Yle Uutiset: Kokoomus ylivoimaisessa johdossa vaaliviikonloppuun

Uutiset, torstaina 23.10.2008

Tuorein Ylen Uutisten nyt julkaisema puoluegallup jatkaa pitkään jatkunutta trendiä ja kokoomus on kasvattanut etumatkaan niin keskustaan kuin SDP:henkin. Taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa kokoomusta kannatti 23,4 prosenttia suomalaisista kun keskustan kannatus jäi 21,2 prosenttiin ja SDP:n vain 20,6 prosenttiin. Demarijohtaja Jutta Urpilaisen alku-urakka näyttääkin tuhoontuomitulta. Edellisvaalien tulos 24,1 prosenttia näyttää karkaavan tuoreen puheenjohtajan ulottumattomiin.

Viime kuukausien gallupien tarkastelu osoittaa, että Kokoomuksen nousujohteinen trendi jatkuu. Syys-lokakuun Taloustutkimuksen kolmesta tutkimuksesta kokoomus on kerännyt sarjan 22,0, 22,1 ja 23,4. Keskustan luvut ovat olleet 22,1, 20,5 ja 21,2 ja SDP:n 21,7, 21,5 ja 20,6. Kokoomus kannatus on siis noussut selvästi syyskuusta lähtien ja keskustankin kannatus on korjaantunut hieman pohjalukemista, mutta sen sijaan SDP:n suosio on jatkanut alamäkeä.

– Tällainen sarja tietenkin kertoo jo enemmän kuin yksittäinen galluptulos. Katainen on onnistunut erittäin hyvin vaalitenteissä ja osaaminen on ollut totun vahvaa. Ehkä näin ei ole ollut Urpilaisen kohdalla. Mutta ei pelkästään puheenjohtaja näitä lukuja tee. Kyllä näiden taustalta löytyy hyvä ehdokashankinta ja tuloksekas työ, pohti Timo Heinonen.

Vihreitä kannattaa 9,7, vasemmistoliittoa 8,4, perussuomalaisia 5,2, kristillisdemokraatteja 4,8, RKP:tä 4,3 ja muita puolueita 2,4 prosenttia.

– Merkillepantavaa on ehdottomasti tuo perussuomalaisten vahva nousu. Kristilliset ovat jääneet nyt selvästi jo taakse kuten myös RKP. Mielenkiintoista on nähdä realiasoituuko nämä gallupluvut sunnuntaina.

Tutkimukseen osallistui 6. – 22.10.2008 yhteensä 2 676 henkilöä.

Kommentit