Yrittäjyys kantaa Suomea.

Blogi, sunnuntaina 12.02.2012

Eilen illalla minulla oli ilo juhlia Hämeen yrittäjien kanssa Riihimäellä. Itse olen ollut sivutoimisena ja osan aikaa päätoimisenakin yrittäjänä jo yli kymmenen vuotta ja edelleen kansanedustajan työni rinnalla yritykseni toimii. Hissunkissun, hiljalleen, mutta toimii kuitenkin.

Hämeen Yrittäjien kanssa palkitsimme eilen maakunnallisessa gaalassa myös Hämeen vuoden yrittäjän. Tällä kertaa arvokas tunnustus meni riihimäkeläiselle Sacotec yritykselle ja sen yrittäjälle Antti Zittingille. Yritys on yksi sellainen menestystarina joita maamme jatkossakin tarvitseen ja hyvä esimerkki siitä miten korkealla osaamisella pärjätään tänäänkin. Sacotec on maailman pohjoisin tarkkuusvalimo ja sen tuotteita on käytössä ympäri maailmaa. Yrittäjien kertoman mukaan kaikissa maailman maissa. Minulle Sacotec on tuttu yritys vuosien takaa ja sellaisen yrityksen etenemistä on ollut erityisen mukava seuratakin. Ja hienoa myös se miten laman ja taantumankin aikaan tai siis juuri silloin itseensä uskova yritys panostaa. Sacotecille valmistui juuri tammikuun lopussa uutta toimitilaa ja uusi korkealaatuinen robottilinjasto. Yritys siis tulee menestymään jatkossakin. Vielä siis kerran onnea Sacotecille ja Zittingeille ja ennen muuta yrityksen sitoutuneelle ja osaavalle henkilökunalle.

Eilen Pohjolanrinteelle koululla järjestetyssä juhlassa esillä oli vielä vahvasti presidentivaalit mutta ennen muuta yrittäjyys ja suomalainen työ. Itse uskon, että yhdeksi ratkaisevaksi tekijäksi ja suurimmaksi eroksi presidentinvaalien toisella kierroksella nousi se, että toinen ehdokkaista – valittu – uskoi vastuullisen kasvun, talouskasvun, olevan tavoiteltavaa ja välttämätöntä. Ja toinen uskoi että voisimme menestyä ilman talouskasvuakin. Itse tätä keskustelua ihmettelin ja niin ihmetteli eilen moni hämäläinen yrittäjäkin.

On se nimittäin niin, että ilman vahvaa talouskasvua emme tule onnistumaan kulkisen taloutemme tasapainottamisessa. Ja tässä ensiarvoisen tärkeää on se, että voimme turvata jatkossakin suomalaista työtä. Suomen Yrittäjien esitykseen kasvukannustimista on siis helppo yhtyä. SY esitti kasvukannustinta pieniin ja keskisuuriin yrityksiin kohdistuville pääomasijoituksille. ”Kannustinta sovellettaisiin yrityksen ulkopuolisiin pääomasijoituksiin, omistajiin ja uusien yritysten perustajiin. Kannustin toteutettaisiin keventämällä luovutusvoittoverotusta.”

Yrittäjien esityksessä tästä vuodesta eteenpäin eli vuosina 2012–2015 tehtävien uusien pääomasijoitusten hankintameno-olettama nostettaisiin 80 prosenttiin. Tämä tarkoittaa hankintameno-olettamien nostamista kaksin–nelinkertaiseksi nykyisestä. Hankintameno-olettama on vähennys, joka voidaan vähentää myyntihinnoista todellisen ostohinnan sijaan, kun luovutusvoittoveroa lasketaan. Jos hankintameno-olettama on 80 prosenttia, osakkeiden myyntihinnoista 20 prosenttia on veronlaista, kun osakkeita aikanaan myydään. Hankintameno-olettama on nykyisin 20 prosenttia, kun omaisuus on omistettu alle kymmenen vuotta ja pidempään omistetun 40 prosenttia. Hankintameno-olettamat ovat käytännössä matalia. Niillä ei ole kasvupoliittisia tavoitteita.

Yrittäjien mukaan kasvuyrityksiä perustetaan tyypillisesti uusille toimialoille, ja ne hyödyntävät uusia innovaatioita keskimääräistä useammin. Verokannustin ei vähentäisi verotuottoja lähivuosina, koska myynnit toteutetaan yleensä myöhemmin. ”Huojennus palkitsisi myös vain toteutuneesta, yrityksen arvoa nostaneesta kasvusta. Kasvua aktivoivien vaikutusten vuoksi kannustimella olisi siksi myönteisiä kansantaloudellisia vaikutuksia.”

Suomen Yrittäjät esittivät samalla jo maamme hallitusohjelmaankin kirjattujen kasvu- ja suhdannepoliittisten erityistoimien toteuttamista. Tällaisia ovat esimerkiksi tappioiden vähentäminen edeltävien vuosien voittoja vastaan (carry back), vapaat poisto-oikeudet investoinneille ja tulonlähdejaon poistaminen.

Näihin kysymyksiin on palattava jo nyt kevään kehysriihessä. Nyt maamme hallitukselta vaaditaan rohkeutta tehdä ratkaisuja jotka kantavat Suomea tulevina vuosina. Pitää muistaa, että vain menestyvä yritys työllistää ja siihen kannattaa antaa nyt eväitä.

Tiedätkö sinä muuten mikä on Nousu-kiertue. Siihen kannattaa tutustua Nousu-kiertu -sivuilla. Toimeen on siis jo tartuttu.

 

 

Tänään eilisen tapaan vapaapäivä. Aamusta ensin rakennushommiin mökille. Mörskytuhojen korjaus on nyt etenemässä kattojen vaihtoihin ja tänään mittasimme hieman materiaaleja. Tarkoitus saada työt tehtyä talven aikana kun tulee kauniita kuivia kevätpäiviä. Katsotaan miten onnistuu.

Iltapäivällä vielä ajelin kaverini kanssa Karkkilaan katsomaan vanhaa Moskvitziä. 40-luvun Mossea ajattelin kesäautoksi hankkia. Nyt vielä pohdinnassa. Katsotaan tuleeko minusta Mossen omistaja. Jos muuten jollakulla joku kiva vanha auto myynnissä niin olisin kiinnostunut. Saa siis vinkata tai ottaa yhteyttä. Olisin kiitollinen.

Mutta nyt maanantain kunnanhallituksen asiat vielä toiseen kertaan läpi ja sitten vapaailta. Nautitaan siitä.

Kommentit