Yli 10 vuotinen urakka tänään päätökseen? – Lopen Urheiluhallin rakentamisesta tänään kunnanvaltuustossa päätös?

Blogi, maanantaina 31.05.2021

Elmola valmistui Lopelle 1990-luvun alussa. Vuonna 1996 käyttöön otettu koulukeskuksen liikuntahallina ensin tunnettu halli sai ideani pohjalta nimekseen pian Elmolan. Kirjailija Juhani Peltosen kanssa tuli tuolloin monet kerrat yhdessä istuskeltua ja juteltua ja sieltähän tuon nimen meidän hallille nappasin. Jussi antoi sille luvan ja siunauksensa ja hyvinhän on tuo nimi läpilyönyt ja tänä päivänä kaikki tietävät missä Elmola on. Sellainen hyvän nimen tuleekin olla. Ei tarvitse selitellä ja kertoa, vaan kaikki tietävät minne mennään, kun Elmola on tapahtumapaikkana.

Tältä Lopen Urheiluhalli näyttää jos tänään illalla Lopen kunnanvaltuusto sen rakentamisesta päätöksen tekee. Hallin paikka on päätetty aiemmin koulukeskuksen yhteyteen ns. B-koulun päähän ja oheiset suunnitelmat on hyväksytty valtiotuen hyväksynnän yhteydessä VLN:ssä ja OKM:ssä. Eli enää puuttuu päätös lähteä rakentamaan.

Elmolan valmistuttua pian salibandy löi todenteolla läpi. Lajin olosuhdevaatimuksia tiukennettiin nopeasti ja Elmola jäi sen muutaman surullisen kuuluisan metrin lyhyeksi. Alkoi keskustelu, että ongelma pitäisi jollain tavalla ratkaista. Alkuun pohdittiin Elmolana jatkoa ns. yhdellä loossilla.

Lopen Laakan salibandyväki Olli Aallon, Timo Kapulaisen, Tomi Hietasen ja kumppaneiden kanssa oli tässä jo silloin aktiivisia. Aikanaan sitten Saija Grönholm teki ison työn saliongelman ratkaisemiseksi, mutta silloin vielä jäimme vähemmistöön rakentamispäätöksen kanssa. Tällöin siis olisi rakennettu Elmolan laajennus samalla kertaa, kun uusi B-koulu rakennettiin. Saijan ajatus lähti siitä, että nämä kaksi rakennusta olisi yhdistetty ja näin saatu nuo puuttuvat metrit Elmolaan. Tässä jäimme vähemmistöön, mutta sen verran Saijan esityksestä B-koulu siirrettiin, että tuohon väliin olisi ollut mahdollista myöhemmin vielä tuo laajennuskin tehdä. Siitä toki sitten luovuttiin kustannusten takia ja myös siksi, että näin tehtynä ei olisi juurikaan saatu lisää kokonaissaliaikaa vaan ”vain” ratkaistua nuo puuttuvat metrit.

Reilu kymmenen vuotta sitten alkoi sitten uudelleen todenteolla keskustelu uuden urheiluhallin rakentamista. Asiasta tehtiin erilaisia aloitteita ja esityksiä. Liikkeellä oli niin Lopen Laakan kuin LFT:n aktiivit kuin yksittäiset kuntalaisetkin. Taisi pisimmälle yksityisen hallin suunnittelua viedä Aholan Jari kavereineen? Kolmisen vaalikautta siinä meni ja lopulta saimme tällä vaalikaudella kaikki potkimaan ns. samaan maaliin. Silloin yleensä politiikassakin tehdään parhaiten tuloksia ja maalejakin.

Lopulta suunnitelmat saatiin sellaisiksi, että niihin kuntamme hartiat riittävät (hallin kustannusarvio 2,5 miljoonaa euroa) ja sellaisiksi, että niillä pystymme ratkaisemaan isoimmat liikuntatilojemme puutteet. Isossa roolissa tässä työssä olivat Savolaisen Markku ja Aallon Olli ja lukuisat eri ryhmien luottamushenkilöt. Myös seuroista mm. LFT teki töitä laajalla rintamalla tämän eteen ja myös FC Lopen väkeä ja muitakin. Tärkeintä oli kuitenkin se, että yli kymmenen vuoden suunnitelmat saatiin nyt yhteiseen mappiin ja mappi pöytään.

Ideoita oli paljon ja haaveita ja tarpeitakin. Niistä lopulta sitten jalostui tämä nyt jo Valtion Liikuntaneuvoston (VLN) ja myös Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) hyväksymä hallikokonaisuus. OKM hyväksyvät asemapiirrokset ja kuvat ovat tuossa vieressä. VLN:n esityksen kautta halli sai täyden 750 000 euron valtiontuen. Sopivassa raossa olimme siellä pöydässämme myös mukana. Itse siis olen saanut VLN:ssä vaikuttaa jo 14 vuoden ajan ja tämä rako tuli kuin tilauksesta. Se maalipaikka yhdessä päätettiin käyttää.

Me Lopen Kokoomuksen valtuustoryhmässä tuemme tämän Lopen Urheiluhallin rakentamista. Haluankin myös omasta puolestani kiittää jo tässä vaiheessa suunnitteluryhmää, teknistä johtajaa Timo Rahikaista ja ennen muuta eri seurojen aktiiveja tämän projektin viemisestä eteenpäin. Itse toivon ja uskon, että illalla Lopen Kunnanvaltuusto näyttää vihreää valoa tälle rakentamishankkeelle. Valtionosuuden edellytyksenä on nimittäin se, että rakentaminen aloitetaan tänä vuonna.

Kokouskuvat Riitta Joutsi-Hänninen

Uusi Urheiluhalli tulee palvelemaan monipuolisesti loppilaisia. Tilapulaa kärsivät palloilulajit saavat lisätilaa ja mm. salibandy nyt lopulta ne viralliset mitat täyttävän kentän. Myös jalkapallon talven harjoitteluolosuhteet paranevat, kuten myös yleisurheilun. Halliin saadaan rajattua erilleen oma pidempi juoksusuora. Hallin pukutiloista osa suunnataan myös ulkokentän ja luistelualueen sekä hiihtäjien ja frisbeegolf-kentän käyttöön. Tämä puute on ollut vuosia ilmeinen.

Jos ja kun tämä halli nyt rakennetaan niin nämäkin ongelmat poistuvat. Ja aivan erityisen tärkeää on se, että halli mahdollistaa myös päivävuoroja liikuntatiloistamme erityisryhmille ja myös senioreille ja ikäihmisille. Se on liikunnallista tasa-arvoa parhaimmillaan. Ja mahdollistaahan tämä myös Elmolan kehittämisen palvelemaan entistä paremmin mm. kamppailulajeja painia ja muuta, voimistelua, jumppia ja tanssia. Ja myös lentopalloa, sulkapalloa yms varten.

Ja olemme myös esittäneet, että tämä kokonaisuus voisi sitten mahdollistaa jatkossa myös Loppisalin käyttämisen kokonaan taiteelle ja kulttuurille. Loppisali palvelisi siis kuoroja, konsertteja, teatteria ja muuta kulttuuritarjontaa. Ehkä tulevaisuudessa koko A-talon vanha ns. kirjastonsiipi voisi olla loppilainen kulttuurinpääty tai kulttuuritalo. Miltäs kuullostaisi?

Hieno päivä tai päivän ilta siis tänään luvassa. Samassa valtuustossa teemme myös rakentamispäätöksen Läyliäisten uudesta Paloasemasta. Se on myös upea esimerkki siitä miten saadaan tuloksia yhdessä aikaan. Lopen VPK:n aktiivit nostivat tarpeen hyvin esille aikanaan ja tekivät upeaa työtä hankkeen eteenpäin viemiseksi. Nyt tämäkin kokonaisuus on rakentamispäätöstä vaille valmis eli tänään illalla uskon valtuuston näyttävän vihreää valoa tällekin. Ja vaikka Lopen kunta paloaseman rakentaakin, niin se vuokrataan 20 vuoden täysvuokrasopimuksella Kanta-Hämeen Pelastuslaitokselle eli paloaseman kustannukset tulevat vuokratuloilla täysin katetuiksi.

Ja onhan illan kokouksessa sitten vielä esillä kunnan tilinpäätös. Viime vuodelta teimme 2,1 miljoonaa euroa ylijäämää ja taseen plussa nousi näin yli 14 miljoonaan euroon. Kuntamme taloutta on hoidettu hyvin ja vastuullisesti. Ja näin sitä tulee hoitaa jatkossakin.

Tänään kunnanvaltuusto myös hyväksyy uuden päivitetyn hallintosäännön. Otamme alkavalla valtuustokaudella käyttöön jälleen myös Vapaa-aikalautakunnan. Haluamme tällä osaltamme vahvistaa vapaa-aikatoimen asemaan, mutta myös tätä kokonaisuutta hyvinvoinnin tekijänä ja tukijana. Uutena otetaan käyttöön myös Elinkeinoasioiden neuvottelukunta. Tähän pöytään tulee luottamushenkilöiden mukaan kutsutuksi myös Lopen Yrittäjien ja Lopen MTK:n edustajat. Elinvoimaa ja yrittäjyyspolitiikkaa siis vahvistetaan näin. Ja joitain teknisiä muutoksia myös hallintosääntöön tulee ja myös päivityksiä mm. viranhaltijoiden nimikkeiden ja tehtävien osalta.

Mutta katsotaan mitä illalla valtuusto päättää. Vaalikauden viimeiseen kokoukseen on kirjattu vaalikauden isoimmat päätökset. Toivottavasti katse on rohkeasti tulevaisuudessa.

….

Kello 23.00 ja pitkän valtuustoon jälkeen mökillä. Nyt se on totta! Loppi saa uuden täysikokoisen urheiluhallin!  Rakentamispäätös syntyi äänestyksen jälkeen, mutta kuitenkin selvin numeroin. Ja oli hienoa, että koko Kokoomuksen ryhmä oli hallin rakentamisen puolella. Iso päätös ja toivottavasti osaltaan sitä vetovoimaakin Lopelle.

Myös Läyliäisten paloaseman suunnittelu etenee ja siitä rakentamispäätös varmasti syksyn ensimmäisessä tai toisessa valtuustossa. Hanke tänään yksimielisesti eteenpäin.

Vähän tuntui vaalikuume nyt muutamia vaivaavan, mutta kyllähän ne päätökset sieltä sitten puhumisen perään tuli. Hyviä päätöksiä ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Kokous päättyi tunnelmarikkaaseen hetkeen, kun jo 1980-luvulla kuntapolitiikassa aloittanut Sakari Vuorinen päätti upean luottamushenkilöuransa. Taputimme Sakarille kiitokseksi – koko valtuusto vasemmalta oikealle! Upea ura, ja upea mies. Maltillinen, luotettava, rauhallinen ja luottamusta herättävä. Päättäjä isolla P:llä. Kiitos Sakari!

Tämä on vasta havainnekuva Läyliäisten uudesta paloasemasta eli varsinaiset kuvat eivät vielä siitä ole valmiina.

Kommentit