Yli 100 vapunjuhlijaa Lopen Sinivalkoisessa Wapussa – Tarja Toivosen puheenvuoro kosketti

Uutiset, perjantaina 01.05.2009

Nyt toisen kerran järjestetty Lopen yhteinen Sinivalkoinen Wappu keräsi ennätys yleisön. Kirkonmäen juurella Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsaalla oli kevään juhlijoita toista sataa ja puheenpitänyt kirjastonjohtaja Tarja Toivonen keräsi kiitosta. Toivonen käsitteli puheessaan Eemil Nestor Setälän elämää ja yhteyksiä Lopen Heikkilän kouluun, Isoon ja pikkupappilaan ja Yrjö-Koskisiin.

Kulttuurihistoriallisestikin ainutlaatuinen puheenvuoro keräsikin Yrjö-Koskisen patsaalla paljon loppilaisia mutta myös väkeä laajemmaltakin alueelta. Myös kesäloppilaiset olivat jälleen löytäneet Lopen oman vapun.

Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen avasi tilaisuuden kertoen lyhyesti miehestä patsaan takana korostaen erityisesti Yrjö-Koskisen roolia suomen kielen aseman vahvistajana sekä suomenkielisen kasvatuksen ja koulutuksen edesauttajana ja uranuurtajana.
– Hänen pyrkimyksenään oli ennen muuta nostaa fennomanian avulla suomalaiset Euroopan muiden sivistyskansojen rinnalle, mutta hänen fennomaniansa oli myös sosiaalinen liike, totesi Timo Heinonen Lopen Wapun avaussanoissa.

Ennen puhetta Yrjö-Koskisen suvun edustajat laskivat sinivalkoiset kukat patsaalle. Tarja Toivosen puheen lisäksi tilaisuudessa esiintyi jälleen Timotei kuoro Pekka Perkon johdolla ja tilaisuus päättyi yhteislauluna laulettuun Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen tekemään Suomen Salossa –lauluun.

Lopen Sinivalkoisen Wapun järjestelyistä vastasivat Samppa Jaro, Tiina Seppälä ja Seppo Rintaluoma.

– Tämän kertainen tilaisuus osoitti sen, että kaikkien yhteiselle vapulle on paikkansa. Tästä on tullut nyt perinne, totesi Timo Heinonen ja toivoi, että hyviä Loppeen ja loppilaisuuteen tavalla tai toisella liittyviä puheenvuoroja ja puhujia ilmoittautuisi tulevia vuosia silmällä pitäen joko hänelle tai esimerkiksi Lopen kirjastoon.

– Tarkoitus on koota nämä puheenvuorot myös yhteen ja näin niistä syntyy kappale arvokasta hieman erilaista historiaa, kertoi Heinonen ja paljasti, että ensi vuodeksi on tarkoitus keksiä vielä jotain lisää.

Kommentit