Yksityistäminen ja ulkoistaminen ei ole sama asia.

Blogi, perjantaina 26.10.2012

Eilisen Ylen vaalitentin hätkähdyttävin kohta oli se kun valtiovarainministeri Jutta Urpilainen sanoi totisella naamalla, että ”yksityistäminen ja ulkoistaminen on sama asia”.

Olisin luullut, että valtiovarainministeri ymmärtää ja tietää näiden kahden toimenpiteen eron. Ulkoistamisessahan kunta tekee päätöksen jonkun toiminnan tuottamisesta muun kuin oman organisaation toimesta. Yksityistämisessä kunta luopuu tietystä toiminnasta kokonaan.

Kuntalaissa säädettyjä palveluja voidaan toki ulkoistaa, mutta ei yksityistää. Kunnat nimittäin on lailla velvoitettu nämä palvelut ja tehtävät hoitamaan eikä niitä voi jättää muiden kontolle.

Mutta tarvittaessa ulkoistaa kunta voi esimerkiksi talonmiespalveluita, kuljetuspalveluita, teknisiä muita palveluita.

Eli yksinkertaisesti ulkoistaminen eroaa yksityistämisestä siinä, että ulkoistettaessa vastuu palvelujen järjestämisestä säilyy kunnalla. Tämä on olennainen ero ja ratkaisevan tärkeä ero.

Ja olen muuten varma, että kyllä valtiovarainministeri Jutta Urpilainenkin tämän tietää. On vain vaalipuheissa paljon raflaavampaa sotkea termit kunnolla ja saada puheisiin paljon pelottavampi ja epäilyttävämpi henki. Niin se vaan on mennyt Paavo Lipposen vaalimurahteluista lähtien ja niin se on tapahtunut joka kerta vaalien alla siitä lähtien. Kunta- ja eduskuntavaaleissa murahdellaan ulkoistamisesta ja presidentinvaaleissa ja eduskuntavaaleissa Nato-möröstä. Ja jokainen tietää mitä on tapahtunut.

Lahtelainen ex-kollegani Ilkka Viljanen kertoi FB-sivuillaan tästä demarien sumutuksesta hyvän esimerkin. Lainaampa sen tähän esimerkiksi miten demarit toimivat kunnissa välittämättä Urpilaisen ja Backmanin vaalipuheista: Ilkka Viljanen FB: ”SDP: n yksityistämissyyttely on vaalikampanjan suurin sumutus. Lahdessa oli terveyskeskuksissa lääkäripula 2000-luvun alussa. Yhden terveysaseman palvelut ulkoistettiin, ei siis luovuttu järjestämisvastuusta eli yksityistetty. Muutos oli hyvä, koska se helpotti lääkäripulaa. Päätös syntyi lautakunnassa yksimielisesti vasemmistosta demareiden kautta kokoomukseen. Lahden kaupunginjohtajana toimi silloin jäsenkirja demari, joka kannusti rohkeasti uudistamiseen. 2004 kunnallisvaalien alla puheenjohtaja Lipponen soitteli Lahteen ja yritti demareilta saada lyömäaseita vaaliväittelyihin-ei saanut. Hyvistä tuloksista johtuen ulkoistimme toisen terveysaseman 2004 kunnallisvaalien jälkeen, kun vaalit oli ohi. Lahden sosiaali- ja terveyslautakunta teki sen yksimielisesti demari puheenjohtajan johdolla. Demarit pelaa vaalien alla epäreilua politiikkaa!!”

Niin se vaan menee. Tyhjiä puheita on helppo puhua. Ja en minä ainakaan näe mitään pahaa siinäkään, että esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitto tuottaisi kunnissa osan iltapäivä ja koululaisten aamutoiminnasta tai maatalon emäntä äiti järjestäisi omalle kylälle päivähoitopalveluita perhepäivähoitajana. Itseasiassa tällaisia toimijoita minä kaipaan kotikuntaani Lopellekin lisää. Lopella ns. Pilpalan mallia voisi moni muukin kylä hyödyntää ja saada sitä kautta lisää tärkeitä palveluita lähelle kyläkoulua ja minulle se käy. En sellaista ideologisesti lähtisi vastustamaan demarien tapaan vaan sanon mieluumminkin KYLLÄ hyville ja laadukkaille lähipalveluille.

Olen hieman harmissani tästä vaaliväittelyiden sumutuksesta. Tai surullinen.

Mutta onneksi sen sumutuksen näkee Lipposen tuttu Sokea Reettakin.

Aikainen aamu Lopella. Jo toisena aamuna täällä Hämeessä lunta maassa. Valoisampaa. Nyt eduskuntaa kohden. Tänään vain ulkoasiainvaliokunta ja täysistunto, mutta onhan sitä siinäkin.

Illalla sitten Lopella Kahvila Korva avoinna kello 16-19 ja illalla kello 18 siellä myös yhteislauluilta Teija Lehdon, Anniina Luceniuksen ja Tiina Seppälän johdolla. 

Ja tänään myös Kahvila Korva teltta Riihimäen Prismalla. Riihimäen kokoomuslaisia ehdokkaita siellä tavattavissa ja kymmeniä ja kymmeniä muita tapahtumia ja tilaisuuksia tänään ympäri Hämeen ja Suomenmaan. Kokoomus kuuntelee.

Mihin Sote-uudistus kaatui?

Tätä on nyt aika moni kysynyt. Ehkä se tuosta jo ylläolevastakin ja viime päivien kirjoituksistani on tullut selväksi, mutta alleviivataan vielä hieman. Sosiaali- ja terveysministeriön johtava ministeri Paula Risikko asiaa kommentoi myös tänään. Risikko totesi, että uudistus kaatui tässä vaiheessa siihen, että SDP olisi kieltänyt sairaaloita ostamasta palveluita potilaille. Ja tätä ei vastuullinen sosiaali- ja terveysministeri voinut hyväksyä.

Risikko totesi Verkkouutisille, että SDP:n viime metreillä esiin vetämä lauseke oli niin vaarallinen palveluiden näkökulmasta että sitä ei voinut hyväksyä. Sote-uudistus kaatui ajatukseen, etteivät sairaalat voisi ostaa palveluja potilailleen. Paula Risikko ei voinut hyväksyä hoidon vaarantamista. ”Se oli niin vaarallinen muotoilu, että siitä olisi voinut seurata vaikka mitä ihmisten hoidon jatkuvuuteen ja hyvän hoidon varmistamiseen.”

Samassa uutisessa Risikko kertoo myös esimerkin arjesta mikä olisi siis SDP:n esityksen myötä tehty mahdottomasti. Verkkouutisissa ministeri Risikko kertoo kysyneensä Etelä-Pohjanmaan keskussairaalasta, mitä toimintoja ostetaan ulkopuolelta, jotta hoito voidaan varmistaa parhaalla mahdollisella tavalla. Vastauslista oli yllättävän pitkä. ”Sairaala ostaa Käpylän kuntoutuksesta palveluja selkäydinvammaisille, ortopedisiä leikkauksia ostetaan sairaala Ortonilta, laboratorioanalyysejä useammaltakin yritykseltä tai järjestöltä ja sopimuksen mukaan syöpähoitoja Vaasan sairaanhoitopiiriltä.”

Verkkouutissa Risikko, joka on siis itsekin sairaanhoitaja ja terveystiedon tohtori toteaa lopuksi, että ”se lause, mikä oli tarjolla, sitä en sairaanhoitajana voi hyväksyä. Koin, että lauseessa on vaara potilaan hoidolle.”

Näin joskus siis jopa potilasturvallisuus ja ihmisten hoitoon pääsy voidaan laittaa aikalailla kovalla tavalla poliittisen pelin ja vaalikikkailun uhriksi.

Onneksi meillä on suoraselkäisiä ja rehellisiäkin poliitikkoja jotka uskaltavat vaalienkin alla sanoa miten asiat oikeasti ovat. Ja pohjalaanen Risikko on tällainen.

….

Kello 21.52 ja yö Hämeenlinnassa. Isäni syntymäpäiviä hieman perheen kanssa juhlistamassa ja täältä minä sitten sukkuloin kuitenkin vielä huomenna vaalikentille ja sunnuntainakin puuhaa piisaa. Mutta nautitaan nyt Iskästä ja perheestä nämä illat ja aamut. Parhautta.

Mutta päivä tänään aika vauhdilla. Eduskunnassa lyhyt päivä ja sen jälkeen sitten vauhdittamaan vielä Riihimäen Kokoomuksen kampanjaa. Riksulaiset järjestivät tänään suuremman happeningin Atomilla ja makkarat RiiUA:n rallimakkaragrillistä menivät vauhdilla ja juttukin luisti. Väkeä todella paljon liikkeellä ja moni pysähtyi kauppamatkalla juttusillekin ja moni löysi näiden keskustelujen jälkeen itselleen myös hyvän ehdokkaan sunnuntaiksi. Ja miksi ei löytäisi. Riihimäellä meillä ehkä historiamme paras ehdokaslista ja näyttää todellakin, että sillä mennään siellä voittoon. 

Hieno tapahtuma Riihimäen UA:lla ja nyt tsemppiä ja onnea huomiselle ja erityisesti sunnuntaille. Olen ylpeä tavastanne tehdä ja tehdä ennen muuta yhdessä. 

Riihimäeltä sitten kotikuntaan Lopelle. Kahvila Korvalla tänään oli yhteislauluiltaa ja Anniina Luceniuksen johdolla laulu raikasikin korkealta ja kovaa. Hauska erilainen ilta tämäkin. Väkeä Korvassa tänäänkin tasaiseen tahtiin ja hauska miten moni nytkin piipahti ihan varta vasten tutkailemaan esitteitämme, kurkkaamaan Loppilainen-lehteämme ja jututtamaan jo aikamonella valmiiksi mielessä ollutta ehdokasta. Hyvältä siis näyttää kokoomuksen kannalta Lopellakin.

Toivon, että pystymme pitämään asemamme Lopella ja sen toiveen varmistamiseksi toivon, että te kaikki loppilaiset blogini lukijat lähdettekin sunnuntaina vaaliuurnille. Vain annetut äänet nimittäin ratkaisevat ja Loppi tarvitsee jatkossakin kokoomusta kantamaan vastuuta kuntataloudesta ja hyvistä lähipalveluista. 

..

LOPEN VAALILAUANTAI 27.10. klo 10-14

Huomenna lauantaina sitten Lopella kunnallisvaalien pääpäivä. Lopen Vaalilauantai -tapahtuma tulee keräämään varmasti hyvin väkeä ja tarjolla onkin jotain mitä ennen ei ole Lopella nähty. Kahvila Korvalla Lopen kirkolla tapahtuma alkaa lauantaina 27.10. klo 10 ja ohjelmassa on mm. Tivoli Seiterän Lastenkaruselli ja Vuorimiehen Kristiinan Romeo-poni perheen pienimmille ja isommille sitten tai tietenkin koko perheelle Rautiaisen Aleksin keittämään hermerokkaa ja suuret korvapuustit Mikkolan Antilta. Sisällä kahvilassa vielä kasvomaalausta ja tottakai lähes kaikki 42 ehdokastammekin vielä jututettavana ja tentattavana. Siis erilainen vaalitapahtuma koko perheelle. Kannattaa ehdottomasti tulla vaikka kauempaakin.

 ….

Nyt minä poika sanon kiitos tästä päivästä. Hyvä mieli ja hyvä tsemppi päällä. 

 

 


Kommentit