Lastensairaala rakentuu. Viimeinen lahjoitus Naisopettajilta.

Blogi, tiistaina 26.08.2014

Tänään Uusi Lastensairaala 2017 -kansalaiskeräys sai täyteen tavoitteensa. Viimeiset eurot 30 miljoonan euron keräyspottiin antoivat naisopettajat. Viiden vuoden keräystavoite siis saavutettiin jo puolessatoistavuodessa ja keräys oli yksi sellainen osoitus meidän suomalaisten tahdonvoimasta ja päättäväisyydestä, että sitä ei voi kuin ihmetellä ja kiitellä. Kiitoksen ansaitsee myös ehdottomasto Uusi Lastensairaala -säätiön puheenjohtaja Anne Berner, joka on tehnyt hankkeen parissa leijonan työn. Ja iso kiitos myös kaikille lahjoittajille pienemmistä summista aina suurimpiin lahjoituksiin asti. Kaikki olivat tässä urakassa ratkaisevan tärkeitä.

Tänään pääministeri Alexander Stubbin johdolla uuden Lastensairaalan rakentaminen lähti käytiin alkuräjäytyksellä ja hinta-arvioltaan noin 160 miljoonan euron sairaalan pitäisi olla valmis maamme itsenäisyyden 100-vuotisjuhliin mennessä. Kansalaiskeräyksen 30 miljoonan lisäksi valtio osallistuu rakentamiseen 40 miljoonalla ja loppu rahoitetaan lainan kautta. Siksi Uusi Lastensairaala -keräystä jatketaankin edelleen niin, että lopulta lainarahan määrä olisi mahdollisimman vähäinen.

Itse olen ollut useamman kerran näissä talkoissa mukana. Monen ystävän syntymäpäivärahat on ohjattu keräykseen ja ehkä hauskimpana riihimäkeläisen kaupunginvaltuutetun Derya Özgünin ja minun Pala Kakkua Lastensairaalalle -ravintolapäivän tempaus. Hauska on ollut olla mukana ja vieläkin tarkoitus jotain tehdä. 

Sairaalasta tulee valmistuessaan koko maatamme palvele huippulastensairaala. Itseasiassa tavoitteena maailman paras lastensairaala 2017. Hienoa.

Eli ottakaapa tekin kaikki vielä osaa talkoisiin. Mahdollisuuksia on monia. Kurkatkaapa: Uusi Lastensairaala 2017

Tänään kävin koululla. Olikin mukava käydä ensimmäistä kertaa tänä syksynä koululla. Vanha opettajan sydän se vaan aina sykkii koululla ja olikin hauska kun pääsin heti ekaluokkalaisiakin ”opettamaan”. Hauskoja velikultia ja innokkaita oppimaan. Antoisa parituntinen alakoululla ja sovimme jo hieman tulevaakin. Ja myös koulun oppilaskunnan hallituskin haluaa kuulemma tulla vieraakseni eduskuntaankin. Senkin sitten sovimme. Olivat suunnitelleet toukokuuta, mutta pyysin pelaamaan varman päälle ja tulemaan ennen eduskuntavaaleja :).

Päivä jatkui sitten Riihimäellä ja hieman asioita myös puhelinpalavereissa. Monta juttua eteenpäin ja täytyy sanoa, että aikalailla yhteinen on huoli ensi vuoden valtionbudjetista ja sen vaikutuksista kuntatalouteen. Useampi nosti aiheen esille ja erityisesti pelko oppivelvollisuusiän pidentämisestä ja sen aiheuttamista kustannuksista puhuttaa. Ja onkin totta, että 15 miljoonaa ei siihen tule riittämään maksuttomien oppikirjojen ja koulukuljetusten yms. kautta ja loppulasku lankeaisi sitten kunnille. Vaikka sovittu onkin, että kokonaisvaikutus talouteen olisi tuo 15 miljoonaa. Siksi tässä tilanteessa tämä varattu raha kannattaakin käyttää tehokkaasti juuri niihin nuoriin jotka sitä eniten tarvitsevat ja heillekin tästäkohdennettuna. Se tarkoittaisi minusta riittävää määrää ammattistarttipaikkoja ja oppisopimuskoulutusta sekä erityisopetusta ja opinto-ohjausta. Siis mieluiten räätälöiden kuin ampumalla raha koko kenttään. VATT on nimittäin arvioinut, että tuosta 15 miljoonasta korkeintaan 14 prosenttia oppivelvollisuusiän noston kustannuksista kohdistuisi syrjäytymisvaarassa oleviin nuoriin. Malli siis olisi tehoton ja kalliskin. Ja nyt kun rahaa ei ole enempää niin se kannattaa käyttää järkevästi. Itse uskon, että tässä vielä järki voittaa.

Ukrainan kriisi myös työllistänyt tänäänkin. Perjantaina jatkamme aiheen parissa Mäntyniemessä ulkoasiainvaliokunnan kanssa. Ja toivotaan, että kansainvälisissä neuvotteluissakin saavutettaisiin sitä ennen jotain myönteistä. Ukrainassa tilanne etenemässä kohti sotaa entistä kovemmin. Ja sota se taitaa jo kaikilla mittareilla ollakin ja nimenomaan sota Ukrainan ja Venäjän välillä. Sisällissodasta en ole lainkaan varma. 


Kommentit