Lippujuhlan päivää! – Hyvää Suomen Marsalkan syntymäpäivää

Blogi, perjantaina 04.06.2021

Lippujuhlan päivää! – Hyvää Suomen Marsalkan syntymäpäivää!

Nostimme Mannerheimille maljan majan tuvassa yhdessä ystäväni ja Marsalkka Mannerheimin metsästysmajan puheenjohtajan, kenraali Ilkka Korkiamäen kanssa. Perinne ei siis katkea.

Huolehdimme tänäänkin, että muistot eivät himmene. Maamme sotaväen lippujuhlaa alettiin viettämään 1919 Helsingissä Vapaussodan voitonparaatin vuosipäivänä 16. toukokuuta. Talvisodan jälkeen keväällä 1940 puolustusvoimien ylipäällikkö, sotamarsalkka Gustaf Mannerheim antoi kuitenkin päiväkäskyn, jonka mukaan 16. toukokuuta ei järjestetä juhlallisuuksia. Pari vuotta myöhemmin ylipäällikön täyttäessä jatkosodan aikana 75 vuotta 4. kesäkuuta 1942 Suomen valtioneuvosto antoi hänelle Suomen marsalkan arvon ja määräsi syntymäpäivän puolustusvoimain lippujuhlaksi. Valtioneuvoston määräyksestä huolimatta juhlapäivän yleisenä nimenä oli Suomen marsalkan syntymäpäivä, kunnes sen tilalle tuli nykyinen Puolustusvoimainen Lippujuhlan päivä -nimi 1950.

Samana päivänä 4.6.1942 Mannerheim sai korpisotureiltaan lahjaksi myös tämän meillä Lopella honkien keskellä seisovan upean metsästysmajan. Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja saunoineen ja kalamajoineen siirrettiin Lopelle sodan jälkeen ja tänään se on meidän tunnetuin kohde. Mannerheim on varmasti myös tunnetuin kesäloppilaisistamme.

Tänä vuonna Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallisen paraatin järjestäminen Joensuussa 4.6.2021 jouduttiin perumaan vallitsevan koronavirusepidemian johdosta. Lippujuhlan päivän päätapahtumana järjestettiin Rakuunasoittokunnan konsertti. Maavoimien soittokunta, Rakuunasoittokunta, viettää parhaillaan 100-vuotisjuhlavuottaan.

Juhlapäivän virallinen ohjelma alkoi kuitenkin jo Puolustusvoimien ylipäällikön, tasavallan presidentin lipunnostolla Mäntyniemessä, jonka jälkeen toimitettiin seppeleenlasku Hietaniemen hautausmaalla. Puolustusvoimain komentajan, kenraali Timo Kivisen isännöimä lippujuhlan päivän tilaisuus järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa koko puolustusvoimien henkilöstölle – etänä luonnollisesti. Mannerheim-museossa virtuaalijuhlana järjestettävään tilaisuuteen kutsuttiin henkilökunnan lisäksi kutsuvieraiksi Puolustusvoimien yhteistyökumppaneita. Oli kunnia saada olla tässä tilaisuudessa myös mukana.

Me olimme myös valmistelleet pienen muistohetken Marskin Majalle. Maja sai uudet yrittäjät kesäkuun alussa ja tänään meidän piti istua Marskin pöytään osaltamme huolehtimaan, että muistot säilyvät. Illallinen jouduttiin kuitenkin myös vielä perumaan, mutta kävimme Majan nykyisen isännän, puheenjohtaja, kenraali Illka Korkiamäen kanssa nostaman maljan majan tuvassa. Samalla toivotimme uudet yrittäjät Atte Karppisen ja Kimmo Rikkosen tervetulleiksi Lopelle yrittäjiksi ja hoitamaan omaa vahtivuoroa Majalla. Vein Majalle Kimmolle ja Atelle sekä Ilkalle Marsalkan syntymäpäivälahjaksi ja tervetulolahjaksi molemmille kaksi viinimarjapensasta – Marski mustaherukan ja Valkoisen suomalainen -valkoherukan.

Upea etäjuhla Puolustusvoimain Lippujuhlan päivänä.

Koronavuosi on ollut haastava meille kaikille. Puolustusvoimat on selvinneet vaikeammastakin. Mutta aina vain yhdessä ja yhtenäisenä. Näin tänäänkin Puolustusvoimain komentaja ja Puolustusvoimamme muistuttivat, että…

Mennään kesää kohti yhdessä.

 

 

Kommentit