Maaseudun Tulevaisuuden ja USU:n kyselyt: Alexander Stubb suomalaisten suosikki presidentiksi – Jopa yli 90% perussuomalaisten kannattajista asettumassa Stubbin taakse?

Blogi, torstaina 08.02.2024

Tuorein Maaseudun Tulevaisuuden Gallup eilen 7.1.2024:

Stubb 54% – Haavisto 46%

Päivää aiemmin 6.1.2024 Uutissuomalaisen gallupissa luvut olivat hieman tasaisemmat. Stubbin kannatus siis näyttäisi olevan hieman nousussa ja Haaviston laskussa, jos eri tutkimuslaitoksien gallupeja vertaa toisiinsa. Nyt presidenttiehdokas Alexander Stubb saa siis 54 prosentin ja valitsijayhdistyksen ja vihreiden tukema Pekka Haavisto 46 prosentin kannatuksen. Kyselyn vastaajista kahdeksan prosenttia vastasi, että ei aio äänestää. Kuusi prosenttia ei ollut kannastaan varma.

Edellispäivän Uutissuomalaisen USU:n gallupin mukaan suurin osa kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan kannattajista on siirtynyt kannattamaan Stubbia. Kantansa ilmaisseista keskustan kannattajista peräti 73 prosenttia aikoo äänestää kakkoskierroksella Stubbia ja perussuomalaisten ja Jussi Halla-ahon kannattajista peräti 92 prosenttia on asettumassa Stubbin taakse. Perussuomalaisten kannattajat ovat tulleet tämän gallupin mukaan jopa ennakoitua vahvemminkin Stubbin taakse. Ja olen varma, että vihervasemmiston tiistainen ihmeellinen puhemieskapina Jussi Halla-ahoa vastaan ei ainakaan kasvattanut perussuomalaisten luottamusta vasempaan laitaan. Näytti puhemiesvaalin kapinointi ainakin osaan perussuomalaisia vaikuttaneen. Heti äänestyksen jälkeen esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan pitkäaikainen jäsen Jari Ronkainen kertoi asettuvansa Stubbin kannalle ja osa perusteluna piti vihervasemmiston toimintaa puhemiesvaalissa. Olen samaa mieltä, että tällainen toistuva kapinointi ei ole kunniaksi demokratille ja eduskunnalle. Erikoista, että kerta toisensa jälkeen se on SDP jolle ei vaalituloksen mukainen puhemieskokoonpano ja puhemies kelpaa.

Samaan aikaan vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n kannattajista enemmistö on siirtynyt Haaviston taakse.

Kantar Agrin toteuttamaan Maaseudun Tulevaisuuden kyselyyn vastasi helmikuun alussa 1 143 henkilöä. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Osaotoksissa virhemarginaali kasvaa, kun otantakoko pienenee.

Uutissuomalaisen eli USU:n Tietoykkösen toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1 000 suomalaista 30. tammikuuta–5. helmikuuta. Heistä kantansa ilmoitti 822.

Ylen Gallupin tulos sama: Stubb voittamssa 54-46

Tänään 8.2.2024 julkaistussa ehkä jo näiden vaalien viimeisessä Ylen gallupissa  presidenttiehdokas Alexander Stubb säilyttää kärkisijan. Stubb johtaa vihreiden ehdokasta Pekka Haavistoa samoin prosenttiluvuin 54–46.

Ja samaa mitä aiemmatkin gallupit ovat kertoneet niin myös Ylen tuoreen kyselyn tausta-aineisto vahvistaa sitä, että perussuomalaisten Halla-aholle ensimmäisellä kierroksella äänensä antaneista lähes 80 prosenttia on toisella kierroksella äänestämässä Stubbia. Keskustan Olli Rehniä äänestäneistäkin yli puolet on tukemassa Stubbia.  Samaan aikaan Pekka Haavisto on saamassa Halla-ahon äänistä taakseen vain runsaat kymmenen prosenttia ja Rehninkin äänestäjistä vain vajaan kolmanneksen.

Ylen 8.2.2024 julkaistu gallup tehtiin puhelinhaastatteluina 31.1.–6.2., eli ennakkoäänestyksen aikana. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 543 henkilöä. Ehdokkaan valitsi 78,5 prosenttia tutkimukseen osallistuneista. Kyselyn virhemarginaali on suurimmillaan noin 2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mutta loppuyhteenvetona voisi todeta, että….

Nyt on gallupit on julkaistu ja seuraavaksi annetut äänet ratkaisevat

HS-gallup: 2.-4.2. Stubb 54 – Haavisto 46.
MTV-gallup: 29.1.-4.2. Stubb 56,9 – Haavisto 43,1
Uuutissuomalaisen gallup:  30.1.-5.2. Stubb 53 – Haavisto 47
Maaseudun tulevaisuuden gallup:  Stubb 54 – Haavisto 46
YLE:n gallup 31.1-6.2. Stubb 54 – Haavisto 46

Jokaisessa gallupissa siis Alexander Stubb näyttäisi olevan poikkeuksellisen tukevassa johdossa. Ennakkoäänestyksen jälkeen voisi arvioida, että ennakkoon äänesti jo yli puolet äänestäjistä. Tätä kautta voisi laskeskella, että äänistä nyt Stubbille tullut niin 1 080 000 ja Haavistolle 920 000?

Ero on varsin suuri, mutta samaan aikaan pitää muistaa, että gallupit eivät mitään ratkaise, vaan vasta annetut äänet. Siksi nyt on tärkeää, että jokainen lähtee äänestämään.

Eläköön kansanvalta!

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit