YLE Gallup tammikuu: Kokoomuksen hyvä nousu jatkuu – saavuttiko PS jo kannatuskattonsa?

Uutiset, perjantaina 10.01.2020

Ylen tammikuun gallup paljastaa viime aikoja suurempia muutoksia suomalaisten puolueiden kannatuksissa. Pääministerin vaihtuminen Antti Rinteestä Sanna Marinin näyttää kääntäneen myös SDP:n kannatuksen nousuun. Vuodenvaihteen voittajia ovat pääministeripuolueen lisäksi myös kokoomus ja keskusta. Keskustan ja SDP kannatukset laahaavat kuitenkin edelleen ennätysalhaisissa luvuissa.

-Totta kai aina on mukavampi lukea gallupeja, joissa kannatus nousee. Nyt hyvä trendimme näyttää jatkuvan ja edelleen vahvistuvan. Uutta on se, että Vihreiden kannattajia siirtyy nyt Kokoomuksen ja myös muiden puolueiden kannattajiksi, toteaa Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen Ylen tammikuun gallupista.

Heinosen mukaan merkille pantavaa on myös se, että perussuomalaisten kannatus ei enää noussut pitkään jatkuneen kasvun jälkeen.

-Onko perussuomalaisten kannatuskatto saavutettu? Mielenkiintoista nähdä mitä seuraavat gallupit kertovat. Uskon, että pettymys Marinin vasemmistohallitukseen ja sen tukipuolue Keskustaan tulee nostamaan edelleen niin perussuomalaisia kuin ennen muuta meitä (kokoomus), pohti Heinonen.

Ylen Gallupin ehkä ilmeisimmin mittaus tai korjauskertoimen virhe on Kristillisdemokraattien kannatuksessa. Gallupin mukaan KD olisi kuukaudessa menettänyt lähes joka toisen kannattajansa.

Puolueiden kannatukset tammikuussa 2020 ja suluissa muutos kuukauden takaiseen mittaukseen/ PS 24,3 (-), Kokoomus 19,3 (+0,7), SDP 14,9 (+1,7)
Vihreät 12,0 (-1,9), Keskusta 12,0 (+1,4), Vasemmistoliitto 8,1 (-0,3), RKP 3,9 (-), Kd 2,2 (-1,7), Muut 1,9 (+0,1) ja LN 1,4 (+0,1).

Kuvakaappaus YLE

Taloustutkimus haastatteli 1 461 ihmistä 9.12.2019–8.1.2020. Haastattelujen määrä oli tavanomaista pienempi, joten virhemarginaali on normaalia suurempi, 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Puoluekantansa ilmoitti 1 019 ihmistä.

 

Tagit: gallup,

Kommentit