Lueskelin Helsingin Sanomista eilen 28.12.2020 Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtajan Aki Kangasharjun Vieraskynän: Rokotusten myötä Suomen pitää muuttaa talouspolitiikan suuntaa. Varsin painavaa ja vakavaa asiaa.
Kangasharju toteaa, että nyt Marinin hallitus toimii ”kuin rahaa olisi rajattomasti”. Hän peräänkuuluttaakin muutosta talouskasvun turvaamiseksi. Kangasharju toteaa, että ”Epidemian vuoksi tehdystä elvytyksestä pitää ensi vuonna luopua, sillä se nostaa kustannustasoa ja heikentää hintakilpailukykyä. Työmarkkinoille on saatava enemmän ihmisiä, ja on luotava työllistymisen edellytyksiä.”
Kangasharju käy hyvin kirjoitukessaan läpi sitä mitä aiemmin maassamme on tehty. Katsoo myös kriittisesti tehtyjä toimia ja toteaa, että ”Näin ei voida jatkaa. Tulevaisuutta ei rakenneta polkemalla palkkoja ja antamalla julkisen sektorin velkaantua. Kestävä tulevaisuus rakennetaan tekemällä fiksummin tuottavuuden avulla”.
Vieraskynässä hän vertasi myös Suomea Ruotsiin. Jos meillä talous kasvoi 2010-luvulla noin 10 prosenttia niin, Ruotsissa vastaavana aikana kasvua oli yli 20 prosenttia. Samaan aikaan kun Suomessa uusien ideoiden tuotanto väheni, niin ”Ruotsi investoi avokätisemmin ja keksi enemmän uusia menestysreseptejä kuin Suomi”.
Kangasharju nostaa esille myös maamme verotuksen. Maamme nykyinen verotus ei houkutelekkaan kotimaisia yrityksiä investoimaan erityisesti Suomeen. Jotain hyvääkin on kuitenkin tehty ja tästä esimerkkinä Kangasharju mainitsee ”listaamattomien yritysten henkilöstöantien verotuksen muutoksen mikä tukee kasvuyrityksiä”. Mahdollisuudeksi hän nostaa myös EU:n elpymisrahaston, mutta vain siinä tapauksessa, että ”ei jaeta huutoäänestyksen perusteella vaan esimerkiksi Business Finlandin tiukkoihin kriteereihin nojaten”. Asiantuntija alleviivaa, että ”Yli kahden miljardin euron panostus menee hukkaan, ellei sitä käytetä elinkeinoelämän rakenteen uudistamiseen ja erityisesti vihreän teknologian edistämiseen”.
Painavaa tekstiä ja toivottavasti tuon luki myös hallituksemme johtoviisikko. Maamme talouspolitiikan hoitoon tarvitaan siis nopea ja vastuullinen muutos. Myös Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki nostaa esille samoja huolia Uudessa Suomessa 28.12.2020 todeten, että ”maan päättäjien kannattaisi kiireen vilkkaa kiinnittää huomiota talouskasvun ja työllisyyden pitkän aikavälin näkymiin.
Tänään aamulla 29.12.2020 Etla julkaisemassaan tiedotteessa vielä muistutti, että ”koronarokote on ratkaisevin tekijä talouden laskun pysäyttämiseksi ensi vuonna. Jos rokotukset sujuvat odotetusti, herättävät ne Suomen talouden kesään mennessä. Tämän jälkeen talouspolitiikassa siirrytään elvytysvaiheesta sopeutukseen. Siirtymästä tuskin tulee poliittisesti helppo, mutta pitkän aikavälin velkakestävyyden kannalta se on olennainen.”
Nyt kysytäänkin Marinin hallitukselta ensimmäistä kertaa, että onko sillä valmiutta tehdä maamme hyvinvointiyhteiskunnan pelastamisen kannalta olennaisen tärkeitä ratkaisuja ajoissa.
…
Kello 21.27 ja tänään talvisen päivän päätökseksi Lopen Kokoomuksen syyskokous ja etenä tietenkin sekin. Kiitos kunnista. On hienoa saada jatkaa kasvattajaseuran puheenjohtajana myös ensi vuonna 2021 ja se onkin sitten jo minulle 22. Lopen Kokoomuksen puheenjohtajana. Aikamoinen aika, mutta lähes jokaisesta hetkestäkin olen kiitollinen.
Nyt vähän vielä iltapalaa ja katsetta uutta päivää kohden. Uusi valkea lumi maassa ja täysikuu valaisevat kauniisti Loppijärveä ja metsääkin. Talvea kauneimmillaan.