Yabusame.

Blogi, sunnuntaina 01.06.2014

Tänään upea ilta hevosten parissa. Japanista on Suomeen saapunut Ratsastajaliiton vieraaksi Yabusame – Ratsastavat samurait. Huikea ilta Laakson ratsastuskentällä luvassa yhden hienoimman ja vanhimman japanilaisen samurai-taistelulajin parissa. Yabusame-seremonia ona peräisin lähes 1000 vuoden takaa 1100-1200-luvulta ja perinteisiin samuraiasuihin pukuetuneet Ogasawara- koulukunnan jousiampujat ampunat nuolensa juoksevan hevosen selästä kolmeen maaliin. Vaativiin ja vauhdikkaisiin suorituksiin liittyy myös värikäs shintoseremonia ja tämä kaikki nyt siis ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa ja totta kai Laaksossa. Paikalle odotetaan tuhansia katsojia ja totta kai teemaan kuuluu Yabusamen oma japanilainen bento-sushikin.

Spririt of Samurai 2014 Helsinkin jatkaa upeaa hevostapahtumien kavalkadia maassamme. Hevoset Stadikalla sykähdytti viime syksynä ja sitten suuri HorseShow ja nyt Yabusame ja monta muuta upeaa tapahtumaa Ypäjällä ja muualla välissä.

Hevoset! Nautitaan upeasta sunnuntaista ja kesästä.

Kello 22.07 ja hetki jo kotona. Kertakaikkisen upea tapahtuma Helsingin Laakson ratsastuskentällä. Ja väkeä kahdessa näytöksessä yhteensä reilusti yli 5000. Eli upeiden hevostapahtumien sarja sai jatkoa. Suuri kiitos siis Suomen Ratsastajaliitolle ja Japanin Suurlähetystölle ja Helsingin Kaupungille hienosta ilmaistapahtumasta. Ja mikä hienoa katsomoissa hevostapahtumaksi poikkeuksellisen paljon miehiä ja koko perheitäkin. Tällaisia tapahtumia siis upea laji tarvitsee.

Tässä vielä linkki videoon hurjasta menosta: Yabusame Laaksossa 1.6.2014.

Hieman hämmentyneenä olen seuraillut jälleen kerran muutaman poliitikon itse nostattamaan kohua Venäjän ilmatilanloukkauksista. Tapauksia on siis ollut kaksi niin kuin on kerrottu. Ja niissä koneiden tunnistus tapahtui ihan normaaliin tapaan tutkien ja muun datan avulla. Ei siis tarvittu Hornetteja tai muita koneita tunnistamiseen. Mutta myöhemmin kun samaan päivään oli mahtumassa vielä kolmaskin ilmatilan loukkaus samaan päivään. Siihen reagoitiin sitten Hornetein ja ne olivat nopeasti paikalla niin kuin pääministeri Jyrki Katainen on jo aiemmin todennut. Ja kolmas ilmatilanloukkaus pystyttiin estämään. 

No nyt tapauksesta vielä lisäselvitys ja totta kai pitää katsoa, että toimiko kaikki yksityiskohdat niin kuin piti. Mutta täytyy todeta, että meidänkin saamassa selvityksessä kaikki on leimattu salaiseksi tai vaiteliaisuutta vaativiksi ja siksi niistä ei saa puhua julkisuudessa. Osalle valitettavasti julkisuuden halu niin suuri, että halutaan puhua ja harmi, että muutamien toimesta vielä täysin vääriä tietojakin. Siitä ne hämmennykset sitten syntyvät ja niitä vaikea oikoa.

Ja kaikista kummallisin oli entiset puolustuministeri Seppo Kääriäisen vaatimus, että kaikki pitää kertoa kaikki tulee kertoa ”myös kansalle”. En tiedä miten puolustuksemme käy jos kaikki laitetaan nettiin? Minusta nykyinen linja hyvä missä kaikki ilmatilanloukkaukset kerrotaan julki, mutta ei valmiusasioita ja muita pidä netissä tai muutenkaan julkisuudessa esitellä. Se vaarantaisi maamme turvallisuuden vaikka avoimuus onkin tärkeä asia. Mutta pitää riittää, että ulkopolitiikan johto presidentin johdolla ja ulkoasianvaliokunnassa ja puolustusvaliokunnassa saamme nämä selvitykset.

Toisaalta on hyvä, että nyt keskustellaan siitä, että onko maamme resurssit oikealla tasolla uskottavan maanpuolustuksen ja rajavalvonnan osalta. On varmasti totta, että Itämeren Nato-maissa valvonta on yhteistyöllä tehokkaampaa ja koneita ja tekniikkaakin enemmän käytettävissä. Nyt on hyvä keskustella siitä, että pärjäämmekö me tässä muuttuvassa maailmassa jatkossakin yksin. Ja jos niin haluamme niin miten paljon tarvitsemme lisää rahaa valvontaan ja puolustusvoimiin. Jos lisäresursseja emme saa niin perusasiat murenevat hetkessä. Aiheesta itse kirjoitin täällä blogissani hieman laajemmin muutama päivä sitten. Jos kiinnostaa minun ajatukseni aiheesta niin kurkatkaapa sieltä.

Huomenna aikainen herätys ja ympäristövaliokunnan kanssa pariksi päiväksi merelle. Kohteina mm. perustettava Teijon Kansallispuisto ja Örön saari. Mielenkiintoinen vierailu siis edessä ja aamusta Kasnäsia kohden.

 

Kommentit