtävään valittiin kokenut sivistystoimen osaaja ja johtaja Mika Silvennoinen Lahdesta. Saamme Lopelle todella raudanlujan koulu- ja sivityspuolen ammattilaisen äärimmäisen tärkeään tehtävään. Jos joskus sote kunnasta isommille hartioille lähtee niin siinä vaiheessa siv-johtaja on kunnanjohtajan rinnalla kunnan tärkein virkamies monessa. Onnea Mikalle valinnasta ja viisautta ja järkeviä esityksiä tulevaisuutta ajatellen.

Valtuustossa myös Rosa Laine teki erinomaisen hyvän valtuustoaloitteen missä hän esitti kokoomusryhmän kanssa lukutaito-aloitetta Lopelle. Kokoomus on tehnyt lukutaidon edistämistä koskevan valtuustoaloitteen jo lähes 20 paikkakunnalla. Suomalaisten lukutaito on rapistumassa. Pisa-arvioinnissa Suomen kansallinen keskiarvo (536) sijoittuu tyydyttävälle suoritustasolle. Arvioinnin mukaan heikkoja lukijoita oli kahdeksan prosenttia. Eurostatin tutkimusten (8/2016) mukaan Suomessa on enemmän koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle pudonneita nuoria kuin muissa Pohjoismaissa. Lukutaito on yksi avaintekijä syrjäytymisen ehkäisyssä.

Lasten ja nuorten kiinnostus kirjoihin ja lukemiseen ei synny itsestään. Kiinnostuksen herättäminen vaatii uudenlaisia menetelmiä. Kokoomus esitti tänään Rosa Laineen aloitteessa, että kirjastojen kirjavinkkaukset voitaisiin toteuttaa draamapohjaisesti tai ilmiöpohjaisesti yhdessä tehden myös Lopella. Valtuustoaloitteessa ehdotetaan, että kunta voisi joko palkata kirjastoon draamapedagogin tai toteuttaa kirjavinkkaukset yhteistyössä paikallisten taiteen ammattilaisten, kulttuurijärjestöjen tai -yritysten kanssa. Kaupungit ja kunnat voisivat myös yhdessä palkata alueelle yhteisen teatterialan ammattilaisen tai ostaa yhdessä palvelun alueen yritykseltä tai yhdistykseltä.

Esimerkiksi Helsingissä lukutaitoa on jo seitsemän vuotta edistetty draaman ja teatterin keinoin. Meidän tavoitteena on, että lukutaitoa edistettäisiin näin mahdollisimman monessa Suomen kaupungissa ja kunnassa – myös siis meillä Lopella!

Meidän aloitteen lukutaidosta allekirjoitti myös monet muista valtuustoryhmistä niin teimme mekin keskustan Heli Lehtilän aloitteen kanssa missä esitettiin, että jatkossa kasiluokkalaiset voivat Lopella suorittaa metsästäjätutkinnon koulussa. 21 valtuutettua 27:stä tätä tuki eli etenee! Hyvä!

Hieno maakuntapäivä ja kotikuntapäivä tämäkin. Olenpa onnekas, että saan tehdä tällaista työkseni. Kiitos kuuluu teistä monille.

 

Kommentit