Yrittäjä Jyrki Sasi tekee upeaa työtä taiteen ja kulttuurin hyväksi – Riihimäen Hämeenkadun ainoa vanha puutalo sai seinäänsä Raide -lasivalotaideteoksen.

Blogi, maanantaina 12.01.2015

Riihimäen Hämeenkadun varren ainoa vanha puutalo, itseasiassa tänä vuonna juuri 100 vuotta täyttävä talo – sai tänään seinäänsä upean lasitaideteoksen. Riihimäkeläinen yrittäjä ja kiinteistöomistaja Jyrki Sasi on tehnyt pitkään arvokasta työtä ympäristötaiteen parissa ja omilla rahoillaan hankkinut merkittäviä taideteoksia kiinteistöjensä yhteyteen niin seiniin ulos kuin sisällekin. Tänään Juomahuone Laitisen talon seinään paljastettiin Ilse Lindqvistin suunnittelema ja toteuttama suuri Raide-taideteos. Teoksessa on mukana lasia ja valoa ja innoittajana vanha lasikaupunki sekä veden ja raideliikenteen risteysasemakaupunki.

Raide saa vielä lähiaikoina valot ja nekin uusinta uutta ja parasta led-tekniikkaa ja mielenkiintoista oli julkistamistilaisuudessa kuulla myös siitä kuinka taiteilija joutui tekemään paljon työtä mm. sen estämiseksi, että paksut eriväriset lasit eivät missään tilanteessa toimisi auringonvalon kanssa kuin suurennuslasit. Vanha hirsiseinä voisi siinä olla erinomainen kumppani polttopisteelle. Teoksen toteutuksessa oli mukana myös Hämeen Ammattikorkeakoulu laitteineen ja siellä taiteilija avustajineen teki mm. teoksen raskaat metalliosat.

Taideteos oli Jyrki Sasin jo tiesmones julkisiin tiloihinsa hankkima teos. Täytyy kyllä nostaa hattua tällaiselle yrittäjille ja taiteenystävälle. Hänen kohdalla taide ja kulttuuri ei jää vain kauniiksi sanoiksi puheissa tai kirjoituksissa vaan hän aidosti myös tekee ja työllistää myös taiteilijoita. Ja mikä hienointa tämäkin taideteos on meidän kaikkien ihasteltavana niin päivällä kuin yölläkin niin kesällä kuin talvellakin. Varmasti jokaisena hetkenä aina ainutlaatuisena.

Käykäähän katsomassa teos ja ihastelemassa sitä. Ja olen varma, että Sasi jatkaa tällä saralla jatkossakin. Mihin seuraava taideteos tulee niin sen aika näyttää.

Lukiolaisten Kansanedustajien Kyselytunnit jatkuivat –
Tänään Janakkalassa Turengin ja Tervakosken lukioilla.

Ennen Riihimäen taideiltapäivää aloitin päivän kuitenkin tänään maakuntapäivällä Janakkalassa. Kollegoitteni Tarja Filatovin ja Aino-Kaisa Pekosen kanssa olemme kiertäneet Politiikan Värisuora -tilaisuuksiemme lisäksi myös lukioita ja tänään jatkoimme kyselytuntejamme Janakkalassa. Aamusta ensin puolitoistatuntia Turengissa ja sitten koululounaan jälkeen toinen puolitoistatuntinen Tervakosken lukiossa. Lukion abit olivat tehneet erinomaisen hienot tilaisuudet ja paljon hyviä ja vaikeitakin kysymyksiäkin. Keskustelussa tänään niin sote kuin kuntien talouskin, mutta myös Ukraina, Venäkä ja ISIL:kin. Ja hyviä jatkokysymyksiä ja jatkoväitteitäkin.

Keskustelujen jälkeen oli kiva saada myös muutama suorakin palaute nuorilta ja katsotaan jos vaikka vielä innostuvat näistä yhteisistä asioistakin. Tulevana torstaina pidämme nimittäin Hämeenlinnassa seuraavan Pizzaa ja Politiikkaa -nuortenillan. Tilaisuus Hämeenlinnan Goodmanin Topkapissa torstaina 15.1.2015 kello 19-21. Paikalla myös Kokoomuksen nuortenliiton puheenjohtaja Susanna Koski ja myös kaupunginvaltuutettu Derya Özgün. Lisää aiheesta myös Facebookissa: Pizzaa ja politiikkaa Hämeenlinnassa.

Nyt Loppea kohden takaisin ja seuraavaksi kunnan puheenjohtajisto ja sitten pieni taustapalaveri tulevista asioista mm. ampumaurheilun parissa ja illan kruunan kunnanhallitus. Mielenkiintoinen esityslista jälleen kotikunnan asioista. Esillä mm. Lopen terveyskeskuksen tulevaisuus. Valtuustomme linjasi jo, että lääkäripalvelut täytyy Lopella turvata tavalla tai toisella jatkossakin. Lupaan valvoa kunnanvaltuuston päätöstä ja tahtoa hallituksenkin kokouksessa.

Kello 21.34 ja jo ilta kotosalla. Kunnanhallitus tunnissa ohi ja asiat valmiiksi. Kunnanhallitus antoi valtuuston tahdonmukaisen lausunnon terveyskeskuspalveluista. Lääkäripalvelut siis halutaan Lopella turvata jatkossakin ja sitten vuodesta 2017 eteenpäinhän ratkaisut tehdään jossain paljon kauempana ja ihan muiden toimesta. Siis valitettavasti jos Sote-tällaisena etenee. Nyt onkin tärkeä turvata hyvät palvelut täällä meidän seutukunnalla ja myös yhdessä luoda sellaiset maaseudun palvelut Riihimäen seutukunnalle, että koko alueemme säilyy elinvoimaisena tulevaisuudessakin. Se on niin maaseutukuntien kuin Riihimäenkin etu. Itse uskon, että tästä löytyy hyvä malli missä lääkäriin pääsee Lopella jatkossakin ja sitten lääkäriosaamista on enemmän tarjolla yhteisessä keskuksessamme Riihimäen entisellä aluesairaalalla. Sieltä siis haetaan sitten lisää apua kun sitä tarvitaan.

Kunnanhallitus siis joutuisasti läpi ja myös sitä ennen olleet palaverit. Asiat siis etenee hyvin ja hyvässä yhteishengessä. Hyvä näin. Mutta huomenna sitten taas isolle kirkolle. Eduskunta aloittaa kevään istuntokautensa ja huomenna heti keskustelussa varhaiskasvatuslaki. Sinänsä tavoitteeni mukainen nimi lailla, mutta muuten valitettavan huono. En sitä huomenna tällaisena voi tukea vaan tarvitaan uusi valmistelu ja kunnollinen varhaiskasvatuslaki. Nyt tehdään vain kuorrutus ja sisältö jää tyhjäksi. Valitettavasti nämä Opetus- ja kulttuuriministeriön esitykset olleet tällä kaudella usein juuri tällaisia. Valitettavasti.

Kommentit