Yrittäjien luottamus hallitukseen on heikentynyt – ”Ymmärrän yskän”

Blogi, keskiviikkona 15.06.2016

Yritysparlamentti-kysely pajastaa, että yrittäjien arvosana maamme hallitukselle on tippunut viimeisen puolen vuoden aikana. Suomalaiset yritysjohtajat antavat hallituksellemme nyt kouluasteikolla arvosanan 7,1. Viime vuoden lopusta lasku on jatkunut ja laskussa on ollut myös yritysjohtajien arvosana hallituksen sote-toiminnalle. Nyt tehdys liikenneratkaisut saavat kuitenkin paremman arvosanan kuin viime vuoden lopulla ja kilpailukykysopimuksesta yritysjohtajat antavat arvosanan 7,5.

Ymmärrän hyvin oikeastaan nuo kaikki arvosanat ja niiden muutokset. Ja myös sen, että kuitenkin kokonaisuutena yrittäjien mielipiteet maamme kehityksestä ovat kehittyneet myönteiseen suuntaan viimeisen puolen vuoden aikana. Johtajat antavat arvosanan 7,3 kysymykseen “Onko Suomi menossa oikeaan suuntaan”. Vielä marraskuussa vastaava luku oli 6,9.

Tästä huolimatta johtajien tyytymättömyys hallituksen toimintaa kohtaan on kasvanut. Yritysjohtajat antavat hallituksen toiminnalle yleisellä tasolla arvosanan 7,1. Tähän varmasti osaltaan vaikuttaa se, että pääministeri Juha Sipilä lupasi ennen vuoden 2015 eduskuntavaaleja monissa yrittäjä- ja yritystilaisuuksissa monenlaisia toimia yrittäjyyden edellytysten parantamiseksi. Esimerkiksi paikallinen sopiminen valitettavasti on jäänyt ainakin toistaiseksi vain vaalipuheen tasolle ja asiassa pitääkin nyt saada aikaan myös toimia.

Sote- ja aluehallintouudistuksen, verotuksen sekä sääntelyn purkamisen kehittämisen arvosanat jäävät kaikki alle 7:n. Yritysjohtajien arvosana sote-uudistuksesta on puolessa vuodessa tippunut 6,5:een marraskuun 6,9:stä. Verotukseen liittyvät linjaukset ja päätökset saavat arvosanan 6,5 (marraskuussa 6,6). Arvosana sääntelyn purkamisesta on 6,9 (marraskuussa 6,7). Suurin parannus on liikenteen kehittämisessä, jossa arvosana nousi tasolle 7,0 (marraskuussa 6,6).

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto EJ Penttilä totesikin tuloksien julkistamisen yhteydessä, että ”lievää toiveikkuutta talouden noususta on havaittavissa, mutta hallituksen toiminta ei vielä vakuuta suomalaisia yritysjohtajia”.

Opposition saama arvosana säilyy edelleen alhaisella tasolla ja on 5,4, kun marraskuussa 2015 se oli 5,3. Mutta eihän se tietenkään voi hallitusta miellyttää tai tyydyttää, että ”naapurinkin sauna palaa”. Tältä hallitukselta oli ja on jatkossakin lupa odottaa merkittäviä toimia yrittäjyyden ja suomalaisen työllisyyden parantamiseksi ja niitä pitää myös saada. Ja itse voin luvata, että ei ainakaan kokoomuksesta nämä yrittäjyystoimet jää kiinni eikä ole jäänyt kiinni tähänkään mennessä.

Yritysjohtajat antavat kilpailukykysopimuksesta arvosanan 7,5. Onnistunut kilpailukykysopimus on vastaajien mukaan tärkeä askel oikeaan suuntaan, mutta toimenpiteenä riittämätön. Kyselyssä eräs yrittäjä toteaa kuvaavasti tilanteestamme, että “vienti sakkaa, ja Suomessa kinastellaan kuuden minuutin lisäyksestä. Kiky-sopimus on vain näpertelyä”. Voisi siis todeta, että suunta on oikea, vauhti riittämätön.

Tiedot ilmenevät Keskuskauppakamarin Yritysparlamentti-kyselystä, joka suunnataan noin 400 yritysjohtajalle eri puolella Suomea.

Nyt kello 11.41 ja työhuoneesta päivän kokouksiin. Tänään aloitetaan Vesiparlamentillä.

Kello 15.58 ja eduskunnassa työt jatkuvat. Tänään mielenkiintoinen istunto vesiparlamentin kanssa ja siihen aiheeseen ajattelin jossain vaiheessa palata vaikka ihan omalla kirjoituksellakin. Ympäristö- ja asuntoasiat kuitenkin aika pienellä huomiolla usein ja ne kuitenkin iso osa nykytyötäni jaoston puheenjohtajana. Palaan siis vesi- ja viemäriasioihin tässä joku päivä.

Eduskunnassa tänään jo valmisteltu valtiovarainvaliokunnan lausuntoa sisäisenturvallisuuden ohjelmasta ja myös hyvä keskustelu salissa omaishoitajista ja siitä miten nyt lisäämme omaishoitajille oikeutta vapaapäiviin. Tänään mennään iltaan ja niin taidetaan mennä juhannukseen asti. Loppukiriä siis.

Kello 22.46 ja kämpillä. Tänään jäin Helsinkiin yöksi pitkän istunnon jälkeen ja huomisen aikaisen aloituksen takia. Mielenkiintoinen päivä eduskunnassa ja huomenna jatkamme. Päivän puheenvuorojani löytyy varmasti aamusta tuolta Eduskuntatyö-linkin kautta eduskunnan pöytäkirjoista. Monista aiheista tänäänkin käytiin palaute ja lähetekeskusteluja.

 

Kommentit