Miksi totuutta ei kerrota?

Blogi, keskiviikkona 24.10.2012

En yllättynyt, mutta harmissani olin kun sain aamulla viestin, että eilisen 12 tunnin kokouksen jälkeen ei aamunkaan palaverissa syntynyt sopua sosiaali- ja terveysasioiden uudistuksesta. SDP haluaa nyt liuttaa asian yli kuntavaalien ja samalla jarruttaa myös kuntauudistustyötäkin. Minusta tämä on kertakaikkiaan kestämätön tilanne ja nostaa pelkoa siitäkin, että he suunnittelevat linjauksiin jotain sellaista mitä ei ennen kuntavaaleja haluta kertoa.

Minusta olisi nyt reilua, että kaikki puolueet kertoisivat mikä on kenenkin malli. Kiitokset keskustalle. He ovat kertoneet kannattavansa monitoimikuntayhtymämallia ja maakuntamallia. Se on yksi vaihtoehto. Tosin itse suhtaudun kovin nihkeästi siihen, että siirtäisimme sosiaalipalvelut kauaksi maakuntahallintoon. Yksi syy on jo sekin, että kun nyt maanantaina teimme kotikuntani Lopen ensi vuoden budjettia niin kaikki ne asiat jotka pystyimme itse päättämään eli kunnan oma budjetti oli raamissa ja tulos plussalla kun taas kaikki kuntayhtymät terveyskeskuskuntayhtymästä erikoissairaanhoidon sairaanhoitopiiriin ja palo- ja pelastustoimeen olivat pakkasella ja kasvuprosentit aivan huikeita. Ja meillä ei yksinkertaisesti Lopelta riitä muskelit näissä asioissa laittaa vastaankaan. En siis itse kannata sellaisia malleja enää missä päätösvalta viedään Lopelta ja yleensäkin kunnista pois monitoimikuntayhtymiin tai isäntäkuntiin. Siksi en ole kauhean innostunut siitä että keskusta tällaista ajaa.

Itse toivon, että ratkaisu löytyy ja saamme palvelut toimimaan sotekin puolella hyvin. Olen varma, että yhteistyöllä tässäkin asiassa saadaan parhaat tulokset. Ja täytyy muistaa sekin, että valtaosa – en muista oliko jotain noin 80 prosenttia – suomalaisista asuu nyt sellaisissa kunnissa, että terveyskeskukseen joutuu jonottamaan vähintään kaksi viikkoa. Voi siis hyvin kysyä, että eikö jotain pitäisi tehdä eikä vain todeta, että nykymalli on hyvä. Sitä kun se ei yksinkertaisesti ole.

Toivottavasti siis löytyy malli joka turvaa laadukkaat peruspalvelut läpi koko Suomenmaan. On tärkeää, että päivittäin käytetyt palvelut löytyvät todella läheltä. Tällaisia on peruskoulu, päivähoito, kirjasto yms. Ja sitten sellaiset palvelut joita ei ihan koko ajan tarvita niin ne niin, että palvelun saa ilman jonottamista kun sitä tarvitsee.

Uudistetaan siis hallintoa ja palvelurakenteita ja tehdään se lähipalvelukylki edellä.

Kello 10.58 ja aamulla jo mukavat keskustelut Lopen Nesteellä. Aamuparlamentin väki jo siellä istuskeli ja juttua riitti monesta. Sieltä sitten Helsinkiin ja nyt eduskunnassa jo takana mielenkiintoinen kuuleminen maavoimiemme osalta Puolustusvaliokunnassa. Ajattelutapa on muuttumassa sielläkin ja mielenkiintoiseen suuntaan. Toivottavasti vain pystymme nyt nostamaan mahdollisimman pian määrärahat tarvittavalle tasolle, että voimme kantaa huolta myös reserviläisten osaamisesta jatkossakin ja myös puolustusvoimiemme iskukyvystä ja kyvystä puolustaa koko maata. Tässä tarvitaan toimia mitä pikimmin viimeistään parin kolmen vuoden päästä kunnolla.

Mutta nyt verta luovuttamaan ja sen jälkeen saankin vieraita Lopen Sajaniemestä. Sajaniemeläisiä tulee isompi ryhmä tutustumaan eduskuntaan ja kotikunnasta aina mukava saada vieraita tännekin.

Kello 18.02 ja eduskunnassa. Neljä tuntia jo eduskunnan välikysymyskeskustelua käyty ja nyt vasta päästiin varsinaisten puheenvuorojen pariin. Pitkään venyy tuokin keskustelu ja kaikki on yhtä mieltä, että hyvät ja laadukkaat peruspalvelut tulee turvata jatkossakin ja lähipalveluina. Ero on vain siinä, että osa kannattaa hallinnon keskittämistä maakuntiin kuntayhtymille ja osa sitä, että päätökset tehtäisiin kuntien kunnanvaltuustoissa.

Itse kannatan ehdottomasti valtuustomallia. Hyvä esimerkki on tämä meidän Lopen talous. Kunnan talous on nyt saatu kovalla työllä ja yhteistyöllä tasapainoon, mutta samaa ei voi sanoa terveyskeskuskuntayhtymästä, sairaanhoitopiiristä ja palo- ja pelastustoimesta. Niissä miinus senkuin kasvaa ja meillä kunnissa varsinkin pienemmissä kunnissa vain hiljainen laskunmaksajan rooli. En siis missään nimessä halua viedä kuntayhtymiin kuntien sosiaalitointa. Se itseasiassa loisi mallin missä kunta itse vastaisi esimerkiksi päivähoidosta ja koulusta ja siellä tehdyistä hyvistä ja huonoistakin ratkaisuista. Jos huonoja ratkaisuja tulisi niin asia menisikin maakunnallisen sote-toimijan huostaan ja hoidettavaksi ja vain lasku olisi jälleen meillä maksettavana. Siksi itse en kannata sosiaalitoimen irrottamista kunnalta ja viemistä maakuntatasolle.

Mutta tärkeintä nyt on se, että pystymme turvaamaan terveyskeskukset jokaisessa kunnassa ja sellaisen terkkarin missä pääsee lääkäriin jonottamatta kahta viikkoa. Sellainen jono nimittäin tässä maassa siis kovinkin monelle arkipäivää. Jotain on siis tehtävä ja hyvä, että siitä ollaan yhtä mieltä kaikkien eduskuntapuolueiden kesken.

….

Valiokunnan jälkeen kävin Sanomatalossa luovuttamassa verta. Se oli muuten jo 80. kerta. Helppo ja ilmainen tapa kiireisenkin auttaa. Haastanpa sinutkin mukaan verenluovuttajaksi. Vain kuulemma noin 5 prosenttia suomalaista luovuttaa verta ja heistäkin suurin osa vain vajaan kaksi kertaa vuodessa. Olisiko siis sinusta mukaan tähän meidän verenluovuttajien joukkoon? Vai oletko jo?

Päivällä sain vieraikseni myös loppilaiset. Sajaniemestä tuli mukava porukka vanhempia ja lapsia syyslomaretkelle eduskuntaan. Sajaniemeläisten kanssa olikin mukava jälleen nähdä ja jutella niin lasten kanssa kuin aikuistenkin. Muutama kuva sajaniemeläisistä tuossa ja päästiinhän me hieman eduskunnan erikoista hissiäkin kokeilemaan.

Mutta nyt eduskunnan istunto kutsuu jo takaisin. Kahvit juotu ja työt jatkuvat.

Kello 23.47 ja kohta nukkumaan. Hetki sitten vasta eduskunnassa lopettelin salissa ja aika monta puheenvuoroa sainkin käyttää tänään sote-asioiden parissa. Oma tulokulmani oli lähipalveluiden turvaaminen kun minusta aivan liian moni lähes kaikki keskittyivät kinaamaan onko sellainen vai tällainen hallinto hyvää tai toista parempi. Minusta tärkeintä on turvata nyt hyvät lähipalvelut eli terveyskeskukset ja hammashoitolat lähellä ihmisiä ja sellaisina, että niihin pääseen ilman viikkojen jonotusta. Nyt homma ei toimi ja jotain on siis tehtävä.

No tuo keskustelu nyt ohi ja aikalailla hyvässä hengessäkin. Keskusta ajoi palveluita kaikista suurimpiin yksiköihin eli kaikki sote-palvelut kuntayhtymiin. Onneksi oikeastaan kaikki muut puolustivat sitten sitä, että päätösvalta pitää turvata lähellä kuntalaisia kunnissa ja myös palvelut lähellä ihmisiä eikä vain maakuntakeskuksissa mihin ne maakuntamallissa pian ajautuisivat.

Mennään nyt siis ehdottomasti lähipalvelukylki edellä tässä asiassa. Sille kokoomus sanoo kyllä ja minä sanon nyt kyllä nukkumaan menemiselle.

 

 

Kommentit