Muuttuvat perusteet ja muuttuvat velvoitteet

Blogi, maanantaina 28.12.2020

Ajattelin vielä palata hieman kuitenkin ISIS:n ja Al-Holin tapahtumiin. Minusta oli tärkeää, että lapsia pyrittiin auttamaan. He ovat omassa kohtalossaan olleet äitiensä julmien ratkaisujen armoilla ja heitä oli autettava. Se on aivan perusta tälle koko keskustelulle eikä siitä kannata kinastalla.

Mutta on tässä loppuvuoden tapahtumaketjussa myös paljon sellaista mitä en hyväky enkä ymmärrä ja se osuus tässä Al-Hol-vyyhdissä onkin Marinin hallituksen harjoittamaan politiikkaa. Julkisuudessa nimittäin perusteltiin pääministeri Sanna Marinin hallituksen, SDP:n ja Keskustan johdolla tehtyä, poliittista päätöstä hakea myös ISIS-naisia kotiin Al-holista Syyriasta, mitä erilaisin velvollisuuksin ja perustuslain pykälin. Esillä oli ennen muuta perustuslaimme pykälä 22 eli Perusoikeuksien turvaaminen. Perustuslain 22 pykälän mukaan ”Julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen”. Tämä sitten kuulemma edellytti myös aikuisten, vapaaehtoisesti ISIS:in kalifaattiin matkustaneiden, hakemista tilauslennolla Suomeen.

IS 23.12.2020

No, jos PL 22 pykälä muka velvoitti Marinin hallitusta näin toimimaan, niin kyllähän sen sitten pitäisi koskea ihan samalla velvoittavalla tavalla kaikkia ISIS:n alueelle menneitä aikuisia, siis naisia, mutta myös näin ollen miehiäkin.

No, onneksi miesten kohdalla ei perustuslakia Marinin hallitus ”näin tarkkaan lue” ja Sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen totesi joulun Ilta-Sanomissa tai häntä siteerattiin tuossa lehdessä, että jos nyt miehet eli käytännössä lasten isät pyrkisivät palaamaan Suomeen, niin ”viranomaiset tekisivät kaikkensa, jotta maahanpääsy ei toteutuisi”. Tässä Verkkouutisten juttu Mankkisen Sisäministeriön-muistiosta.

Tämä siis jo vetää pohjan pois siltä, että naisten haku olisi ollut perustuslaillinen velvollisuus. Perustuslaimme, kun on kuitenkin aina sama kaikille suomalaisille sukupuolesta riippumatta. Ei perustuslailla voi perustella jotain vain naisille, mutta sivuuttaa sitten miehet jne. Ymmärrätte mitä tarkoitan.

No, jos taas sitten Lasten oikeuksiensopimus muka velvoitti pääministeri Sanna Marinin hallitusta tuomaan ISIS-naiset lastensa mukana Suomeen, niin onhan se kumma, ettei se sama kansainvälinen sopimus muka velvoittaisi muita sopimusvaltioita, kuten esimerkiksi Ruotsia.

Eli eipä kestä sekään perustelu kriittistä arviota. Näin pääsemme sitten lopputulemaan, että aikuisten hakeminen tilauslennolla Suomeen olikin puhtaasti pääministeri Sanna Marinin hallituksen poliittinen päätös SDP:n ja Keskustan johdolla. Toisenkinlaiseen päätökseen ja ratkaisuun oltaisiin siis voitu päätyä.

Itse kannatin ja myös Kokoomus kannatti mallia, missä pienet lapset olisi tuotu Suomeen, mutta ei aikuisia ISIS-naisia ja ISIS-miehiä. Tällainen ratkaisu olisi ollut kaikkien kannalta varmasti paras. Ennen muuta maamme turvallisuuden, mutta myös lastenkin kannalta. On vaikea ymmärtää, että nainen, joka jopa naitattaa oman 12-vuotiaan lapsensa aikuiselle terroristimimiehelle vaimoksi voisi olla lapsen kasvun ja kehityksen kannalta hyväksi? Tai jo yksin nainen, joka on päättänyt viedä omat lapsensa ISIS:n kalifaattiin. Ja nainen, joka on toiminnallaan vähintään tukenut ISIS:n julmuuksia. Tai naiset, jotka ovat jopa osallistuneet mahdollisesti itse taisteluihin ISIS:n riveissä. Ainakin osan kalifaatissa asuneiden naisten osallisuudesta itse taisteluihinkin on näyttöä. Oliko Suomesta sinne lähteneet tällaisissa toimissa niin toivottavasti saadaa selvitettyä.

Ilta-Sanomissa 23.12.2020 Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen totesikin hyvin, että jos kerran ”lasten etu vaati kotouttamista pois leiriltä, lasten etu pitää olla myös selvittää mahdolliset rikokset”.

Mielenkiintoista nähdä mitä tässä vielä kaikkea seuraa. Minua eniten ihmetyttää se, että SDP ja Keskusta ennen muuta haluavat nyt sysätä vastuuta vain virkamiehille. Miksi he eivät voi suoraan sanoa, että he halusivat toimia näin ja valitsivat tämän toimintalinjan? Se olisi reilua ja läpinäkyvää. Vastuu on kuitenkin lopulta joka tapauksesa heidän SDP:n ja Keskustan apupuolueineen.

Kello 21.46

Tänään julki eduskuntaan tehty tietomurto- ja vakoiluhyökkäys. Oma sähköpostini ei ollut iskun kohteena, mutta osa kollegoistani.

Kyberhyökkäys havaittiin eduskunnan sisäisessä teknisessä valvonnassa ja iskun seurauksena joidenkin eduskunnan sähköpostitilien tietoturva vaarantui. Osa vaarantuneista sähköpostitileistä kuului siis kansanedustajille. Kyberiskun tutkinnasta vastaa keskusrikospoliisi.

Eduskunta antaa tutkintaa tekevälle keskusrikospoliisille kaiken apunsa ja tukensa tietomurron selvittämiseksi. Tutkinnan ollessa kesken eduskunta ei tässä vaiheessa kommentoi asiaa tämän enempää.

Vakava isku suomalaista demokratiaa vastaan. Ja laittaahan tämä aivan uudenlaisen arvioinnin kohteeksi myös suunnitelmat etä-äänestämisestä ja minusta myös etäkokouksista olisi syytä nyt luopua vähintään, kunnes pienikin mahdollisuus tai epäily ulkopuolisille toimille voidaan poissulkea.

Erikoinen päivä ja erikoiseksi sen teki myös tämän päivän eduskunnan Brexit-sovun käsittely. Asia näytti jo olleen sovittu EU:ssa ennen eduskunnan käsittelyä. Ei näin pääministeri Sanna Marin ja EU-ministeri Tytti Tuppurainen.

 

 

 

 

Kommentit