Julkisuudessa on keskusteltu paljon sote-uudistuksen mukana tuomasta täydestä valinnanvapaudesta. Eniten asiasta on ollut liikkeellä täysin vääriä väitteitä ja silkkaa pelottelua ja siksi tuoreen kyselyn tulos onkin mieluista luettavaa. Suomalaisista 4/5:stä eli 81% pitää hyvänä asiana sitä, että ihminen saa itse valita, kenen tarjoamia tervesyspalveluita käyttää. Yli puolet haluaisivat terveydenhuollossa valita jopa henkilön eli lääkärin, terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan, jonka kanssa asioidaan. Lähes puolet suomalaisista puolestaan olisivat valmiita valitsemaan terveydenhuollossa tietyn palvelun tai palvelukokonaisuuden. Valinnanvapautta selvittäneen ryhmän väliraportin ehdotuksista eniten kannatusta suomalaisten keskuudessa sai raportin laajimman valinnanvapauden mallia, jossa asiakas valitsisi haluamastaan toimipaikasta hoitotiimin (lääkäri, hoitaja, sosiaaliohjaaja ja sosiaalityöntekijä). Tämä jälkimmäinen on varmasti myös lähimpänä sitä mitä nyt toteutettava sote tuo tullessaan.
Valinnan vapauden lisäksi suomalaiset pitävät tärkeänä, että tarjolla on riittävästi tietoa sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjoajia ja myös tukea valintojen tekemiseen. Myös palveluiden yhdenvertaisuutta, saatavuutta ja toimivuutta pidetään tärkeänä. Niin pidän itsekin ja voisin sanoa, että ne ovat koko sote-uudistuksen elinehto ja perusta.
Meidän suomalaisten ajatuksia ja toiveita sotesta selvitettiin STM:n eli Sosiaali- ja terveysministeriön Otakantaa-palevlussa toteuttamassa kyselyssä, jossa kerättiin valmistelun tueksi ihmisten näkemyksiä asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kyselyssä pyydettiin ottamaan kantaa muun muassa selvityshenkilöryhmän väliraportin mukaisiin ehdotuksiin valinnanvapauden toteuttamistavoista ja lisäksi toivottiin näkemyksiä siitä, millaista tukea asiakkaan tulisi saada valinnan tekemiseksi. Yleisimmin huolet liittyvätkin juuri tähän eli onko ihmisille tarjolla riittävästi ymmärrettävää ja helposti saavutettavaa tietoa palveluista sekä tukea valintojen tekemiseen. Vastauksista nousi esille erityisesti toive siitä, että esimerkiksi vammaisia henkilöitä, iäkkäitä ihmisiä ja vähävaraisia tuettaisiin valintojen tekemisessä.
Myös asiakasmaksujen toivottiin määräytyvän yhdenvertaisesti ja eikä maksujen toivottu nousevan. Myös nämä ovat sote-uudistuksen kulmakiviä ja perustaa.
Olemme siis tekemässä sote-uudistusta juuri niin kuin valtaosa suomalaisista haluaa. Toivotaan, että valmistelutyö etenee sovitulla tavalla ja sovitussa aikataulussa. Nyt ainakin olemme vielä hyvin siinä.
Kello 8.06 ja aika lähteä takaisin eduskuntaan. Eilen pitkä istunto ja kellonympäripäivä ja taitaa sellaista pukata tänäänkin. Hyvää torstaita kaikille.
…
Kello 21.56 ja juuri kotiin. Tänään keskusteluissa ollut vahvasti esillä Britanniassa tapahtunut järkyttävä kollegan surma. Britannia valmistautuu juuri EU:n äänestykseen ja näyttää siltä, että iskun syynä on tällä kertaa sisäpoliittiset syyt eikä esimerkiksi DAES:n tai muu sellainen ihannointi. Sairasta joka tapauksessa ja olin juuri pääministeri Juha Sipilän virka-asunnolla Kesärannassa kun saimme tiedon puukotuksen ja ammun uhrin kuolemasta. 41-vuotias työväenpuolueen kansanedustaja Jo Cox menehtyi saamiinsa vammoihin. Järkyttävä tapaus ja surullista, että tällaista voi tapahtua – sairaita ihmisiä riittää. Osanotto Coxin perheelle ja läheisille ja kaikille joita tapaus on järkyttänyt ja koskettanut.
Eduskunnassa tänään saimme valmiiksi valtiovarainvaliokunnan lausunnon sisäisen turvallisuuden ohjelmasta ja ryhmäkokouksessa ja työvaliokunnassa sitten jo hieman askelmerkkejä myös tulevaan uuden puheenjohtajamme Petteri Orpon kanssa. Kyselytunnin jälkeen ilta jatkui vielä pitkään salissa asioiden kanssa mitkä viemme nyt maaliin ennen juhannusta.
Tältä päivältä pitää vielä lyhyesti nostaa tänne kaksi isoa ratkaisua. Saimme hallituskumppanimme taipumaan nyt siihen, että päivähoitomaksuja ei koroteta suunnitellusti syksyllä. Asiantuntijakuulemiset ovat osoittaneet että suunnitellut korotukset eivät tulisi laajasti kunnissa käyttöön eivätkä näin lisäisi kuntien tuloja ja niissäkin kunnissa missä korotuksiin päädyttäisiin olisi iso todennäköisyys, että lapsia ei vietäisikään päivähoitoon vaan vanhemmat hoitaisivat lapsensa kotona ja ainakin toinen vanhemmista jäisi palaamatta työelämään. Verotulotkin siis todennäköisesti tämän kautta vähenisivät. Muutos siis olisi monessa mielessä huono ja siksi me kokoomuksessa nostimme ns. kissan pöydällä ja vetosimme, että keskusta ja perussuomalaiset myös olisivat valmiita perumaan päätöksen. Nyt näin saimme aikaan ja korotuksia ei ainakaan suunnitellusti syksyllä tehdä.
Toinen iso päätös oli parlamentaarinen ratkaisu Yleisradion rahoituksen ja toiminnan tulevaisuudesta. Yle-vero päätettiin jäädyttää vielä ainakin kolmeksi vuodeksi eli kenenkään suomalaisen ylemaksu ei nouse tulevinakaan vuosina. Samalla myös uudistettiin hieman Ylen tehtäviä ja pelikenttää ja myös sitä, että jatkossa Yle tulee tekemään yhteistyötä mm. urheilussa mainosrahoitteisten medioiden kanssa. Ylen tulee lisätä myös ostoja kotimaisilta ja eurooppalaisilta riippumattomilta tuottajilta. Yle luopuu myös netissä alueellisista eli maakuntaradioiden etusivuista. Näin mahdollistetaan maakuntalehtien paremmat edellytykset pärjätä päivittäisessä uutiskilpailussa.