Vuonna 2009 10 vuotta ehdotontavankeutta. Vuonna 2014 epäillään jälleen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Blogi, keskiviikkona 27.08.2014

Joku tässä yhteenlasku ei mene oikein. Rikollisten kohdalla 10 ei olekaan 10 vaan jotain aivan muuta ja toisaalta ensikertalainenkin voi olla vaikka ei olisikaan ensikertalainen. Jos totesin, että Suomi on maa missä voi raiskata kolmen vuoden välein ensimmäistä kertaa.

Eilen siis uutisissa kerrottiin, että ns. Muuramen pedofiilirenkan päätekijää epäillään jälleen törkeästä seksuaalirikoksesta. Iltalehti kertoi eilen, että ”Iltalehden tietojen mukaan muun muassa avopuolisonsa kahden alle kouluikäisen tyttären raiskaamisesta ja törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä yhden muun lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu 52-vuotias tamperelaismies kärsi kymmenen vuoden tuomiostaan tasan puolet eli viisi vuotta.”

Jälleen voi aiheellisesti kysyä, että onko tässä mitään järkeä? Ja kuka kantaa vastuun siitä, että tällainen rikollinen päästetään vapaaksi tekemään samoja sairaita rikoksiaan yhä uudelleen? On varmasti totta, että tällaisia rikoksia tekevä on vankilassa hiljaa ja kiltisti, mutta se ei todellaan tarkoita sitä, että hän olisi samanlainen siviilissä. Sen tämä jälleen uusi vakava rikos vahvistaa.

Tässä on pakko kääntyä jälleen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin puoleen ja todeta, että jotain tässä pitää muuttaa? Ei tällaisten tekijöiden paikka ole tavallisessa arjessa? Vai onko ministeri eri mieltä?

Samaan aikaan toki eduskunnan lakivaliokunnassa makaa yli 100 kansanedustajan allekirjoittama lakialoite jolla tällaisiin rikoksiin voitaisiin puuttua paremmin. Tuomo Puumalan ja minun tekemä aloite muuttaisi lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten vanhentumisaikoja. Tällaiset tekijät pitää saada vastuuseen teoistaa mielellään heti, mutta myös vaikka vuosin jälkeen. Maamme rikoslaissa todetaan nyt, että rikos, josta säädetty ankarin rangaistus on yli kahdeksan vuotta vankeutta, vanhenee 20 vuodessa. Alle 18-vuotiaisiin kohdistuvat seksuaalirikokset vanhenevat pääsääntöisesti silloin, kun rikoksen uhri täyttää 28 vuotta. Tämän haluaisin muuttaa niin, että tällaiset rikokset eivät vanhenisi koskaan. Lapsen törkeä raiskaus on kuin murha josta vain jää henkiin.

Ja samaan aikaan on minusta syytä pohtia sitäkin, että onko törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittava enimmillään kymmenen vuoden vankeus riittävä? Minusta ei jos sen voi suorittaa Muuramen pedofiilirenkaan päätekijän tapaan viidellä vuodella. Ja vakavasti on pohdittava sitäkin, että onko tällaisten rikollisten paikka normaalissa arjessa lainkaan? Ja ehdottomasti tällaisille rikollisille pitää tehdä pelossa eletyn vankeustuomion jälkeen kuitenkin vielä vaarallisuusarviointi. Pitää pystyä arvioimaan se, että onko todennäköistä, että vankilan pelkääjä on julma ja sairas rikollinen heti uudelleen päästyään pienten lasten pariin?

Nyt järki käteen.

….

Päivä takana. Illalla vielä hieman ratsailla ja hyvää teki. Muutamat laukat ja hetket hevosen kanssa ne vain antavat aina niin paljon. Mieli lepää ja keho herää. Fiiliksissä.

Tänään päivä Riihimäellä ja seutukunnan asioita ja hieman myös valtakunnankin juttuja. Muutama mielenkiintoinen isompi työmatka tulossa ja toivottavasti seutukunnallekin hyviä uutisia. Budjettiriihen muutaman tiehankkeen parissa on väännetty ja katsotaan jos ne napsahtaisivat vielä tässä paikoilleen. Hyvältä ainakin näyttää. Ja isona toivottavasti saamme myös pääradan remontin nyt etenemään lopultakin. Mutta palataan näihin kun neuvottelut käyty ja päätökset tehty.

Huomenna palaan hieman tuohon Suomen ja Naton isäntamaasopimukseen. Mielenkiintoista, että jopa ulkoministeri on väittänyt, että asiakirja ei veisi meitä lähemmäksi Natoa. Totta kai se vie. Emme ole senkään jälkeen Naton jäsen mutta yhteistyömme tiivistyy. Ja kannattaa muuten muistaa sekin, että tätä sopimusta on tehty yli kymmenenvuotta ja sitä ollut puuhaamassa niin keskusta, kokoomus, SDP kuin myös vasemmistoliittokin. Hauska huomata miten osa yrittää siitä kiemurrella irti. Minusta aivan suotta. HNS kuitenkin vahvistaa maamme turvallisuusasemaakin. Palaan tähän.

 

 


Kommentit