Kansanedustaja Timo Heinonen: Tulorekisteriin korjauksia ja kohtuullistamista pienten palkintojen osalta

Uutiset, sunnuntaina 29.12.2019

Päättyvän vuoden alussa otettiin käyttöön uusi tulorekisteri. Uusi järjestelmä loi myös tukun kohtuuttomuuksia, joista yksi oli pienten seurakilpailujen palkintojen ilmoitusvelvollisuus tulorekisteriin. Muutaman euron arvoisten tavarapalkintojen ja rahapalkintojen ilmoittaminen koettiin seuroissa, mutta myös harrastajien keskuudessa niin raskaaksi ja hankalaksi, että monet seurat jättivät tämän takia kilpailuja järjestämättä.

-Tulorekisterin voimaan tulon jälkeen pian tuli yhteydenottoja, että siinä on tällainen hullu valuvika. Ensimmäisenä taisivat olla liikkeellä frisbeegolfin harrastajat ja sitten ampumaharrastajat ja koiraharrastajat.

Valtiovarainministerinä Petteri Orpo (kok) jo asiaan puuttui ja Verottaja korjasikin tulkintaansa ja rajasi heti maaliskuussa ilmoitusvelvollisuuden ulkopuolelle arvoltaan merkityksettömät palkinnot. Paluu aiempaan eli 100€ rajaan vaati sen sijaan lainkorjausta ja se saatiin syksyn aikana eduskunnassa korjattua, kertoo Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen, joka toimii eduskunnassa mm. valtiovarainvaliokunnassa.

Eduskunta hyväksyi joulukuussa  lakimuutoksen, jolla kohtuuttomaksi koettuja vaatimuksia lievennettiin ja palattiin osaltaan tulorekisteriä aiempaan aikaan.

-Korjauksen myötä alle 100 euron arvoisia kilpailupalkintoja ei tarvitse ilmoittaa tulorekisteriin. Näiden seurojen viikko- yms. kilpailujen osalta palataan siis ns. vanhaan toimivaan rajaan, toteaa Heinonen ja sanoo, että rajaa voisi jatkossa myös korottaa ja suhteuttaa esimerkiksi harrastuksen kustannuksiin.

Tulorekisterillä tavoitellaan verotuksen reaaliaikaisuutta ja myös yritysten ja ihmisten toiminnan helpottamista ja hallinnon keventämistä.

-Kun tehdään isoja uudistuksia niin kyllä niihin yleensä aina jää tai tulee joitain valuvikoja, mutta ne pitää vain sitten nopeasti pystytä korjaamaan. Jos korjataan jotain niin aina pitäisi huolehtia paremmin ettei rinnalla rikota jotain mikä ei ole rikki.

Heinonen teki tulorekisterin korjausesityksen eduskunnassa jo alkuvuodesta. Tämän myötä korjaustoimenpiteet saatiin nopeasti liikkeelle, mutta valtionhallinnossa korjausten läpivienti vei yli puolivuotta mm. osittain vaalivuodestakin johtuen.

-Kyllä tässä isoin kiitos kuuluu aktiivisille kansalaisille, jotka ottivat suoraan yhteyttä ja kertoivat syntyneistä ongelmista. Tämä oli sitä parasta kansalaisvaikuttamista. Kiitokset myös työn loppuun saattaneelle valtiovarainministeri Mika Lintilälle (kesk.), totesi Heinonen.

Samalla Tulorekisteri-ilmoitusten määräajat pitenevät, kun kyse on luontoiseduista, palkkaennakoista, verovapaiden kustannusten korvauksista tai rekisteröidyn yhdistyksen maksamasta enintään 200 euron kertasuorituksesta.

Kilpailupalkintoja ei tarvitse enää ilmoittaa tulorekisteriin, jos ne ovat enintään 100 euron arvoisia. Poikkeuksena ovat työ- tai palvelussuhteessa maksettavat kilpailupalkinnot.

Kommentit