Yritykset tarvitsevat rahaa eikä ”liiketoiminnan uudelleen kohdentamista”

Blogi, sunnuntaina 29.03.2020

Minne hallitus uskoo parturi-kampaajan ja bussifirman nyt liiketoimintaan uudelleen suuntaavan?

Suomalaiset yritykset toimialasta riippumatta ovat nyt akuutissa kriisissä. Toimialoittain ongelmat vaihtelevat, mutta jokaista koronakriisi koskettaa. Moni on menettänyt koko kassavirran, asiakkaita ei ole ja tavara ei liiku.

Nyt tarvitaan nopeita päätöksiä ettei 1990-luvun laman tapahtumat toistu. Silloin yli 30 000 yritystä meni konkurssiin ja suuri osa siksi, että ne eivät saaneet suoraa rahallista tukea. Moni silloinen yrittäjä on kantanut tuota taakkaa vuosikymmenten ajan. Saman ei siis saa antaa toistua nyt.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen tuleekin päättää pikaisesti nimenomaan suorista rahallisista tuista suomalaisyrityksille. Näin voimme pelastaa monen suomalaisen työpaikatkin.

Olen saanut valtavan määrän viestejä ja muita yhteydenottoja mm. suoran vuokratuen tarpeellisuudesta. Sitä yritykset nyt tarvitsevat. Ja myös arvolisäveron alkuvuoden maksatusten palauttaminen yrityksille olisi nopea, vaikuttava ja konkreettinen keino selvitä eteenpäin. Arvonlisävero pitäisi lisäksi poistaa ainakin palvelualoilta määräaikaisesti vahvistamaan yritysten selviämistä.

Moni on lähestynyt ja kysynyt nimenomaan sitä, että eikö sen tuen voisi antaa ilman monimutkaista byrokratiaa yrityksille. Yrittäjät ovat kritisoineet niin Business Finlandin kuin Elyjenkin uusien koronan kriisitukien hakua ja hakukriteereitä. Niissä yrityksiltä edellytetään älyttöömyyksiä ja kohtuuttomuuksia. Vaaditaan ”uudelleen suuntautumista” tai ”laajempia kehittämistarpeita”. Ehdoissa on myös ”alinhankintaverkoston kehittämistä”, ”tuotannon uudelleen organisointia”, ”tuotteiden ja palveluiden kehittämistä” ja ”osaamisen vahvistamista”. Ja sitten isona ehtona, että ”avustusta ei voida myöntää yrityksen tavanomaiseen toimintaa”.

Mihin asiakkaansa menettänyt parturi-kampaaja, bussifirma tai kahvila tässä nyt uudelleen suuntautuu, kun ilman koronaa toiminta on ollut kuitenkin kannattavaa. Ja kannattaa muistaa, että näitä palveluita tarvitaan koronan jälkeenkin. Nyt pitää päinvastoin juuri saada tukea tuohon yrityksen tavanomaisen toiminnan turvaamiseen.

Viestejä on tullut jo ensimmäisistä koronakonkursseistakin ja suurista maksuvaikeuksista. Kuluva viikko alkaa olla monelle asiakaskuntansa ja liikevaihtonsa jopa kokonaan menettäneelle pienelle ja myös yksinyrittäjälle ja toiminimiyrittäjälle kohtalon viikko. Myös työllistävät yritykset ovat ajautumassa konkurssiaaltoon ja massatyöttömyys saattaa olla arkea jo loppukesästä. Tässä siis puhutaan kymmenistätuhansista ja kriisin pitkittyessä jopa sadoistatuhansista suomalaisista työpaikoista. Jos nyt ei toimita niin syksyllä työttömyys on karmeissa lukemissa.

Arvolisäveron paulautuksista Marinin hallituksen tulisikin tehdä päätös välittömästi ja suoria rahallisia yritystukia saada yksinkertaiseen hakuun ja käyttöön jo tällä viikolla. Tässäkin pitäisi tehdä enemmän ja nyt heti, kun liian vähän ja liian myöhään. Pahasti näyttää, että tukirahat valuvat nyt jälleen aivan vääriin paikkoihin. Monet yrityksen ovat akuutissa kassakriisissä.

Ei ole yhdenkään suomalaisen etu, että nyt annettaisiin terveiden suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten kaatua koronaan. Ja vaikka terveys edellä pitääkin koronaa vastaan nyt taistella niin samaan aikaan on syytä hoitaa koronan aiheuttamia rajuja ja pian kohtalokkaitakin seurauksia ja oireita.

Yhdessä ja yhteistyöllä olen varma, että tästäkin selviämme parhaiten. Ei jätetään ketään yksin.

Niin ja vielä…

Uudenmaan valvontapisteille pitäisi saada raskaalleliikenteelle omat vihreäkaistat nopeuttamaan liikkumista. Autoihin vaikka lisäksi näkymä merkki luvasta liikkua rajan yli pysähtymättä vain hiljentäen.

Ja toinen…

Miksi Suomessa ei poliisit ja varusmiehet käytä suusuojia valvontapisteillä? Monet huolissaan ja myös kulkuluvat yms kulkevat kädestä käteen. Muualla maailmalla suojavarusteet kuuluvat myös poliiseille. Minusta pitäisi meilläkin.

Tänään ehdin hieman metsäänkin. Nyt linnuilla taas muutama pönttö lisää ja Hakkaraisen Teuvon moottorisahapönttö sai myös uuden paikan Vanajan seinältä.

Huomenna sitten eduskuntaan. Äänestyksiä ja illalla sitten vielä kunnanhallituksen kokous etänä. Lopen kunta teki upean tuloksen jälleen. Miljoonan ylijäämä viime vuodelta on huikean kova tulos piskuiselle rakkaalle kotikunnalle.

 

 

Kommentit