Yhdessä ja yhteistyöllä on saatu aina aikaan parhaita tuloksia – Tiina Seppälän kutsu toi samaan pöytään eri ryhmien ehdokkaita

Blogi, torstaina 03.06.2021

Yhdessä ja yhteistyöllä on saatu aina aikaan parhaita tuloksia.

Näin se on ja näin se on aina ollut. Kinastelemalla ja vääntämällä. Riitelemällä ja repimällä tulokset ovat kaikissa tilanteissa aina huonompia.

Itse olen saanut toimia kotikunnassani Lopella jo 24 vuoden ajan kunnanvaltuutettuna. Se on yli puolet elämästäni ja näinä vuosina olen saanut tehdä yhteistyötä ja päätöksiä monien eri henkilöiden kanssa. Valtaosa on aina lähestynyt asioita asioina ja pystynyt tekemään järkeviä päätöksiä ja myös monesti vaikeita, mutta välttämättömiäkin päätöksiä. Aina se ei ole ollut helppoa eikä mukavaakaan, mutta kun vain asiat ovat riidelleet, niin päätökset on yleensä syntyneet ja ratkaisut löytyneet.

Valitettavasti näin ei kuitenkaan ihan kaikkien kanssa ole ollut. Osalle politiikka on avautunut enemmänkin paikkana nostaa itseään ja lytätä muita. Ilkeitä viestejä ja kommentteja sosiaaliseen mediaan. Vähättelyä ja panettelua. Ja ikävimmillään hyvien esitysten naureskelua ja lyttäämistä vain esimerkiksi sen takia, että esityksen sattui tekemään eri puolueen luottamushenkilö. Ja sitten aivan erityisen paljon naureskelua ja lyttäämistä, jos esityksen sattui vielä tekemään nuori ja vieläpä nainen. Se on oikein antanut osalle luvan epäasialliseen käytökseen.

Valitettavasti tällaiseen törmää edelleen. Ollaan mieluummin ilkeitä ja riitaa haastavia vaikka se aiheuttaisi huonoja päätöksiä, askelia taaksepäin ja estäisi järkevien asioiden etenemisen.

Mutta toisinkin voi toimia…

Tiina Seppälä kutsui viisi muuta ehdokas Pelto-Seppälän tilalle

Eilen illalla sain olla taustalla seuraamassa meidän ehdokkaamme ja kunnanvaltuutettu Tiina Seppälän järjestämään vaalikeskustelua. Se oli aivan muuta kuin tuo mitä edellä kirjoitin. Se oli yhteistyötä, yhdessä tekemistä ja keskustelua, avointa ja toisia kuuntelevaa toimintaa ja ennen muuta toisten kunnioitusta ja arvostusta.

Tiina siis kutsui eilen kotitilalleen Lopen Hunsalan Pelto-Seppälään viisi muuta ehdokasta. Meiltä kokoomuksesta pöytään istui Tiinan kanssa Antti Mikkola (kok) ja mukana olivat myös Lopen Puolenpitäjien Heli Lehtilä-Salmi (kesk), Puoluesitoutumattomien Satu-Maria Hietala-Virtanen (sit.), Keskustan Jori Hovi (kesk.) ja Perussuomalaisten Antti Salminen (PS).

Reilu tunti ja vartti hyvää ja rakentahenkistä keskustelua. Tiina johdatteli keskustelua aiheista toisiin ja myös keskustelua Facebook Liven kautta seuranneet pääsivät osallistumaan keskusteluun ja esittämään kysymyksiä. Keskustelua seurasikin koko ajan reilu 30 henkeä ja näytti tallenne keränneen nyt jo aamuun mennessä eri kavien kautta yli 1 700 katselukertaa. Huikea määrä vaikka FB:n kautta tulleetkin. Ja ei muuten vuosikausiin ole perinteiset vaalipaneelit keränneet paikan päälle edes tuota 30 kuuntelijää puhumattakaan näiden tallenteiden keräämistä katsojamääristä ja kontakteista.

Mutta minusta tämän Tintin illan paras anti oli kuitenkin se yhteistyö ja yhdessä tekeminen. Tiina vaalimainoksessa lukeekin kuvaavasti, että ”Yhteisiä asioita hoidetaan yhdessä”. Ja eilisen kuusikon keskustelun jälkeen oli helppo yhtyä katselijoidenkin kommentteihin, että näille kaikille soisi paikan uuteen valtuustoon avautuvan.

Nyt jo Helsingissä jälleen. Aamusta puolustusvaliokunnan kokous ja nyt paikan päällä seuraavaksi Valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston kokous.

Maakuntaveroa ja korkeampaa kuntaveroa

Eduskunnan kyselytunti tänään paljasti hämmentävällä tavalla miten riitaisa Marinin vasemmistohallitus on. Vihreät ja vasemmistoliitto istuivat hiljaa, kun keskusta ja SDP nokittelivat verotuksesta. Lopulta kysymykseni paljasti sen, että uusi maakuntavero on keskustan ja demareiden valmistelussa ja se tullaan säätämään vielä tällä vaalikaudella. Näin itseasiassa Marinin hallitus kunnostautuu oikein kunnolla uusien verojen lisäksi myös uusien verotuksen tasojen tehtailussa. Kauden alussa maassamme oli vain kuntavero ja valtionvero. Nyt on jo päätetty kuntaveron, valtionveron rinnalle ensimmäiset EU-verot ja seuraavaksi sitten tulee tämä maakuntavero. Tämän kauden jälkeen pahimmillaan maassamme verotaan aiemman kahden tason sijaan neljällä eri tasolla: Kunta, maakunta, valtio ja EU. Sillälailla. Ja kuka uskoo, että tämä ei tulisi kokonaisveroastetta nostamaan. No ei oikeasti kukaan.

Maakuntavero kun säädetään niin valtionverotusta ja kuntaveroa toki lasketaan. Mutta kun joku maakunta joutuu rahoituksen pettäessä nostamaan maakuntaveroa niin ei sellaista järjestelmää ole olemassakaan, että valtio voisi jotenkin sen kompensoida, että kyseisen alueen asukkaiden verotus ei kiristyisi. Valtiovarainministeri Annika Saarikon puheet siis siitä, että maakuntavero ei kenenkään verotusta kiristäisi on puhdasta sumutusta.

Ja tänään toiseen kyselytuntikysymykseeni vastatessaan pääministeri Sanna Marin vahvisti, että kuntien verotusta ollaan uudistamassa ja tässä pöydällä on myös kuntaveron muuttaminen nykyistä progressiivisemmaksi. Se siis tarkoittaisi rajua korotusta työtä tekevien ja eläkettä saavien kuntaveroon. Vaikka keskusta yritti hieman tätä vastaan nikotella, niin selväksi tuli, että kuntavaalien jälkeen tällainenkin esitys on hallituksen pöydissä. Ja pahaa pelkään, että keskusta senkin maakuntaveron tapaan tulee nielemään, kunhan uusi hallinnon taso maakuntien myötä saadaan aikaan.

Nyt kello 23.04 ja upea Suomen MM-lätkäpeli takana. Tsekki kaatui upean pelin jälkeen ja nyt ei muuta kuin viikonloppuna mitalijahtiin.

Niin ja lopuksi haluan vielä täälläkin kiittää kulttuuri- ja tapahtuma-alaa upeasta mielenosoituksesta. Enpä olisi uskonut, että vihreiden ja vasemmistoliiton ollessa maamme hallituksessa ja vuorossa vastata kulttuurista niin maassamme nähdään kulttuuriväen mielenosoitus. Jo riittää oli yksiselitteinen viesti ja toivottavasti se herättää nyt vasemmistohallituksen ja keskustan näiden alojen ahdinkoon. Ja huhut kertoivat tänään, että ravintola-alaakin halutaan pitää koronarajoitusten piirissä vasemmiston ja vihreiden vaatimuksesta. Uskomatonta.

Kommentit