Wanhat kuvat kertovat tarinoita ja muistuttavat menneestä – Facebook antaa hyvän mahdollisuudet tunnistuttaa vanhaa

Blogi, sunnuntaina 31.01.2016

Minulle historia on aina ollut intohimo. Varmaan edesmennyt rakas vaarini Paavo Heikkilä siinä ollut tärkeimpänä innoittajana, mutta myös jo toisella luokalla opettanut Eila Jaatinen kotiseututunteineen ja hyvät historianopettajanikin Anna-Liisa Laitinen ja Tuulikki Suomalainen. Osasivat hyvin herättää pienen ja isommankin pojan mielenkiinnon historiaa – tarinoin, kuvin ja muutenkin. Sieltä se varmasti alkoi ja on vienyt monessa mukanaan niin kokoelmien parissa kuin lukemisen ja historian tutkimisenkin ympärillä. Ehkä tänäpäivänä lähimpinä kotiseutuhistoria ja Loppi ja sota-ajat ja itsenäisyyden vaikeat hetket.

Muutamia kuvia... Tässä Lopen kirkko ennen tulipaloa. Pientä eroa siis ulkona ja myös...

Muutamia kuvia… Tässä Lopen kirkko ennen tulipaloa. Pientä eroa siis ulkona ja myös…

…. sisällä. Lopen Kirkko juhannuksena 1912 ennen paloa

Lopen Kesoil J (1)

Lopen Kesoil alkuaikoinaan…

Lopen Kirjakauppa J (2)

Kunnantalo ja kirjakauppa sekä V. Nylundin bussit.

Vanha kirkko puuton

Ja viimeksi löytämäni kuvan Lopen vanhasta kirkosta

DSC_6112

Ja maisemaan vanhalta kirkolta kirkonkylälle päin. Kaunista maisemaan,

Valokuva ja postikorttikokoelma on siis kasvanut myös vuosien saatossa ja utealiaisuus tarinoihin niiden paikoissa tai ympärillä. Ensin syntyikin historiaryhmäni Facebookiin tutkimaan ja keräämään ja kartoittamaan asioita rakkaan Loppijärven ympärillä ja viime vuoden lopulla sitten laajempi Loppi – Wanhoja kuvia ja ihmisiä, taloja ja tarinoita -sivu koko Lopen historialle. Loppi-historiaryhmä syntyi oikeastaan Rantasaaren Jussin innoittamana ja tänään ryhmässä on jo 192 vanhojen kuvien ja historian ystävää ja varmasti jo kaiken kaikkiaan satoja erilaisia vanhoja kuvia ja niiden alla tarinoita ja muisteloita.

Loppi – Wanhoja kuvia ja ihmisiä, taloja ja tarinoita -sivu on siis tarkoitettu nimensä mukaisesti Lopen historialle. Sivuilla voi kuka tahansa julkaista vanhoja kuvia kotialbumistaan tai mummun tai papan vanhasta albumista, tunnistuttaa niissä olevia ihmisiä ja paikkoja, kertoa tarinoita ja kysellä erilaisia wanhoja juttuja. Ja näin sivustani onkin kehittynyt ja kasvanut vilkasta ja elävä historian arkisto.

Sivuja olen tässä nyt flunssapäivinä enemmänkin päivitellyt. Lisäsin sinne juuri joku päivä sitten lähes 100 vanhaa linja-auto- ja kuorma-autokuvaa Lopelta. Tänään aamulla nippu vanhoja junakuvia ja asemakuvia Lopelta ja myös vanhaa Läyliäisten kylää eri vuosikymmeniltä. Ja onhan sivuille sitten kertynyt myös hienoja kuvia eri kouluista ja niiden tapahtumista ja tilaisuuksista ja myös ihmisten itsensäkin tekemiä piirrustuksia.

Facebook siis toimii mitä parhaiten myös vanhan historian paikkana. Kuviin saa vielä hyvin nimiä ja tunnistuksia ihmisistä. Mutta myös paljon muuta elävää tarinaa ja muisteloa. Kannustan tekemään vastaavia vaikkapa joka kuntaan ja kylään. Nyt on hyvä hetki vielä saada kuviin 1900-luvun puoleltakin nimet kohdilleen.

Flunssa vieläkin hieman minua kiusaa ja onneksi tänään kalenteri onkin ihan tyhjä. Taidan antaa tämän päivän kotiseutuhistorialle.

Kello 20.05 ja yöpuku vaihtui saunan kautta puhtaaseen yöpukuun. Flunsaa siis selätetty vielä tämä päivä lähinnä itse selällään olemalla. Ja tuntuu siltä, että kyllä se siitä nyt viikon köhimisen ja röhimisen jälkeen alkaa antamaankin periksi.

Lounaaksi tänään lähiruokaa parhaimmillaan. Hirvestä ensin kerran jäisenä pilkoin käristettä ja täytyy sanoa, että hyvää siitä tuli. Pekkalan puolukoita vähän päälle ja Lopen pernamuussia niin voisiko parempaa ollakaan.

Hieman vain työasioita tänään kotikoneen ääressä ja alkavalla viikolla sitten tammikuun viimeinen tai oikeastaan jo helmikuun ensimmäinen yritysvierailu Patrialle Hämeenlinnaan ja sitten tiistaina käyntiin eduskunnan kevätistuntokausi. Työstä ei tule olemaan pulaa.

Ensimmäinen kerran tehtiin hirvikäristystä. Oman metsän sarvipäästä vielä. Lähiruokaa parhaimmillaan Pekkalan puolukoilla ja Lopen pernamuussilla.

Ensimmäinen kerran tehtiin hirvikäristystä. Oman metsän sarvipäästä vielä. Lähiruokaa parhaimmillaan Pekkalan puolukoilla ja Lopen pernamuussilla.

Kommentit