Kansanedustaja Timo Heinonen: Polttoaineen hinnankorotukset ja verotuksen tiukkeneminen myrkkyä taloudelle

Uutiset, sunnuntaina 12.01.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen on huolissaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Samaan aikaan, kun työllisyystoimet antavat odottaa itseään hallitus on jo kiristämässä niin bensa- kuin dieselveroakin ja myös työnteon verotus kiristyi vuodenvaihteessa.

-Vasemmistohallituksen koko oma hallitusohjelma rakentuu paranevan työllisyyden varaan. Nyt hallitus ei ole kyennyt tekemään päätöksiä työllisyyttä parantavista toimista lainkaan ja itseasiassa tehdyt päätökset jopa heikentävät tänä vuonna työllisyyttä ja lisäävät työttömyyttä asiantuntijoiden arvioiden mukaan jopa 5000 hengellä. Ratkaisevan tärkeä työllisyystavoite menee siis omin päätöksin yhä kauemmaksi, ihmettele Timo Heinonen.

Heinonen ei voi myöskään ymmärtää sitä, että alhaisen kannatuksensa kanssa painiva keskusta on mennyt hyväksymään rajut korotukset polttoaineiden hintoihin ja myös leikkaukset kotitalousvähennykseen.

-Nämä iskevät rajuimmin juuri maaseudulla asuviin ja omaa autoa pakosta tarvitseviin suomalaisiin. Ja totta kai näiden vaikutus on suora myös yrittäjyyteen, toteaa Heinonen ja sanoo odottavansa kauhulla Marinin hallituksen päätöksiä liikenteen verotuksen isommasta uudistamisesta ja myös suunnitelluista ruuhka- tai tiemaksuista.

Kokoomuksen Valtiovarainvaliokunnan vastaavana toimiva Timo Heinonen pelkää myös suomalaisten ostovoiman leikkaamisen heikentävän työllisyyttä ja hidastavan talouskasvua.

-Nyt pitkästä aikaa maamme hallitus antoi omilla päätöksillään tai päättämättämyydellään ihmisten verotuksen kiristyä. Vuodenvaihteessa jo 2300 euron työtulolla verotus kiristyi valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) ensimmäisen talousarvioesityksen myötä. Ihmisillä on tänä vuonna vähemmän rahaa käytössä kuin päättyneenä vuonna ja se näkyy kulutuksen hiipumisena ja suoraan taloudessa.

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen kertoi samaan aikaan lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että Sanna Marinin hallituksen tavoite puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä tarkoittaa käytännössä henkilöautoilua.

-Näyttää siltä, että SDP:n ja Keskustan johdolla tullaan tekemään sellainen liikenteen veronmuutos minkä maksajiksi joutuvat tavalliset henkilöauton käyttäjät. Tässä unohdetaan kokonaan se, että pitkien etäisyyksien maassa oman auton käyttäminen on monelle välttämätöntä. Toivottavasti keskusta olisi edes tässä koko Suomen puolella. Mahdollisuuksia on muitakin kuin keppi ja raippa, esimerkiksi suomalaisella diesel-innovaatiolla saataisiin olemassa olevan autokannan päästöt putoamaan murto-osaan. Nyt pitäisi uskaltaa käyttää verotusta kannustimena eikä aina vain rangaistuksena, toteaa Heinonen ja viittaa Nesteen jätteistä ja tähteistä tehtävään diesel-innovaatioon mikä pudottaa vanhan diesel-auton hiilidioksidipäästöjä jopa 90 prosenttia.

Kommentit