Yli puolet suomalaisista kannattaa irtautumista jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Näin kertoi Uutissuomalaisen gallup loppuvuodesta. Suomalaisista 54 prosenttia vastasi kannattavansa Ottawan sopimuksesta irtaantumista. Vain noin joka viides (22%) kertoi vastustavansa irtaantumista. Joka neljäs (24%) ei osannut sanoa kantaansa asiaan.
Lukiessani tuota Uutissuomalaisen gallupia tuli mieleeni ajat, kun Suomessa käännyttiin Naton kannalle. Sehän tapahtui juuri samalla tavalla. Ensin Suomen kansa käänsi peukalonsa ylöspäin ja kääntyi kannattamaan meidän kanssamme Nato-jäsenyyttä ja tämä sai myös yllättävän nopeasti pitkään vastaan haranneetkin puolueet kääntymään Naton kannalle.
28.2.2022 Yle uutisoi, että ”Enemmistö suomalaisista kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä” ja kuinka
”Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut aikaan historiallisen muutoksen suomalaisten suhtautumisessa Nato-jäsenyyteen”. Viikossa suomalaiset kääntyivät Naton kannalle, kun Venäjä oli laajentanut hyökkäyssotansa täysimittaiseksi sodassa helmikuussa 2022. Yle kirjoittikin miten hetkessä ”Suomen turvallisuuspolitiikan mannerlaatat liikkuvat”. Reilua vuotta myöhemmin 4.4.2023 maastamme tuli Naton jäsen.
Jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen maamme liittyi vuonna 2012. Pari vuotta siis aiemmin kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja aloitti sotansa siellä. Pian oma puolueemme kokoomus ilmoittikin, että liittymispäätös oli virhe. Nostimme käden virheen merkiksi ylös ja ilmoitimme vuonna 2014, että kokoomus kannattaa Ottawan sopimuksesta irtaantumista ja on valmis palauttamaan jalkaväkimiinat maamme turvaksi. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin näyttää siltä, että asia on etenemässä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on osoittanut sen, että jalkaväkimiinojen hyötyjä ei voida korvata millään muulla aseistuksella ja toisaalta 2020-luvun aseteknologia myös sen, että jalkaväkimiinoja voidaan tehdä niin, että ne eivät jää maahan sodan päätyttyä kylvämään tuhoa. Toki kannattaa tässäkin muistaa, että Suomi on aina ollut vastuullinen miinoittajakin ja sitä olisimme myös tulevaisuudessakin, jos Venäjä tällaiseen ratkaisuun meidät pakottaisi tarttumaan.
Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämässä kyselyssä miehistä peräti yli 70 prosenttia kannatti Ottawan sopimuksesta irtautumista. Naisista vastaavasti ajatteli joka kolmas. Jalkaväkimiinojen kannatus kasvoi nuoremmista vanhempiin ikäluokkiin mentäessä.
Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok) käynnisti jalkaväkimiinaselvityksen jo viime vuoden kesällä ja julkinen keskustelu otti tuulta purjeisiinsa, kun Puolustusvoimain komentaja Janne Jaakkola otti jalkaväkimiinat esille marraskuussa MTV:n uutisten haastattelussa.
Itse olen vakuuttunut ja luottavainen, että alkaneen kevään aikana tulemme tämän maamme turvallisuuden ja koskemattomuuden turvaamisen kannalta tärkeän ratkaisun tekemään. Kun ratkaisu saataisiin tehtyä eduskunnan kevätistuntokauden aikana ennen eduskunnan kesätaukoa, niin sopimuksesta irtaantuminen tulisi voimaan vuoden 2026 alussa?
….
Kello 19.53 ja juuri kummipojan synttäreiltä kotiin. Mukava pakkaspäivä tänäänkin ja Pekkalassa jahtipäivään heräiltiin Santerin kanssa. Hieno oli tuo eilinen päivä ja teki kyllä hyvää hieman metsässä kavereiden ja beaglein kanssa samoilla ja saatiinhan me edes yksi saaliskin. Valkoinen jänis sai yhteisen sopimuksemme mukaan jatkaa matkaa, vaikka koirat vähän sillekin kyytiä antoivat.
Huomenna sitten loppiainen ja Lopella sytytetään jo viidennen kerran Lopen Loppiaisen Tulia! Kannattaa varmasti ajella nytkin kauempaakin loppiaistulia katsomaan ja ainakin kaksi Loppiaisen pakkaskahvilaakin avaa ovensa tulia ihasteleville. Pilpalassa Kartano Suontaian kahvila on avoinna 16-22 ja Topenon Syrjälän Marjatilan Riihen kahvila illansuussa. Yhteinen tulien sytyttämisen aika on noin kello 16 ja siitä niitä sitten poltellaan aina yömyöhään asti eri puolilla pitäjäämme.