Toivon, että alkavallakin nelivuotiskaudella Lopen kunnan velkamäärä vähenee

Blogi, tiistaina 29.01.2013

Eilen päättyi oma kaksivuotiskauteni Lopen kunnanhallituksen puheenjohtajana. Ne oli mielenkiintoiset ja todellakin työntäyteiset vuodet hallituksen johdossa ja tottakai työtä teetti poikkeuksellisen paljon sekin, että valtuustokauden alussa olimme ottaneet tai saaneet valtuustolta tehtäväksemme laittaa kuntamme talouden tasapainoon. Valtuuston päätti neljä vuotta sitten, että kunnan velkataakan pitää keventyä valtuustokauden lopussa ja se oli kova tavoite ja vaatimus. Mutta itse olin sitä silloin valtuustokauden 2009-2012 alussa päättämässä ja tottakai sitä tavoitetta piti myös noudattaa.

Haaste oli kova, mutta ei tekemätön paikka. Se oli tulos joka tehtiin hyvällä yhteistyöllä niin kunnanhallituksessa kuin virkamiesten ja ennen muuta kuntamme henkilöstön toimesta. Kun minun sanomisia ei vääristele niin tietää hyvin, että olen aina nostanut esille ja kiittänyt tärkeimpänä kuntamme sitoutunutta henkilökuntaa, kuntamme johtavia viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä. Niin kaikissa haastatteluissa kuin kirjoituksissanikin. Niin taloutta käsitellessäni tai kommentoidessani tai kunnan palveluista puhuessani. Aina.

Olen lisäksi antanut runsaasti kiitosta myös niille johtaville luottamushenkilöille, joille se se kuuluu. Mainiten useasti esimerkiksi keskustan Harri Nurmon kunnanhallituksen johdossa ja puheenjohtajistomme johon ovat kuuluneet kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Saija Grönholm (kok), Seppo Kuparinen (kesk), Mika Arminen (kesk) ja Joni Lähde (sdp). Myös lautakuntien puheenjohtajat ovat tehneet päättyneellä kaudella hyvää työtä. Työtä on tehty hyvässä hengessä ja se on tuottanut tulosta. Kiitosta olen antanut lukuisia kertoja niin kunnanjohtajallemme Karoliina Viitaselle ja talousjohtaja Pekka Leppäselle kuin muillekin johtaville viranhaltijoille. Kiitosta annan jatkossakin aina kun siihen on syytä ja aihetta.

Mutta annetaan faktojen puhua puolestaan siitä mitä Lopella on nyt neljän viime vuoden aikana tehty.

Kuntamme velkaantui pahiten juuri valtuustokaudella 2005-2008. Jokaisen loppilaisen velkamäärä kasvoi näinä vuosina 822 eurolla. Kunnan lainamäärä nousi yhteensä 14,1 miljoonasta eurosta aina 21,2 miljoonaan euroon. Samoin kävi kuntakonsernin lainoille. Nekin kasvoivat huikeasti. Viime kuntavaalien aikaan olimme siis pahasti kriisikunnan tiellä. Itseasiassa kriisikunnan tunnusmerkit täyttyivät yksi toisensa jälkeen eikä tie valtion holhoukseen ollut enää pitkä. 

Viime valtuustokauden alussa kunnanhallituksen puheenjohtajaksi valittiin Harri Nurmo. Itse jatkoi silloin valtuustonpuheenjohtajana. Silloin päätimme yhdessä valtuutettujen ja viranhaltijoiden kesken, että kunnan velkaantuminen pitää katkaista. Olimme kiihtyvällä tahdilla etenemässä kriisikunnaksi ja sitä tietä valtion holhoukseen ja konkurssiin.

Harri Nurmoa olen kiittänyt usein ja kiitän nytkin. Velkamäärä käännettiin laskuun yhdessä sovitun mukaisesti viime valtuustokauden aikana vuosina 2009-2012. Itse jatkoin tätä työtä kunnanhallituksen johdossa Nurmon jälkeen vuodet 2011 ja 2012. Muistan erään keskeisen keskustalaisen sanat kun hän oli todennut, että ”nyt laitetaan Kokoomus ja Heinonen kantamaan vastuuta”. Tottakai sellaiseen haasteeseen piti vastata. En sen syvemmälle enää näihin viime kauden luottamuspaikkajakoihin mene, mutta tuo toteamus aika hyvin sen hengen kuvaa ja toisena yhden ryhmän sisäinen tilanne. En niistä enempää.

Mutta näinä vuosina lyhensimme kunnan velkamäärää enemmän kuin mies muistiin. Asukaskohtainen lainamäärämme oli huipussaan lähes 2800 euroa jokaista loppilaista kohden.

Vuonna 2010 onnistuimme velkataakkaa keventämään 150 eurolla ja sitten 2011 jo 472 eurolla ja viime vuonna painoimme velkamäärämme jo alle 2000 euron. Tarkka velkamäärä jokaista loppilaista kohden on nyt noin 1950 euroa.

Olemme maksaneet velkoja pois siis jo lähes 1000 euroa jokaista loppilaista kohden. Viime vuonna 2012 lyhensimme lainojamme 3.917.790 euroa. Velkamäärä väheni runsaat 1,9 M€. Ja koko taloudenkin kuva on aivan erilainen kuin vuosina 2005-2008. Esimerkiksi arvio tässä vaiheessa meidän kunnan viime vuoden tulokseksi on +2,3 M€ ylijäämäinen. Se on kova luku koko Hämettäkin tarkastellen ja tavoittelemisen arvoisen jatkossakin.

Viime valtuustokaudella 2009-2012 teimme jokaisena vuotena siis reilusti ylijäämäisen tilinpäätöksen. Vastaavasti edellisellä valtuustokaudella jokainen vuosi toi miinusta.

No tämä nyt riittää tästä historiasta ja siitä mikä oli tiemme viime valtuustokauden alussa ja minkälaiseksi sen sitten neljän vuoden aikana käänsimme.

Mutta kunnanhallituksella on tässä työssä jatkossakin tärkeä rooli. On tärkeää, että myös jatkossa kuntamme velkamäärää vähenee ja kunta tekee ylijäämäisiä tilinpäätöksiä. Velaksi emme voi emmekä saa elää ja laskua ei saa jättää lapsille.

Siksi toivonkin, että nyt kun keskusta otti jälleen tämän vastuullisen kunnanhallituksen johtopaikan itselleen niin myös vastuullinen taloudenpito jatkuu. Niin pitää tapahtua. Tilinpäätösten pitää olla myös tulevat neljä vuotta plussalla ja velkamäärää pitää edelleen vähentää.

Hyvä ohjenuora on minulla aina ollut se, että annetun tehtävän, työn päättyessä olisi kyseinen paikka, tässä tapauksessa Lopen kunta, paremmassa kunnossa kuin silloin kun toimeen ryhtyy. Tätä ohjenuoraa toivon myös Marja Peltomäen (kesk) noudattavan työssään. Tulevat vuodet osoittavat sen miten tässä onnistutaan.

Itse saan nyt jälleen suunnata katseen valtuuston puheenjohtajana arjen tämän hetken kysymyksistä hieman kauemmaksi. Ryhdymme heti nyt kevään aikana tekemään Lopen kunnalla valtuuston kanssa uutta strategiaa. Se tulee määrittelemään Lopen kunnan tavoitteen seuraaville neljälle vuodelle, mutta myös hieman kauemmaksikin. Oma tavoitteeni on, että neljän seuraavan vuoden aikana kuntamme talous pidetään tasapainossa, palveluita kehitetään ja lähipalvelut mm. kyläkoulut ja lukion tulevaisuus turvataan. Hyvin keskeisenä palveluna pidän myös perusterveydenhoitoa ja siitä ei myöskään ole varaa eikä syytä tinkiä. Palaan näihin aiheisiin varmasti tässä jatkossakin vaikka helmikuussa jälleen painopistettä hieman enemmän valtakunnan politiikkaan siirränkin.

….

Tammikuu juoksee jo loppua kohden. 29. päivä alkaa tästä ja tänään Hämeenlinnaan. Siellä asioita hoidettavana ja hieman Hämeenkin tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Merkittävää nimittäin on sekin miten pystymme yhdessä turvaamaan laadukkaat palvelut myös Hämeen alueella omien kotikuntien lisäksi. Lopulta se kuitenkin menee niin, että miten hyvin Häme menestyy niin hyvin täällä kunnatkin voivat menestyä.

Iltapäivällä poikkeuksellisesti myös mukana parittomana viikkona Ylen Radio Hämeen Politiikan Puhemyllyssä. Tuuraan siellä tänään Helsingissä kokouksessa olevaa kollegaani Sanni Grahn-Laasosta. Kääntäkääpä siis Ylen Radio Häme päälle kello 15.30 alkaen.

Kello 21.50 ja kotona jo parisen tuntia. Tänään illalla hieman muistelimme vanhoja. 90-luvulla pelasimme Lopella TOP-Klubimme nimissä LHL-jääkiekkosarjaa vuodesta 1995 alkaen ja nyt ajattelimme, että tehdäänpä muisteluottelu Lopen Talviklassikko tässä hengessä. Tänään istuimme alas vanhan jengimme kanssa eli Olli Kytömäen, Kimmo Koukun ja Petri Niemen kanssa ja siitä se pelin järjestely lähti liikkeelle. Nyt jo joukkueet kasassa vuosimallia -95 ja tuomarit ja toimihenkilöitäkin jo mukana ja matsi luvassa pe 8.2. klo 18 Lopella. Tervetuloa vanhat ja uudet LHL:n ystävät mukaan.

Mutta mahtui päivään muutakin. Hämeenlinnassa työpäivä ja sitten radiokeskustelu Politiikan Puhemylly. Keskustelussa tänään puhuimme kuntien päätöksenteosta ja vaikka osa kansanedustajista kovasti virkamiehiä arvostelikin niin itse totesin, että parasta tulosta tehdään kun luottamus toimii hyvin virkamiesten ja luottamushenkilöiden kesken. Mutta onhan se niin, että jos kerran jää kiinni epärehellisyydestä tai kyseenalaisesta valmistelusta niin kyllä sen jälkeen usein kaikki on vaikeaa. Voisi tuon Ollin isää entistä opettajaani Matti Kytömäkeä lainaten todeta, että ”kuka kerran keksitään, sitä aina epäillään”. Näinhän se on.

Minulla kuitenkin oikeastaan pelkästää hyvää sanottavaa yhteistyöstä virkamiestenkin kanssa. Itse olen aina laskenut kaiken sen varaan, että yhdessä tehden se paras tulos aikaan saadaan. Kunnassakin kun valtuusto ensin linjaa suurempaa linjaa ja strategiaa ja sitä sitten kunnanhallitus ja lautakunnat viranhaltijoiden kanssa noudattavat ja toteuttavat niin tuloksiakin saadaan aikaan. Siitä esimerkkiä jo aamulla kirjoitinkin. Ja tiedän kyllä esimerkkejä siitäkin mitä on tapahtunut kun luottamushenkilöt ovat innostuneet omasta pestistään liikaa ja sekoittaneet tämän kuntademokratian pelikentän. Siitäkin on esimerkkejä. Ja pahinta sellainen sivusta johtaminen ja sorkkiminen senkin jälkeen kun päätökset on yhdessä tehty. Luottamuksesta siinäkin lopulta kyse ja myös siitä, että politiikassa pitää osata myös myöntää se, että aina ei enemmistön mielipide ole välttämättä sama kuin oma mielipide. Mutta senkin kanssa on osattava elää. Kun tässä nyt lainaamaan ryhdyin niin voisiko päivän toinen lainaus olla hieman mukaillen, että ”päätös on tehty, pulinat pois”.

Katsotaan miten alkava valtuustokausi missäkin kunnassa lähtee liikkeelle. Itse toivon, että luottamushenkilöt osaavat myös antaa arvon ammattilaisille eli kuntien ja kaupunkien viranhaltijoillekin. Siellä on iso voimavara jolle maksetaan palkkaa juuri siitä työstä. Se kannattaa ottaa 110 prosenttisesti käyttöön kaikessa päätöksenteossa.

 

Kommentit