Demokraattisen maailmanjärjestyksen ankkuri heiluu? – USA:n tapahtumat vakava muistutus siitä, että demokratiia tulee jokaisen vaalia

Blogi, torstaina 07.01.2021

Yhdysvaltain Senaatti kertoi juuri vahvistaneensa Joe Bidenin valinnan maan seuraavaksi presidentiksi. Bidenista tulee näin Yhdysvaltain 46. presidentti.

Twitter-kuvakaappaus Ylen toimittaja Tuukka Tervosen tililtä.

Päätöksenteko pitkittyi ja sai järkyttiviä piirteitä, kun eilen vaalit hävinnyt presidentti Donald Trump kannusti kannattajiaan menemään senaattiin. Kannattajat tottelivat ja yrittivätkin vallata kongressirakennuksen. Tapahtumia kuvattiin jopa vallankaappausyritykseksi. Trumpin kannattajat pääsivätkin jostain käsittämättömästä syystä jopa sisälle kongressiin ja tilanteessa kuoli neljä ihmistä ja ainakin 14 poliisia loukkaantui. Poliisi pidätti yli 50 henkeä kongressirakennuksessa ja Capitol-kukkulalla. Myöhemmin alueen poliisi kertoi turvallisuusuhan ollevan ohi.

Tänään onneksi lopulta Trump on suostunut viestittämään, että ”vallanvaihto tulee tapahtumaan rauhallisesti tammikuun 20. päivä”. Viestinsä väistyvä presidentti joutui välittämään välikäden kautta, sillä aiemmin mm. hänen twitter-tilinsä oli jäädytetty.

Trumpilaisten toiminta on täysin tuomittavaa. Se on järkyttävää ja törkeää. Maassa, joka on edustanut nimenomaan demokratiaa ympäri maailmaa. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) twitterissä 6.1.2021 totesikin puhuttelevasti, miten maan tapahtumat sekoittavat kaksi ympyrää. Ike kirjoitti, että.. ” Tämä kaaos sekottaa kaksi ympäriää. 1. USA:n uskottavuus esiintyä demokraattisen maailmanjärjestyksen ankkurina. 2. Vastapelureiden ulosmittaustoimien vaikutus kansainvälisen politiikan asetelmiin. Tässä sitä ollaan Europpa”.

Tällaiset tapatumat ovat todellakin omiaan heittämään bensaa demokratian vastustajille. Eikä tämä ongelma ole yksin Yhdysvalloissa, vaan tällaisia samanlaisia voimia on myös monissa muissa maissa. Yksiselitteisen selvää tulisi aina olla, että…

Demokraattisten vaalien tulosta kunnioitetaan.

Siksi tänäänkin päivän valjettua myös meillä täällä Suomessa on äärimmäisen tärkeää, että emme tällaisilla tapahtumilla flirttaille. Emme anna tällaiselle ajattelulle tilaa yhtään. Emme anna kenenkään kyseenlaistaa kansanvaltaa, demokratiaa ja vaalien tulosta. Tällaisena aamu on entistä tärkeämpää vaalia entistä vahvemmin kansanvaltaa.

Millaiset vahingot Trumpin valtakauden loppu jättää? Siihen ei tänään vielä osata vastata, mutta itse uskon, että vahingot ovat mittavat ja kauaskantoiset. Ankkuria ollaan irottamassa.

….

Tämä Eurooppalaisen RTL:n tuore podcast: Presidentti Sauli Niinistö puolusti ja opetti demokratiaa Valkoisessa talossa 2.10.2019 on tänään ajankohtaisempi kuin osasimme edes ajatella. Toivottavasti tämä käännetään jossain mediassa myös Suomessa. Jos ette ranskaa osaa niin kokeilkaapa googlen kääntäjällä lukaista. Suosittelen. Linkki tässä: Donald Trump : le jour où il a reçu une leçon de démocratie du président finlandais.

Kello 22.01z

Surullisia uutisia läpi päivän Yhdysvalloista. Järkyttäviä kuvia kongressista ja sen kohtaamasta myös materiaalisesta tuhosta. Toki vielä pahempaa tuhot demokratiaa kohtaan. Onneksi päivä kuitenkin näyttänyt sen, että järjestelmä toimii ja Yhdysvallat saa uuden presidentin – Presidentin.

Toivotaan, että kaikki menee vallanvaihdon osalta hyvin. Normaali arki toivottavasti pian myös valtameren takana käyntiin. Täällä se onneksi onkin vaikkakin korona edelleen kiusaa ja huoli rokotusten takkuamisesta iso.

 

 

Kommentit