Puolustushallinnolta perusteellinen selvitys.

Blogi, tiistaina 03.06.2014

Tänään aloitimme päivän puolustusvaliokunnan tarkkaan varjellulla kokouksella. En ennen ole tällaisia järjestelyjä nähnytkään, mutta hyvä näin sillä tällä tavalla saimme erittäin laajan ja perusteellisen läpikäynnin tapahtuneista ilmatilanloukkauksista. Alleviivataan nyt vielä alkuun, että kaikki on tapahtunut tarkan suunnitelman ja toimintamallien mukaisesti. Nyt vain julkisuudessa on vedetty mutkia suoriksi ja haluttu ymmärtää, että aina tunnistamistehtävissä olisi mukana Hornetit yms. Näin ei kuitenkaan ole. Muistan jo itse kuinka aikanaan Islanninkin ilmavalvonta-casea käsiteltäessä tuli selväksi, että valtaosa tunnistamisesta tapahtuu tutkin. Ja tarvittaessa muilla keinoilla ja vielä tarvittessa näkötunnistuksella eli lentäen vierelle ja kuvaten. Nyt 20.5. tapahtuneet ilmatilanloukkaukset eivät vaatineet näkötunnistusta. Koneet olivat maamme ilmavalvonnan seurannassa jo kauan ennen itse loukkauksia sekä koko loukkausten ajan ja loukkausten jälkeenkin. Koneet tunnistettiin siis normaaliin tapaan normaalein tunnistusmenetelmin ennen loukkausten tapahtumista venäläisiksi valtioilma-aluksiksi lentokonetyypin mukaan. Ja kumpikin kone siis oli kuljetuskoneita niin kuin julkisuuteen on jo kerrottu.

Ensimmäinen loukkaus kesti 3min 12 sekunttia ja oli selvää, että loukkaus ei uhkaa maamme turvallisuutta. Tarvetta ei siis ollut päivystyskoneen eli Hornetin käyttöön. Alle tunti myöhemmin tapahtui toinen ilmatilanloukkaus ja kone lensi meidän ilmatilassa 5 minuuttia 40 sekunttia ja kertoi itse väistävänsä ukkosta. Ukkoset on helppo todentaa myös alueen sääkuvista ko. ajoilta. Tässäkin tapauksessa tunnistaminen tapahtui normaalisti eikä sen katsottu uhkaavan turvallisuuttamme. Mutta kun kyse oli jo toisesta tapauksesta niin päivystyskoneiden valmiutta korotettiin entisestä. Ja kun myöhemmin tunnistamaton ilma-alus lähestyi maatamme Suomenlahdella päätettiin ennakoivasti käyttää päivystyskonetta ilmatilan koskemattomuuden turvaamiseksi kolmannelta loukkaukselta. Kone näkötunnistettiin Hornetista Tupolev 154 -koneeksi. Ja tässä tehtävässä tunnistusasemiin pääsemiseksi jouduttiin käyttämään yliääninopeutta myös maanpäällä. Kone siis tuli paikalle pääministerin sanoin alta aikayksikön.

Kaikki on siis mennyt aivan normaaliin tapaan. Meitä ei ole yllätetty housut kintuissa vaan maamme ilmatilanvalvonta toimii hyvin ja moitteettomasti. Ja vastaavia ilmatilan loukkauksia on tapahtunut vuodesta 205 tähän mennessä 23 ja näistä 9 venäläisiä ja vain osassa on käytetty näkötunnistusta Hornetein. Eikä jatkossakaan jokainen tilanne saa aikaan Hornetien taivaalle nousua vaan vain kun tarve sitä vaatii.

Ja itseasiassa tuo Suomenlahden kansainvälinen ilma-alue on hyvin kapea ja siellä hetkessä joutuu kovilla vauhdailla myös vieraan valtion ilmatilaan. Se ei tietenkään tee tapauksista yhtään hyväksyttävämpiä, mutta kertoo, että kyse sekunneista. Ja itseasiassa tuon toukokuu 20. päivänkin jälkeen päivystyskoneet ovat olleet liikkeellä. Mutta uusia ilmatilanloukkauksia ei ole tapahtunut. Homma siis toimii.

Minulle tämä tapaus on ollut hyvinkin selvä alusta alkaen. Mutta harmi, että osa on tarkoituksellisestikin asioita vääristellyt tai puhunut väärin julkisuudessa. Ja onhan osa jopa vaatinut keskustasta, että kaikki on kerrottava myös Suomen kansalle. Sinänsä toive on hyvä ja hieno, mutta täydellinen avoimuus ja kaiken laittaminen nettiin vaarantaisi maamme turvallisuuden. Tällaisiin populistisiin heittoihin tulee ne sitten entisiltä tai nykyisiltä ei pidä lähteä. Uskottava maanpuolustus vaatii myös uskoa ja luottamusta siihen, että asiat hoidetaan hyvin ja asiallisesti. Ja pitää myös luottaa siihen, että lakeja noudatetaan ja asiat menevät niiden mukaan. Ja sitä varten me juuri puolustusvaliokunnassa nytkin halusimme käydä asian vielä perusteellisesti läpi.

Nyt ulkoasiainvaliokuntaan ja illalla sitten Hämeenlinnaan Hämeen kokoomuksen piirikokoukseen. Tarkoitus tänään asettaa ensimmäiset eduskuntavaaliehdokkaat 2015 vaaleihin. Ja olen mukana 🙂

….

Kello 22.43 ja ilta väännetty vielä piirikokouksen jälkeen ympäristönsuojelulakia. Huomenna voisimme sen saada käytännössä lähes valmiiksi. Työtä tämä on vaatinut ja neuvotteluja ja hiomista, mutta pihtisynnytyksellä näitä on ennenkin tehty 🙂 Palaan aiheeseen kun sen valmiiksi saamme. Mutta tavoitteeni siis taata upeiden soiden säilyminen Suomessa jatkossakin ja samalla myös mahdollistaa jo ojitetuilla ja tuhotuilla soilla turpeen hyötykäyttökin. Laista on tulossa win-win ja niin pitääkin. Toki paketissa paljon muutakin mm. teollisuuden Bat-suosituksista lähtien eli aikamoinen urakka ja kokonaisuus tulossa nyt maaliin.

Mutta illalla eduskunnan työpäivän jälkeen kävin seuraamassa vielä puolueemme Kokoomus 2015 -tourin Hämeen tilaisuutta Hämeenlinnan Wetterillä. Wetterhoffin audiotorio oli viimeistä paikkaa myöten täynnä ja paikalla hienoja ehdokkaita puolueemme johtopaikoille. Itse en tällä kertaa ole ehdolla näihin tehtäviin. Nyt tehdään työtä, että saamme Sannin Hämeestä puoluejohtoon. Itse uskon siihen, että vain yhdessä ja yhtenäisenä Hämeen piirin vaikutusvalta voi olla se mikä se kuuluu olla. 

Illalla Hämeen Kokoomuksen ylimääräinen piirikokous asetti puoluekokousseminaarin jälkeen vielä ensimmäiset eduskuntavaaliehdokkaamme tuleviin vaaleihin. Siinä kisassa olen jälleen mukana ja tänään tukiryhmääni liittyi jälleen yksi aivan mahtava uusi tekijä Riihimäeltä ja pari pitkänlinjan kokoomusaktiivia ja kokoomusnaista Janakkalasta. Tuntuipa hienolta saa tuo viesti Hämeenlinnasta ja kuulla kasvotusten janakkalaisten tuesta minulle tulevissa eduskuntavaaleissa. Iso kiitos. Ja eilen mukaan liittyi yksi nuoruuden kaverini ja yksi nuori Lopeltakin. Tiimi siis kasvaa. Ja jos sinäkin haluat mukaan kampanjatiimiini tavalla tai toisella niin ota rohkeasti yhteyttä. Kaikki apu ja tekeminen pienempi ja suurempikin on enemmän kuin tervetullutta.

Mutta nyt pakko lopettaa. Huomenna aikainen työmatka Helsinkiin ja ympäristövaliokunnan kokous. Mielenkiintoinen sellainen jälleen.

 

Kommentit