”Ydinasepelote on tärkein Naton luomista pelotteista. Ehtojen asettaminen sen käytölle esim kieltämällä ydinaseiden siirron Suomen kautta olisi lyhytnäköistä ja typerää ja pelaisi Putinin pussiin”

Blogi, perjantaina 09.02.2024

Presidentinvaalien viimeiseksi ja melkeinpä ainoaksi ulko- ja turvallisuuspolitiikan erottavaksi tekijäksi on noussut maamme suhtautuminen Natoon.

Presidenttiehdokas Alexander Stubb on jatkanut edellisen pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen linjalla ja jakanut myös nykyisen pääministeri Petteri Orpon (kok) hallituksen vastaavan linjan, että Suomi liittyy Natoon ilman itse asettamia ennakkorajoitteita. Koko NATO-prosessimme siis lähti siitä liikkeelle, että Suomi liittyy Natoon ilman ennakkorajoitteita eli otamme Natosta itsellemme sen turvan mitä sillä on annettavana ja toisaalta annamme Natolle ja liittolaismaillemme sen kaiken mitä voimme antaa ja mitä ne tarvitsevat. Tämä oli hyvä periaate ja olen ollut tyytyväinen, että näin maamme NATO-tie alkoi ja sellaisena se on myös jatkunut.

Ja itseasiassa meistä tuli Natoon turvallisuutta lisäävä maa, ei sitä kuluttava.

Myös entinen puolustusministeri Mikko Savola (kesk) asettui puolustamaan ja tukemaan tätä linjaa, ja presidenttiehdokas Alexander Stubbin esillä pitämää linjaa, Verkkouutisten Sanna Ukkolan vetämässä keskusteluohjelmassa 9.2.2024. Savola totesi, että Suomen ei pidä itse rajoittaa Naton tuomaa pelotetta. Toiset puhuvat myös kynnyksestä ennalta ehkäistä joutumistamme sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi. Kyse on siis ns. Naton ydinasepelotteesta. Ja alleviivaan nyt vielä sitäkin, että Naton tavoitehan on ydinaseeton maailma, mutta niin kauan kuin siihen ei ole tietä päästä tulee Naton ydinasepelote olemaan tässä kaikessa keskiössä.

Entinen keskustan puolustusministeri Mikko Savola otti siis kantaa ns. ydinenergialain uudistamiseen ja oli kannassaan täysin samaa mieltä mitä presidenttiehdokas Alexander Stubb on vaalikeskusteluissa esillä pitänyt ja puolustanut. Savola totesi Sanna Ukkolalle, että ”Se että tänne tuotaisiin ydinaseita, sitä pidän aika epätodennäköisenä. Että tänne kukaan niitä rupeaisi tarjoamaan. On vakiintuneet paikat, missä niitä säilytetään” ja jatkoi, ”Mutta sitten on näitä kauttakuljetusasioita. Tai tiettyjä osia, tai siihen liittyviä kysymyksiä… Ja sen takia se pitäisi se laki muuttaa”.

Ex-puolustusministeri Mikko Savola totesi vielä, että ”Jos me olemme Natossa ja haluamme täysimääräisen pelotteen, niin sen takia ei pitäisi itse asettaa rajoitteita, että miten sitä pelotetta käytetään” ja päätti, että ”Tässä olen samaa mieltä kuin Alexander Stubb on tuonut vaalitenteissä esiin”.

Vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston (kesk) tukijoihin lukeutuva Osmo Soininvaara näytti taasen tukevan Haaviston yhteisestä ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjastamme eroavaa kantaa oikeana ja pitävänsä maamme ja myös Stubbin ja Savolan kannattamaan ja eteenpäin viemää linjaa jopa ”epäisänmaallisena”. Vihreiden Osmo Soininvaara totesi Twitterissä, nykyisessä X:ssä, että ”Stubille on tärkeätä muuttaa lakia niin, että Yhdysvallat voi ydinaseita tänne halutessaan tuoda. Minusta tämä on epäisänmaallista”. Kokoomuksen kansanedustaja, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri (kok) vastasi Soininvaaralle, että ”Ydinasepelote on tärkein Naton luomista pelotteista. Ehtojen asettaminen sen käytölle esim kieltämällä ydinaseiden siirron Suomen kautta olisi lyhytnäköistä ja typerää ja pelaisi Putinin pussiin. Helpottaisi heidän operatiivista suunnittelua ja antaisi aseita kiilan lyömiseen.”

Uskoisin, että lopulta tässäkin vaalien jälkeen mennään edellisen ja nykyisenkin hallituksen linjalla ja maamme tulee lainsäädäntöään päivittämään.

Tänään eduskunnassa aamusta ensin puolustusvaliokunnan kokous ja kohta valtiovarainvaliokunnan kokous ennen päivän täysistuntoa.

 

 

 

 

Kommentit