Mitä pahaa on MLL:n järjestämässä iltapäiväkerhossa tai äidin järjestämässä perhepäivähoidossa?

Blogi, torstaina 25.10.2012

Minusta ei mitään. Siksi en oikein ymmärrä, että nyt muka SDP haluaisi sanoa ei palveluiden yksityistämiselle. Minusta me tarvitaan jatkossakin yksityisiäkin palvelutuottajia täydentämään kunnan palvelutarjontaa. Kunta siis kantaa vastuun palveluista, mutta ne voi tehdä esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitto tai paikallinen äiti. Ja minusta sellaiset yksityiset toimijat ovat jatkossakin enemmän kuin tervetulleita mukaan tuottamaan hyviä ja laadukkaita peruspalveluita.

Tai en ymmärrä sitäkään, että ny meidän pitäisi hommata joka kuntaan kymmeniä tai kaupunkeihin satoja linja-autoja ja pikkuautoja koulu- ja vanhustenkuljetuksia varten. Miksi niitä ei voitaisi ostaa paikallisilta bussifirmoilta tai kuljetusalan yrittäjiltä? Ja näitäkin palveluita nyt ja tulevaisuudessa valvoo kunta, jolla on vastuu palvelut järjestää.

Tai sanommeko nyt ei yksityisten yritysten teiden aurauksille kunnissa ja hankimme jokaiselle kunnalle omat teknisentoimen koneet ja aurat ja lanat. Minusta ei kannata.

Ja minusta sopivassa määrin yksityinen palveluntuotanto voi tukea vaikkapa puheterapeutille pääsyä tai yksityinen paikallinen hoivakoti ikäihmisille. En itse lähtisi näitäkään nyt yhdellä päätöksellä kieltämään ja kunnallistamaan.

Ja ei tähän yksinkertaisesti edes riittäisi valtamme eikä rahammekaan. On siis järkevää ostaa iltapäiväkerhoja, päivähoitoa, teiden aurauksia, talonmiespalveluita ja vastaavia jatkossakin myös yksityisiltä tekijöiltä yrittäjiltä, maanviljelijöiltä tai kotiäideiltä.

Eli ei tästä todellakaan kannata nyt luoda mitään erikoista vastakkain asettelua ja kun senkin tiedämme, että näin juuri toimii moni SDP:nkin johtama kunta Suomessa niin tiedämme, että malli on hyvä ja toimiva.

Itse siis sanon KYLLÄ laadukkaille palveluille ihmisten lähellä. Ja niistä palveluista vastuun kantaa tänään ja huomennakin kunta. Ja kunta myös tuottaa itse valtaosan palveluista, mutta voi täydentää palvelutarjontaa ostamalla palveluita esimerkiksi MLL:ltä ja 4H-yhdistykseltä, yrittäjiltä tai paikallisilta maanviljelijöiltä tai kotiäideiltä.

Lähipalvelut ne ovat tässä tärkeimmät ja se, että palveluita saa kun niitä tarvitsee.

On esimerkiksi täysin kohtuutonta, että terveyskeskukseen joutuu valtaosa suomalaisista jonottamaan nyt yli kaksi viikkoa. Siksi terveyskeskuksia pitää kunnissa vahvistaa. Tai päivähoitopaikka pitää saada nopeasti kun perhe sitä tarvitsee. Ja erikoissairaanhoitoon pitää päästä kun sitä tarvitaan ja ennen kaikkea kuntien pitää huolehtia myös perheiden ja ikäihmisten kotipalveluista ja varhaisesta tuesta. Muutetaan siis tämän maan ajattelua enempi siihen suuntaan, että autamme ihmisiä jo ennen kuin pitää hoitaa oiretta tai sairautta. Hoidetaan siis syytä oireiden sijaan. Sitä sanotaan myös varhaiseksi puuttumiseksi niin päivähoidossa, perheissä, kouluissa kuin ikääntyvienkin elämässä.

Sanotaan yhdessä lähipalveluille KYLLÄ.

Aikainen aamu. Eilen kello juoksi jo tämän päivän puolelle ennen kuin töistä kotiin ja nukkumaan ehdin. Nyt kello jo kohta kahdeksan ja jatkamme. Aamusta puolustusvaliokuntaan missä iso kuuleminen ilmavalvontatehtävistä.

Kello 20.56 ja hetki sitten kotiin. Tänään illalla vielä tunnin verran kahvittelin Lopen Kahvila Korvalla. Siellä oli tänäänkin porukkaan kahvilla poikennut ja kun laskeskelimme niin taitaa yli 500 kahvikuppia jo nyt olla mennyt ja vielä kampanjamme suurin Vaalilauantai -tapahtuma on tulossa. Korva on siis todellakin ylittänyt kaikki odotukset Lopella ja tänäänkin kun ehdokkaittemmekin kanssa aiheesta juttelimme niin totesimme, että tämä paikka on ollut meille sellainen yhteinen yhdistävä paikka ja hyvä olohuone myös kuntalaisille.

Kahvila Korva siis avoinna huomenna perjantaina ja illalla huomenna myös yhteislauluiltaa siellä vietetään Teija Lehdon, Anniina Luceniuksen ja Tiina Seppälän kutsumana. Tervetuloa siis illalla vaikka laulamaankin ja tottakai tilaa ja aikaa myös aina kuntakeskusteluillekin.

Ja sitten lauantaina tuo Lopen kunnallisvaalien päätapahtuma Vaalilauantai, jolloin vietetään perheiden yhteistä tapahtumaa Kahvila Korvalla ja sen piha-alueella kello 10-14 ja paikalla mm. Tivoli Seiterän lastenkaruselli, Vuorimiehen Kristiina Romeo-ponin kanssa ja perheen pienimmät pääset siis ratsaillekin ja Rautiaisen Aleksi keitteleen muutaman sata annosta hernerokkaa jakoon ja Mikkolan Antti on luvannut leipoa sata suurta korvapuustia kahvin seuraksi. Niin ja onhan paikalla myös Mikkolan Suoramyynnin myyntikojukin eli kotiin vietäväksi voi hankkia lähimaatilan herkkuja viikonlopuksi ja miksei varastoonkin. Kannattaa siis Lopelle tulla lauantaina kauempaakin. Hieman erilainen tapahtuma jälleen luvassa.

Mutta päivä tänään tiiviisti töissä. Kolme valiokuntaa ja suurimpana pitkä ja perusteellinen puolustusministeri Carl Haglundin kuuleminen puolustusvaliokunnassa. Kävimme läpi Islannin pyyntöä osallistua ilmavalvontaan osana Pohjoismaista yhteistyötä ja harjoitusta. Asiasta tänään paljon lisää tietoa ja uskoisin, että ratkaisukin löytyy. Minusta tämä Pohjoismainen yhteistyö on hyvä tie edetä ja sillä huomattavasti laajempi kansalaistenkin tuki kuin Nato-yhteistyöllä. Jota meillä Suomessa monesti aivan turhaan tänä päivänä enää pelätään ja aristellaan. Mutta Pohjoismaisella puolustusyhteistyöllä voimme hyvin edetä ja se on kovin luontevaakin.

Ulkoasiainvaliokunnassa sitten jatkui Sahelin tapahtumien kuuleminen ja kävimme läpi Venäjän sisäpolitiikan tilannetta ja sen perään ryhmäkokous ja kyselytunti. Tänään kyselytunti meni kyllä aikalailla 6-0 oppositiolle. Ensin pääoppositiopuolue perussuomalaiset nostivat esille maamme romahtaneen vuokra-asuntorakentamisen ja valitettavasti hallituksemme ministerillä Krista Kiurulla ei ollut tässä vastauksena kuin kauniita sanoja ja tahtotilaa. Teot ovat jääneet nyt nollaan ja niin myös vuokra-asuntorakentaminen. Esimerkiksi Vantaalla ja Helsingissä ei käytännössä tänä vuonna rakenneta yhtään vuokra-asuntotaloa ja näin Kiurun lupaukset 2 euroa neliöltä halvemmista vuokra-asunnoista on jäänyt tyhjäksi. Ja on tosiasia sekin, että vaikka mitä lukuja katsoo edellisen hallituksen ajalta ja nykyisen niin ne menevät murkaluvuin menneelle hallitukselle. Ja nyt tämän kisan häviämiseen ei yksinkertaisesti olisi mitään varaa. Vuokra-asuntojen hinnat nousevat koko ajan ja kun pulaa asunnoista on koko ajan lisää niin myös muut asuntomarkkina kuumenevat ja se näkyy kaikkien asuntojen hintojen nousuna. Asuminen on tässä maassa aivan liian kallista. No onneksi Kiurulle vahvaa tukea meiltä hallituksessa ja toivotaan, että hän nyt ryhtyy myös toimeen asian korjaamiseksi. Sille työlle siis tuki varmasti kaikilta.

Mutta surullista oli se, että myös keskustan kysymykseen hallitus ei pystynyt vastaamaan vakuuttavasti. Aihe siis se sama mitä täällä blogissani alkuviikostako se oli ihmettelin. Huhutaan, että SDP:n opetusministeri Jukka Gustafssonilla olisi jo pöydällään ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen karu leikkauslista. Mutta hän ei sitä huhujen mukaan halua ennen vaaleja julkaista. Tänään aihetta kysyi keskustan Tuomo Puumala ja ei asia selvinnyt nytkään. Itse en siis aiheesta nyt kirjallista kysymystä jättänyt kun Puumala aiheen nosti kyselytunnilla esille ja en siihen olisi kirjallista vastausta kuitenkaan ennen vaaleja saanut. Taitaa siis tämäkin tekonen siirtyä vain vaalien yli. Valitettavasti. Toivottavasti se ei kuitenkaan vaaranna yhteiskuntatakuun toteuttamista ensi vuonna ja siksi mekin olisimme mielellämme nähneet nämä luvut aloituspaikkojen leikkauksista jo nyt. Asia on nimittäin tarpeen käydä huolella läpi ettei synny tilannetta, että nuoria jäisi kuitenkin yhteiskuntatakuusta huolimatta ilman opiskelupaikkaa ensi syksynäkin. Väärästä paikasta ei siis saa leikata.

Mutta onneksi sentään loppukyselytunnista muutamaan kysymykseen saatiin selkeitäkin vastauksia ja hieman paikattua tätä ”kisaa”. Vaalit näyttää nyt hautaavan kaiken mahdollisen pahasti SDP:ssä pöytälaatikoihin ja monet asiat nyt jäissä hyvässä ja näköjään pahassakin. Valitettavasti.

No ei ainakaan suomalaiset tähän sumutukseen ole menneet. Illan tuorein gallup kertoi, että SDP:n kannatus on laskenut jyrkästi viime päivinä ja venkoilu on siis nähty. 

Mutta nyt kohta katsomaan illan vaalitenttiä. Mutta sitä ennen vielä täällä blogissanikin isot ja rakkaat syntymäpäiväonnittelut rakkaalle isälleni. Kävin hetki sitten istuttamassa isän 70-vuotispäivän kunniaksi Pekkalaan Loppijärven rantaan Hopeakuusen. Pimeässä kuun loisteessa. Onnea Vaari!

Kommentit