Yhteiskuntatakuu tarvitsee koko yhteiskuntaa toimiakseen.

Blogi, keskiviikkona 30.01.2013

Vuodenvaihteessa voimaan tullut nuorten yhteiskuntatakuu ja koulutustakuu on saanut vahvan puolestapuhujan kun Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ottanut päähuoleensa eli nuorten syrjäytymiseen kantaa myös tämän kautta. Presidentti järjesti eilen ainutlaatuisen seminaarin missä juuri voimaan tullutta lakia käytiin läpi ministereiden ja alan toimijoiden sekä presidentin kanssa.

Presidentti Niinistön viesti oli minusta erittäin osuva ja tärleä. Tarvitaan hallituksen panostusten lisäksi myös vahvaa tahtoa elinkeinoelämältä, yrityksiltä ja toimijoilta, jotta syntyy riittävästi työpaikkoja nuorille. Yksi myönteinen signaali on tullut jo nuorten kesätyöpaikoista EK:sta. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan tänä vuonna nuorten kesätyöpaikkoja on pystytty lisäämään 15 000 viime kesään verrattuna. Lisäksi yrityksiä tuetaan pysyvään, määräaikaiseen tai osa-aikaiseen työhön nuoria palkattaessa noin 700 euron kuukausittaisella sanssi-rahalla. Se on siis nimenomaan yhteiskunnan tuki ja kannustin yrityksille kantaa nyt vastuuta tässä tilanteessa.

Seminaarissa presidentin kanssa mukana ollut työministeri Lauri Ihalainen ja myös peruspalveluministeri Paula Risikko kantoivat samasta huolta. Hallituksen vahva panostus näkyy siis kaikessa. Ja varmasti on niin, että yhteiskuntatakuun ja koulutustakuun toteutuminen vaatii koko yhteiskunnalta vahvaa tahtoa ja toimia.

Vuodenvaihteessa voimaan tullut Jyrki Kataisen hallituksen yksi kärkihanke yhteiskuntatakuu lupaa jokaiselle nuorelle alle 25-vuotiaalle sekä jokaisella alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikan kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta.

Minusta tällainen yhteisseminaari presidentin ja hallituksen järjestämänä on erinomainen esimerkki siitä, että asia on otettu nyt viimein todesta. Pelkät juhlapuheet eivät riitä ja kauniit sanat vaan tarvitaan konkreettisia toimia lupauksien lunastamiseksi.

Eniten itse olen huolissani tässä yhteisessä projektissamme siitä mitä tapahtuu jos opetusministeri Jukka Gustafssonin ja OKM:n suunnittelmat toisenasteen ammattillisen koulutuksen aloituspaikkaleikkaukset toteutetaan julkisuudessa olevassa laajuudessa ja julkisuudessa olleella tavalla. Opiskelupaikkoja ei missään nimessä voida vähentää sieltä missä nuorten määrä kasvaa. Suunnitelmissa esimerkiksi juuri oma alueemme Häme on kokemassa aivan käsittämättömän leikkausvyöryn. Ja samaan aikaan täällä Hämeessä väkiluku kasvaa kovaa vauhtia ja kiihtyvällä vauhdillakin. On siis syytä nyt ottaa aikalisä tässä ”ikäryhmien pienentymisvouhotuksessa” ja katsoa ihan huolella, että missä ja minkä verran opiskelupaikkoja nuorille tarvitaan. Nyt suunnitellut leikkaukset nimittäin vaarantavat pahimmillaan koko nuorisotakuun toteutumisen monilla kasvualueilla.

Myös nuorisotyöttömyys on sellainen murhe, että se pitää nyt ottaa vakavasti. Tuoreimpien tietojen mukaan nuoria on työttömänä noin 35000 – 40 000. Lisäksi jopa noin 40 000 nuorta on kadoksissa kaikista tilastoista. He eivät siis ole edes ilmoittautuneet työttömiksi. Eli vakavasti tämä ongelma on otettava. Ja niin se otetaankin. Nuorison yhteiskuntatakuu takaa mm. sen, että nuoren ilmoittautuessa työkkäriin hänelle tehdään lain vaatimalla tavalla kahden viikon aikana työllistämissuunnitelma. Suunnitelma tehdää, mutta sen toteutumisessa merkittävässä roolissa on myös nuoren omat toimet. Nuorelta siis vaaditaan itseltäkin ja niinhän se pitää ollakin.

Sain jonkun nuorisotakuu kirjoitukseni jälkeen palautetta, että TE-keskuksissa ei resurssit tule riittämään. Nyt aiheeseen on tartuttu ja työ- ja elinkeinotoimistoihin on nyt lisätty 60 työntekijää nimenomaan tätä työtä varten. Tehtävänään juuri tukea nuoria työnhaussa. Lisäksi viime viikolla hallitus osoitti vielä 500 miljoonaan euroa työllisyysmäärärahoja eri alueille.

Ja lisäksi meillä on nuoria aikuisia ilman koulutusta. Heillekin suunnataan nyt uusia vahvempia toimenpiteitä. Nuorten aikuisten osaamisohjelman tavoitteena on luoda 36 000 nuorelle mahdollisuus nyt käydä toiseen asteen koulutus.

Otetaan siis itsekukin tämän asia vakavasti. Voisi ajatella niinkin, että tässä on työtä ja tehtävää ihan meistä jokaisellekin. Vaikkapa ihan vain sellaisen myönteisen ilmapiirin rakentamisessa. Ja varmasti myös täällä kodeissa ja mummoloissakin on tehtävää, että nykyisistä lapsista mahdollisimman moni kasvaa tasapainoiseksi kansalaiseksi. Siinä kodin tuki ja turva – rajat ja rakkaus – on tärkeässä roolissa vielä lapsen ja nuoren murrosiässäkin.

Miettikääpä sitä.

Kello 21.55 ja juuri katselin tuossa hyvät keskustelu A-Studiossa. Toiset haikailevat vielä irti EU:sta ja toiset kaipaavat markkaakin. Niin ja toisessa keskustelussa toiset kapasivat Kekkosen aikaa ja presidentin valtaoikeuksia ja toiset olivat jo valmiita luopumaan koko pressasta. Mahtuuhan maailmaan puhetta. Ja hyvä, että tekojakin niin kuin aamuinen kirjoituksenikin jo nykyisen presidenttimme uudenlaisesta otteesta kertoo.

Nyt alkaa jo hieman eduskunnankin työt työllistämään. Tänään muutama neuvottelu ympäristöpolitiikan tulevista aiheista ja parikin juttua sivistyspolitiikan pelikentältä. Näiden aiheiden parissa tulen tässä lähiaikoina tuomaan keskusteluun hieman uusiakin avauksia ja vauhtia. Mutta valitettavasti en vielä sen enempää voi paljastaa. Mutta lähiaikoina kuulette täälläkin lisää. Mutta näille tulevaisuushankkeille siis tämä päivä aikalailla tehokkaasti.

Illalla olin varannut aikaan ratsutallillekin. Tällä kertaa hevonen toipilaana ja ratsastelu jäi. Mielikuvaharjoituksia siis vain. Niin ja hevospuolellakin muutama isompi juttu työnalla. Nekin tulevat tässä kohta julki.

 

Kommentit