Yhdysvaltain karut tapahtumat toivottavasti herättävät tolkun ihmiset meilläkin – ”Hiljaa pysyneiden tolkun ihmisten on astuttava esiin”

Blogi, perjantaina 08.01.2021

”Hiljaa pysyneiden tolkun ihmisten on astuttava esiin”

Näin kirjoittaa IlkkaPohjalainen 8.1.2021 pääkirjoituksessaan. ”Tolkun ihmisten on astuttava esiin myös Suomessa ennen kuin salaliittoteorioiden hurmaama huligaanilauma tunkeutuu meilläkin eduskuntaan”.

Lukemisen ja pohtimisen arvoinen pääkirjoitus Pohjanmaalta. Pääkirjoituksessa pohditaan Yhdysvaltain tapahtumia hämmästellen jopa sitä miten vielä hetki sitten sisällissotaa Yhdysvalloissa puhtaasti teoreettisena pidetyn jopa sisällissodan uhka on hiipinyt mieliin. Maailman vanhinta edustuksellista demokratiaa siis haastetaan nyt rajulla ja ennennäkemättömällä tavalla.

Niin kuin aiemminkin täällä blogissani, mutta myös twitterissä ja facebookissanikin olen kirjoittanut niin toivon, että Yhdysvaltain tapahtumat herättelevät meilläkin itsekutakin pohtimaan suuntaa mihin menemme. Hiljaa pysyneiden tolkun ihmisten on aika astua nyt esiin ja sanoa suoraan, että ei käy, me jatkamme vakaalla ja hyväksi koetulla tiellä. Emme tarvitse öyhöttämistä ja vihapuhetta. Emme tarvitse repivää vaan tarvitsemme rakentavaa.

Tapahtumat laittavat myös arvioimaan uudestaan sitäkin mitä Suomessakin sallimme. Eduskunnan seinissä ja pylväissä on saanut jopa kiipeillä ja roikkua köysin ilman, että siihen on puututtu. Samaan aikaan meillä oli eduskunnassa täysistunto – demokratia toimi. Lasi-ikkunan takana tätä tietä kuitenkin haastettiin ja kyseenalaistettiin ilman, että siihen olisi puututtu tai toimintaa ainakaan keskeytetty. Myönnän tilanteen olleen pelottava ja huolestuttava. Sisällä emme voineet tietää, mitä ymmärtääkseni ainakin osaksi ulkomaalaisilla kiipeilijöillä esimerkiksi repuissaan oli. Toivon todella, että Yhdysvaltain tapahtumat nyt herättävät, että mihin tällaiset tapahtumat voivat johtaa.

Ei anneta siis ääripäiden sanella tahtia ja suuntaa. Astutaan itse esiin ja pidetään huoli, että maltillinen ja tolkullinen Suomi on vahva huomennakin.

….

Ylen vuoden viimeinen gallup herättelee muutosta? – SDP:n kannatus nojaa koronaa

Repäisy Ylen uutisesta verkkosivuilta www.yle.fi 8.1.2021

Päättyneen vuoden 2020 viimeisen gallupin laskijat ovat Keskusta ja Vihreät. Annika Saarikon johtama keskusta tippuu vuoden lopuksi 11,7% kannatuslukemiin. Keskustan pysymisen kärkinelikossa pelastaa vain myös vihreiden alamäki. Vihreiden viimeinen luku kirjataan 11,4 prosenttiin. Itseasiassa suurin pudottaja joulukuulla oli kuitenkin Hjallis Harkimon yhdenmiehen show eli Liike Nyt -puolue. Liike Nyt menettää kannatuksestaan reilusti yli kolmanneksen. Miksi joka kolmas vielä marraskuussa Liike Nyt -puoluetta kannattanut vaihtoi leiriä on mielenkiintoinen juttu? Toki luvut Harkimolla niin pieniä, että ne voivat mennä vain mäkihypyn tuulivähennyksenkin piikkiin.

Al-Hol -tapahtumat nostivat edelleen kuitenkin Perussuomalaisten kannatusta. Jussi Halla-ahon joukkojen nousu on ollut vahvaa koko loppuvuoden ja PS:llä onkin nyt vahva ote maamme suurimman puolueen paikkaan. Persujen kannatus joulukuulla oli 21,9 prosenttia ja siinä kasvua kuukaudentakaisesta tasan 1-prosenttiyksikkö.

Kakkospaikkaa pitää pääministeri Sanna Marinin johtama SDP. Ylen gallupissa SDP:n 21,4 prosentin kannatus tukeutuu kuulemma vahvasti korona-ajan toimiin eli tietyllä tavalla kriisiajan koronakannatukseen. Ylen mukaan viimepäivien raju kritiikki koronarokotteiden osalta ei ehtinyt vielä tähän kannatusmittaukseen eli nähtäväksi jää mikä rokotusten takkuamisen merkitys tulee olemaan. Ainakin hipihiljaa on Marin rokotusongelmista ollut?

Mutta huomion arvoista on sitten tutkimuksen tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turjan huomio demareiden tilanteesta:

”SDP on menettänyt mittausjaksolla kannatustaan juuri 50–64-vuotiaiden ikäryhmässä, jota eläkeputken asteittainen poisto erityisesti koskee”.

SDP:n, Keskustan ja Vasemmistoliiton johdolla tehty eläkeputken poisto siis näkyy erityisesti demareiden kannatuksessa. SDP:n kannattajat eivät ole katsoneet hyvällä puolueen päätöstä poistaa työttömien eläkeputki eli leikata työttömyysturvan lisäpäivät.

SDP:n kannatus siis elää vahvasti koronatoimien varassa ja onkin mielenkiintoista nähdä mitä puolueelle tapahtuu, kun pääministeri Sanna Marinin pitäisi ryhtyä tekemään muutakin kuin koronatoimia. Toki Marin jo päätti aisaparinsa Annika Saarikon kanssa siirtää kevään päätöksenteon eli kehysriihen yli kuntavaalien. Kuntavaalien alla ei SDP ja Keskusta halua kertoa leikkauksistaan ja toimistaan. Hallituksen kevään kehysriihestä on nimittäin tulossa vaikea.

Hallituksen kehysriihi eli neuvottelu julkisen talouden suunnitelmasta tuleville vuosille 2022–2025 järjestetään heti kuntavaalisunnuntain jälkeen 21.–22. huhtikuuta. Sellaista vastuunpakoilua.

Vielä viime vaalikaudella oppositiossa Sanna Marin vaati, että ”Kehysriihen pitäisi olla maaliskuussa” ja, että ei ”päätöksiä voi aina siirtää vaalien yli”. Mutta vallassa ollessaan Marin voi.

Mutta jos tämän päivän muistutus olisi se, että ei anneta äänekkään vähemmistön ja hirveän älämölön peittää vastuullista ja tolkun ääntä. Pidetään me siitä yhdessä huoli.

Kommentit