Yli 50 tapahtuman ja markkinoiden kesä – Kesäkiertue päättyi kotikunnan Maalaismarkkinoille

Blogi, lauantaina 29.09.2018

Kaunis aurinkoinen aamu tänään vielä herätti syksyyn. Päivään hieman oli luvattu vesipisaroitakin, mutta ei sekään kaunista vapaapäivää hämärtynyt. Tänään kalenterini tyhjeni yllättäen kun pienen väärinkäsityksen vuoksi Turun SM-ralliin ei minua tarvittukaan selostajaksi ja näin päivääni mahtuikin kotikunnan Lopen torikauden päätösmarkkinat Maalaismarkkinat.

Torikahvilalla keskustan teltalla yhdessä Olavi Heleniuksen ja Kari Kuparisen kanssa.

Yli 50 kesätapahtumaa, markkinaa, teatteria ja muuta sellaista piti tämä kesäni sisällään ja tänään oli mukava päättää oma Kesäkiertue kotitorille Pelastakaa Lapset ry:n Lettuteltalle. Tuttuja paljon liikkeellä ja monia mukavia juttutuokioita. Hieman politiikkaa, enemmän Lopen asioita ja vielä enemmän tsemppejä ja kiitoksia työstäni sain tänään Lopen torilla. Tuntuipa hyvälle. Kahvia tuli juotua useampi kuppi ja hyvää oli myös makkara. Ja lapsille maistui letut.

Kiitos keskustan väelle torikesän tapahtumista ja myös Lopen Yrittäjille ja kunnalle. Punainen torimme on sykkinyt hienosti elämää tänäkin kesänä. Ja iso kiitos vielä kaikille muillekin kesäkiertueeni aikana talkoissa auttaneille. Ilman teitä ei tällaisen rundin heittäminen olisi ollut millään mahdollista.

Iltapäivällä sitten suuntasimme vielä lasten ja kaverin kanssa aarrejahtiin. Menneisyys on aina kiehtonut minua ja tänäänkin saimme monta jännää tarinaa pohdittavaksemme metallinpaljastimien kanssa seikkaillessamme. Päivän paras löytö oli vanha muskettikuula. Mitä lie aikanaan ampuneet? Kahakka vai jotain muuta? On täällä ennenkin eletty.

Politiikka on ennen muuta yhteistyötä ja yhdessä tekemistä. SDP:n Ossi Kollinin kanssa on aina yhteistyö sujunut ja sujuu jatkossakin. Rehtiä ja reilua menoa. Ja hyvää oli myös demarien makkara. Kiitos makkarasta Joni Lähteelle ja myös tästä kuvasta.

Kaunis ilma suosi näitäkin markkinoita. Paljon väkeä päivällä ja monta mukavaa keskustelua.

Huomenna sitten Lopella sanoillaan jälleen Poronpolku. Nyt muuten jo 52. kerran. Kannattaa todellakin lähteä liikkeelle ja tulla Lopelle kauempaakin.

Ja yhteistyötä ylipuoluerajojen ja tässä moikkaamassa Perussuomalaisia. Kuva: Hämeen Perussuomalaiset

Poronpolku on järjestetty Lopella jo 1960-luvulta alkaen, ja se on vakiintunut pidettäväksi näin aina syyskuun viimeisenä sunnuntaina. Itse reitti on kuitenkin retkeilijöiden käytössä koko sulan maan ajan. Matkan varrella lukuisia laavuja ja nuotiopaikkoja eli reittejä kannattaa hyödyntää ympäri vuoden.

Poronpolku on saanut nimensä Lopella 1960-luvulla Hankkijan Estolan mailla koeruokinnassa olleiden kymmenen poron mukaan. Koeruokinnan päätyttyä 1970-luvulla porot lähtivät, mutta polut ja Poronpolku-nimikin jäivät elämään. Poronpolku esittelee kotikuntani upeaa harjuluontoa kauneimmillaan, ja Poronpolku onkin monien kävijöiden jokavuotinen retkikohde. Jos sinulle ei ole vielä tuttu niin kannattaa kyllä nyt lähteä liikkeelle!

Pisin Poronpolun reitti on noin 30 kilometriä pitkä, mutta se jakaantuu kuuteen lyhyempään reittiosuuteen, joista voidaan yhdistellä erimittaisia päiväretkiä ympäri vuodenkin. Lyhin lenkeistä on suunniteltu niin, että sen voi kulkea huomenna myös lasten ja jopa lastenrattaiden kanssa.

Hieno pätkä on myös vain 3,5 km pitkä Pikku-Samo Luutasuon ja Luutalammin reunalla. Sinne voi sitten tehdä toisen retken ihan koska tahansa ympäri vuoden. Poronpolun eteläisin osuus kulkee Komion luonnonsuojelualueella, joka onkin yksi reitin näyttävimmistä osuuksista monipuolisen harjuluontonsa takia.

Poronpolku on myös osa meidän Hämeen järviylängön Ilvesreittiä. Poronpolulta on hyvät reittiyhteydet Räyskälän lentokeskuksen ja Melkuttimien suuntaan länteen sekä itään Lopen kirkonkylään Paaran Patikkana. Ja reitti siis ympäri vuoden käytössä Punelian lossia lukuunottamatta, mutta senkin pääsette huomenna Poronpolulla kokemaan!

Tervetuloa Lopelle! Nähdään huomenna Räyskälässä!

 

Kommentit