Ostopäätöksillämme on vaikutusta – Suomalainen ruokaketju työllistää

Blogi, maanantaina 25.08.2014

Venäjän asettamat vastapakotteet EU:lle iskevät kovalla kädellä Suomeen. Ukrainan kriisi näkyy maamme taloudessa, mutta myös monessa muussa. Esimerkiksi vaikka meidän kotimainen ruuantuotantoketju onkin vahva ja monipuolinen, niin osa siitä on suunniteltu ja suunnattu nimenomaan vientiin ulkomaille. Elintarviketeollisuusliiton mukaan maamme elintarvikkeiden viennistä peräti neljännes meni ennen pakotteita vientiin Venäjälle. Suurin viejäyritys oli Valio, joka vei Venäjälle maitotuotteita. Valio vei Venäjälle noin 250:tä eri Suomessa valmistettua tuotetta ja yhtiön liikevaihto Venäjältä oli 378 miljoonaa euroa. Se on tuonut ja toi tuhansille suomalaisille työtä niin meijereissä kuin maitotiloillakin ja ruokaketjussa muuallakin.

Pian Venäjän vastapakotteiden tultua julki Valio kertoi heti mittavista YT-neuvotteluista ja tuotantojen alasajosta. Monen työntekijän tilanne on epävarma ja myös maatiloilla ollaan huolestuneita. Ja esimerkkejä on monia muitakin yrityksiä ja ruokatuotteita. Pakotteet iskevät ruoan lisäksi myös laajasti muillekin aloille.

Venäjä asetti alkuun tuontikieltoon kaikki hedelmät, kasvikset, lihan, kalan sekä maito- ja meijerituotteet Yhdysvalloista, Euroopan unionista, Australiasta, Kanadasta ja Norjasta. Myöhemmin maan oli pakko vapauttaa osa tuotteista erikoisruokien ruokapulan iskettyä heti kovalla kädellä tavallisten venäläisten arkeen. Monen terveyskin oli Venäjällä jo uhattuna. Näin ollen Venäjä vapautti pian mm. laktoosittomat maitotuotteet tuontikiellosta. Se osaltaan helpottaa myös suomalaisen ruoantuotannon tilannetta.  

Meidän valinnoilla ruokakaupassa on myös vaikutusta. Normaalissa tilanteessa 10 euron kotimainen lisäostos kuukaudessa tuo ruokaketjuun jopa 10 000 uutta työpaikkaa. Nyt voimme samalla lisäpanostuksella turvata uhattuna olevia suomalaisia työpaikkoja ja tukea hienoa suomalaista ruoantuotantoa.

Tätä varten käynnistimmekin kollegoitteni Jaana Pelkosen ja Heikki Auton kanssa kansalaistalkoot. Syödään ja juodaan suomalaista – tuetaan kotimaista ruoantuotantoa vaikeassakin tilanteessa –kampanjamme on kerännyt mukaan jo 70 000 suomalaista. Suomi-talkoomme on siis saanet väen liikkeelle. Ostopäätöksillä ruokakaupassa voimme siis jokainen vaikuttaa ja helpottaa tilannetta samaan aikaan kun maamme ulkopoliittinen johto Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan kanssa jatkavat työtä EU-johtajien kanssa kriisin ratkaisemiseksi. Ratkaisu ruokakriisiin löytyy nimittäin vasta kun ratkaisu Ukrainassa rauhaan on löydetty. Tilanne voi pitkittyä ja pahentuakin. Toivottavasti ei.

Ota siis haaste vastaan ja syödään ja juodaan nyt suomalaista. Autetaan suomalainen ruoantuotanto ja työpaikat yli vaikean tilanteen.

Mielenkiintoinen päivä takana. Kuvista näkyy, että hieman metsäänkin tänään ehdin. Kantarelleja ensimmäinen pussillinen ja illansuussa vielä kierros Lopen kirkonkylän lähimetsässä Iso-Korkeella ja Pikku-Korkeella. Alueelle jouduttiin tekemään hieman aukkohakkuuta pystyyn kuivuvien ja juuresta mädäntyvien kuusien poistamiseksi. Harmi, että metsä sellaiseen kuntoon päässyt eikä enää harventamalla sitä voitu ylläpitää ja pelastaa. Lopulta kunnassa koko valtuusto hakkuun siunasi vaikka alkuun siihen meistä aika moni epäillen suhtautui. Ammattilaisten arviot olivat yksiselitteiset ja pian metsä olisi ollut jopa vaarallinenkin koululaisten ja muidenkin lähimetsänä hiihtolatuineen ja suunnistusreitteineen. Nyt metsä uudistuu sitten näin ja pidemmän tien kautta. Mutta onneksi samalla saimme kunnassa päätöksen, että aluetta ei enää hoideta tai ylläpidetä vain ns. talousmetsänä vaan nimenomaan lähimetsänä hoitaen sitä koko ajan. Näin tavoite, että aukkohakkuita ei enää tulevaisuudessa alueella tarvittaisi lainkaan. Ja itseasiassa alueelle on nyt toistakymmentä vuotta jo kasvanut myös Lopen Puulajipuistokin ja sekin alkaa kantaa hedelmää pikku hiljaa. Upeita tammeja mm. tänään ihastelin. Ne muuten puita joita aikanaan oppilaitteni kanssa sain metsään istuttaa kun puulajipuistoa valtuustoaloitteeni pohjalta tehtiin. Nyt se ja toisena osana Lopen Uupuneiden puisto kasvavat ja laajenevat koko ajan ja toivottavasti joskus vanhana saan vielä paikkaa ihastella kun puut suuria ja elämää täynnä.

Viime päivinä on kohistu siitä kenelle lapsilisien leikkaus pitäisi kompensoida. Itse olisi perunut koko leikkauksen ja rahoittanut sen mm. oppivelvollisuusiän pidentämiseen lopulta menevistä varoista. Mutta nyt asia on näin päätetty enemmistön mukaan ja sen kanssa elettävä. Mutta SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen kompensaatioesitys on minusta ontuva. Lapsivähennys ei nimittäin auta kaikista pienimmällä toiveentulevia lainkaan ja toisaalta se jättää myös keskituloiset ulkopuolelle. Hallitusneuvotteluissa kuitenkin sovimme, että lapsilisäleikkaus kompensoidaan kaikille pieni- ja keskituloisille ja siitä minusta pidettävä kiinni. SDP:n esitys jättäisi suuren osan ulkopuolelle ja olisi karua monen lapsiperheen arkeen. Tämä tulee korjata budjettiriihessä ja uskoisin, että saamme tälle tukea myös kristillisdemokraateista ja RKP:stäkin.

Huomenna sitten töitä hieman ensi viikon eduskuntasyksyn alkuakin silmälläpitäen. Toimistopäivää pääasiassa ja hieman palavereita. Kalenterit täyttyvät.

Kommentit