Trendit enteilevät mielenkiintoista pääministerikisaa – Kärkikuusikosta vain SDP ja Kokoomus kasvattavat kannatustaan

Blogi, perjantaina 28.09.2018

Olen täällä blogissani kirjoitellut aika-ajoin myös joitain kommentteja gallupeista. Viimeksi kävin läpi sitä mitä me politiikkaa työksemme tekevät ja seuraavat ennen muuta näissä mielipidetutkimuksissa seuraamme ja mistä olemme oikeasti kiinnostuneita. Nyt tuorein gallup tuli Alma Medialta jolle Tietoykkönen selvitti suomalaisten puoluekannatusta. Mielenkiintoiseksi tämän gallupin tekee se, että sen tutkimusjaksoon ajoittui myös viime viikon Soini-tapahtumat ja Keskustan kriisiytyminen. Näyttää siltä, että nämä tapahtumat aikalailla odotetusti vain lisäsivät kohun nostattaneiden alamäkeä ja alavirettä.

Merkillepantavaa nimittäin on, että 27.9.2018 päättyneellä parin viikon mittaisella tutkimusjaksolla vain SDP ja Kokoomus pystyivät lisäämään kannatustaa. SDP:n ykkösasema irtosi nyt 22,2% (+0,3) kannatuksella ja Kokoomus on kakkonen nostaen kannatustaan nyt 19,9 prosenttiin. Kärkikaksikon takana kolmantena oleva Keskusta menettää edelleen kannatustaan. Keskusta on Juha Sipilän johdolla pudonnut nyt jo kauas pääministerikisasta ja näyttänee sille, että irtiotot ja kriisikokoukset vain pahentavat tilannetta. Mutta toki vaaleihin on vielä aikaa ja mitä vain voi tapahtua.

Vielä keskustaakin tukalampi paikka on kohukierteeseen joutuneilla Vihreillä. Sairaslomalle jääneen Touko Aallon kesän tapahtuvat söivät puolueen uskottavuutta merkittävästi eikä nyt tuuraavapuoluejohto näytä olevan saanut suuntaa käntymään. Jani Toivolan toimet ja tapahtuvat näyttävät lisäävän vain ongelmia ja surullista sinänsä ettei tuolle epäilyjen vyyhdille näytä löytyvän oikein Vihreistä pysäyttäjää ja ratkaisijaa. Pallo pyörii ja pomppii arvaamattomasti suuntaan ja toiseen. Ja tämän vaikutus näkyy muuten myös tässä Uuden Suomen julkaisemassa gallupissakin.

Touko Aallon ja Jani Toivolan tapahtumien myötä Vihreiden suurimmaksi ongelmaksi on noussut nyt kannattajien epävarmuus. Vihreiden kannattajista vain 31 prosenttia pitää varmana sitä, että äänestää vihreitä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Kannatus saattaa siis laske vielä rutkastikin jos kierrettä ei osata katkaista. Vihreiden kannattajat ovat nyt kaikkein epävarmimpia puoluekannastaan. Samaan aikaan varmimpia puoluekannastaan ovat meidän kokoomuksen sekä keskustan, RKP:n ja kristillisdemokraattien kannattajat. Tämän kolmikon kannattajista peräti 55 prosenttia on jo nyt varmoja siitä, että äänestävät mainitsemaansa valitsemaansa puoluetta ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Merkille pantavaa Uuden Suomen gallupissa oli myös se, että Sinisten kannatus on nyt hienoisessa nousussa ja samaan aikaan Jungnerin ja Harkimon Liike Nyt kannatus kategoriassa ”Muut” on laskussa. Ryhmä ei siis edelleenkään mahdu näissä maininnoissa edes omaksi puolueeksi tai liikkeeksi tai mikä se nyt sitten mahtaa ollakaan.

Mutta entistä selvemmältä alkaa näyttää se, että pääministerikisassa nähdään vastakkain SDP:n Antti Rinne ja Kokoomuksen Petteri Orpo. Vastakkain on kaksi erilaista linjaa eli vihervasemmistolainen ja keskustaoikeistolainen. Varmasti tulee eroja esille ja hyvä niin.

Nyt takana jo puolustusvaliokunnan kokous ja myös VaV:n asunto- ja ympäristöjaoston kokous. Lounaan kautta Valtiovarainvaliokunnan kokoukseen ja sieltä viikon viimeiseen täysistuntoon.

….

Kello 21.33 ja kotisohvalla. Luulin ja olin varautunut selostamaan tämän viikon SM-rallia, mutta pieni väärinkäsitys ja nyt kalenterissa tyhjää. Se menee huomenna Lopen Maalaismarkkinoilla ja sitten aarrejahdissa. Ja sunnuntaina sitten Poronpolulla. Tervetuloa sinne kaikki. Kannattaa ajella kauempaakin. Kurkatkaapa www.poronpolku.fi. Ainutlaatuinen ja legendaarinen.

Nyt kiitos tästä työviikosta. Hieno viikko ja paljon hienoja kokemuksia lisää. Katsokaapa myös täältä Uutiset -sivulta tiimini Elisa Hyvärisen upea blogikirjoitus.

 

 

Kommentit