Yhteistyö tiivistyy Luonnonvarakeskuksessa

Kynästä, torstaina 27.11.2014

Ensi vuoden alusta Suomessa aloittaa Luonnonvarakeskus, joka muodostuu Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta, Metsäntutkimuslaitoksesta, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta sekä Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen tilastotuotannosta. Luonnonvarakeskuksesta tulee maamme toiseksi suurin tutkimuskeskus.

Näillä kaikilla yhdistyvillä asemilla on paikkansa suomalaisessa historiassa. Ne ovat tehneet tärkeätä työtä vuosikymmeniä maaseudun, ruuan, vesistöjen ja metsien eteen. On ymmärrettävää, että iso muutos luo pelkoa työn häviämisestä. Asia on kuitenkin täysin päinvastoin. Järjestelyllä pystymme takaamaan tutkimuksen laadun tilanteessa, jossa taloudelliset resurssit ovat erittäin niukat. Näillä toimenpiteillä kykenemme säilyttämään tuon kaiken tehdyn työn sekä luomaan edellytykset uudelle. Visiona on valjastaa Luonnonvarakeskuksesta moottori vihreälle kasvulle ja kotimaiselle uudelle vientiteollisuudelle.

Luonnonvarakeskukseen suhtautuminen on ollut vaihtelevaa. On totta, että pitkällä aikavälillä tutkimusasemat tulevat keskittymään ja niitä joudutaan karsimaan. Jos vaihtoehtona kuitenkin on keskinkertainen tutkimus usealla asemalla tai maailman huippuihin kuuluva tutkimuskeskittymä maantieteellisesti keskitettynä kumman valitsisit? Kansakuntana me selviämme ainoastaan, jos olemme valmiita mukautumaan uusiin, globaaleihin haasteisiin. Tämä sääntö pätee moneen eri sektoriin, niin myös tähän. Emme voi kilpailla määrällä tai voimalla, sen takia kilpailemme laadulla. Yhdistämällä ja järkeistämällä mahdollistamme uusien innovaatioiden synnyn, joiden avulla voimme tehdä enemmän mutta vähemmällä luonnonvarojen käytöllä. Tästä onkin kyse, kun pohdimme maailmanlaajuisia haasteita. Parhaiten maiden välisessä kilpajuoksussa menestyvät ne, jotka keksivät uuden tavan hyödyntää luonnonvaroja. Fossiilipohjaisista hyödykkeistä irtaannutaan ja avaimet kisan voittamiseen löytyvät biotaloudesta. Huipputason tutkimus ja luonnonvarat ovat kombinaatio, joka on varmasti yksi tulevaisuuden kovimpia juttuja. Tässä me suomalaiset aiomme olla parhaita.

Kisan voittamiseen ei kuitenkaan riitä pelkästään kovan luokan tutkimustyö. Tutkimuksen tulokset täytyy jalkauttaa tuotteiksi kuluttajille jolloin ankkuriosuuden hoitaa elinkeinoelämä. Luonnonvarakeskuksessa yhteistyö tutkimustahojen sekä kotimaisten yritysten kanssa tiivistyy. Luonnonvarakeskus tulee rakentumaan elinkeinoelämän, tutkimushankkeiden ja yliopistojen ympärille. Leveillä hartioilla on mahdollista toteuttaa laaja-alaista tutkimusta. Näiden tahojen välinen kuilu kurotaan nyt umpeen. Keskinäinen kilpailu, vanhoissa rakenteissa roikkuminen ja kaikesta uudesta kieltäytyminen pilaa mahdollisuutemme voittoon ennen kun kisasta on puoletkaan takana. Tutkimuslaitoksen ja yrittäjien välisestä synenergiasta saatavat edut ovat huomattavia, sen takia on varmistettava, että kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Yhteistyöhän onnistuu loppujenlopuksi ainoastaan silloin, kun määränpäänä on kaikkia edesauttava lopputulos. Luonnonvarakeskus on rakennettu tätä ajatusta silmällä pitäen. Hyvistä tuloksista hyötyvät kaikki, eniten suomalainen yhteiskunta.

Kommentit