Örön Linnakesaari yllätti ja tulee yllättämään.

Blogi, maanantaina 02.06.2014

Tänään mielenkiintoinen päivä eduskunnan ympäristövaliokunnan kanssa saaristossa. Kasnäsistä merivoimien Jurmolla Örön saarelle ja siellä käytännössä koko hieno päivä. Pääsimme tutustumaan saareen jolla on yli 100 vuotinen historia armeijan käytössä ja pitkä historia muutenkin. Ensimmäiset merkinnät asiakirjoissa satojen vuosien takaa. Mutta nyt saari tyhjentynyt varusmiehistä ja pysyvästä muustakin armeijan henkilökunnasta ja mm. Tasavallan Presidentin entinen varusmiessaari Örö on siirtymässä pääasiassa osaksi upeaa kansallispuistojemme sarjaa. No jää saarelle totta kai Puolustusvoimien tutka-asemia ja tykkejäkin kriisitilanteita varten, mutta muuten saari siirtyy siis luontomatkailulle osaksi Saaristomeren kansallispuistoa.

Saaren läpi kulkee pitkät ja aikanaan kiinalaisten luonnon kivillä kivittämät tiet – Pitkä ikävät ja Lyhyt ikävä. Ne yhdistävät kaksi kasarmia 12 Tuuman Kasarmin ja 6 Tuuman Kasarmin. Ja saarella myös paljon muita upeita pääasiassa venäläisten 1910-luvulla rakentamia rakennuksia, mutta myös tuoreempia eri vuosikymmeniltä aina 80-luvulle asti. Ja mielenkiintoinen kolmikerroksinen englantilaistyylinen 50-60-luvun rivitalo ja vaikka mitä. Osasta on tulossa kauppaa, toisesta hotellia, kolmannesta juhlatilaa ja ravintolaa ja yhdestä suunnitellaan alueelle myös ekumeenistä kirkkoakin kesähäitä ja muita varten. Telttapaikkoja tullee pari ja tarkoitus tehdä hienot vaellusreitit yli 200 ha:n saarelle rantoja pitkin ja vanhoja mukulakivikatujakin hyödyntäen. Ja onhan paikan kasvillisuuskin jopa osittain ainutlaatuinen. 1930-luvulla jo luultiin Lännen Kylmänkukan kuolleen sukupuuttoon, mutta nyt suljetulta sotilassaarelta on löytynyt luonnonvaraisia kukkia ja myös Etelän Kylmänkukkaa. Ja alueita on tarkoitus myös ylläpitää ainakin lampain kunnossa sillä tällaisen saaren yksi haaste on kun elämä tietyllä tavalla hiljenee ja muuttuu niin osa alueista ja kentistä metsittyy ja kataja ja muut valtaavat alaa. Toki 10 000 veneen ja sen myötä matkustajien tulo tuo omat rasitteensa saarelle, mutta liikenne ja patikointi kuitenkin ohjataan näille merkityille reiteille.

Upea saari ja jälleen yhtä ainutlaatuista kokemusta rikkaampana. Ja oli hieno päästä näkemään vielä vanhat kasarmit ja ne myös heräsivät tänään kolmeksi viikoksi vielä henkiin kun varusmiehet tulivat siivoamaan paikkoja. Lasteja tulee aika monta myös vanhalta ampumaradalta ja painekyllästetyistä puista tänne meidänkin alueelle Riihimäen Ekokemille. Luonto siis putsataan vuosien rojuista. Mutta pääasiassa saari hieno ja luonnoltaan koskematon ja ainutlaatuinen.

Örön saarelta sitten Etelä-Suomen Luontopalveluiden johdon, Lounais-Suomen puistoalueen johdon ja erätarjastajan ja Örön kehittämisryhmän erikoissuunnittelijan johdolla matka jatkui takaisin mantereelle. Illalla vielä tutustuimme 1990-luvun alussa tehtyyn Luontokeskus Sinisimpukkaan. Hieno paikka ja hienompi ollut aikanaan. Nyt jo hieman vaatisi näyttelyn päivittämistä ja sellainen kuulemma suunnitteillakin.

Lisää upeasta saaresta jonne kannattaa ehdottomasti lähivuosina retki tehdä löytyy täältä: Örön Linnakesaari.

Huomisen ohjelma minun osalta uusiksi. Teijon alueeseen en nyt pääse tutustumaan, kun huomikseksi tuli ylimääräinen kuuleminen Venäjän tekemistä ilmatilamme loukkauksista. Paikalla mm. Ilmavoimien komentaja ja tässä tapaamisessa välttämätöntä olla paikalla. Ja iltapäivällä sama aihe vielä keskusteluttaa myös ulkoasiainvaliokunnassa. Palaan aiheeseen. Teijossa muu ympäristövaliokunnan väki vielä tutustuu uuteen noin 3500 ha:n kansallispuistohankkeeseen. 

Salon Teijon tuleva kansallispuisto on maamme ainoa lounaisrannikon mannerpuisto. Aivan ainutlaatuinen paikka sekin. Upeita kallionjyrkänteitä, soita ja isoja metsäalueita ja linnustoltaankin erittäin rikas paikka. Ja onhan alueella myös ruukkiyhdyskunnan vanhoja rakennuksia ja Mathildedalin kulttuuriympäristöä. Tämän alueen valmistelu vielä kesken ja siellä tarpeen minusta turvata myös pitkäaikaiset perinteet metsästyksessäkin ennen kuin asian kanssa voidaan edetä. Aiheeseen siis palataan lähiaikoina.

Mutta huomenna minä siis jatkankin työviikkoa eduskunnassa ja poikkeukselliset kuulemiset heti aamusta alkaen.

 

 

 

Kommentit