VR vastaa kovenevaan kilpailuun karsimalla junavuoroja – Avaako toiminta lopulta kilpailun myös henkilöliikenteeseen?

Blogi, tiistaina 03.05.2016

Eilen VR julkisti päätöksensä uudista juna-aikatauluista. VR uutisoi ratkaisunsa: ”Uudet nopeat junayhteydet säästävät suomalaisten aikaa” ja kertoi kuinka ”jopa 70 % suomalaisista toivoo, että junat kulkisivat nykyistä nopeammin.” Tiedotteessa kerrottiin vain positiiviset asiat, mutta unohdettii kokonaan kertoa uudistuksen ratkaisut alueille missä junaa käytetään päivittäin niin työmatkoihin kuin opiskeluunkin.

080519212407_tnRatkaisu siis tarkoittaa, että Hämeenlinnassa ja Riihimäellä pysähtyviä nopeita junavuoroja vähennetään peräti seitsemällä päivässä niin Helsingin kuin Tampereenkin suuntaan. Junat siis ajavat pysähtymättä Hämeenlinnan ja Riihimäen ohi suoraan Tampere–Tikkurila–Pasila-Helsinki-väliä. Pitkään maamme nopeimmin kasvaneelta Riihimäen seudulta ei siis enää näihin juniin päästä ja myös koko HHT-kasvukäytävä vetoapu maamme kasvulle ja taloudelle voi olla uhattuna. Aiemmin VR jo lopetti vuoroja Lahden ja Riihimäen väliltä. Niiden myötä työmatka ja koulumatkaliikenne vaikeutui monen kohdalla.

Olenkin enemmän kuin huolissani VR:n päätöksistä karsia junavuoroja myös maamme vilkkaimmilta rataosuuksilta. VR perustelee junavuorojen karsimista entistä nopeammilla junayhteyksillä Helsingistä pohjoisen suuntaan. Nämä palvelevat kuitenkin koko ajan pienenevää asiakaskuntaa, kun kasvukäytävän varrella asuvat ihmiset eivät pääse juniin. Pidänkin erikoisena VR:n ratkaisua vastata näin vuoroja ja pysähdyksiä karsimalla koko ajan kovenevaan kilpailuun. Riittävillä junavuoroilla on nimittäin merkittävä vaikutus työmatkaliikenteen lisäksi opiskelijoihin ja jJulkista liikennettä pitäisi voida käyttää myös entistä paremmin vapaa-ajan matkustamiseen lomille ja erilaisiin urheilu- ja kulttuuritapahtumiin.

Vetosinkin jo tänään kollegani ja ystäväni Vasemmistoliiton varapuheenjohtajan ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aino-Kaisa Pekosen kanssa keskustalaiseen liikenneministeri Anne Berneriin, että VR:n tekemiä päätöksiä arvioitaisiin uudelleen. Tiedän millainen huuto tästä olisi jos maaseudun ja nyt myös pienempien kaupunkien junavuoroja karsittaisiin suurten kaupunkien varjolla jos keskusta olisi oppositiossa. Se olisi heidän mielestä sitä ”ideologista keskittämistä”. Mutta nyt tämän kaiken tekee VR mikä on keskustan ministerin omistajaohjauksessa!

Toivotaan, että tässä järki voittaa ja junavuorot palautettaan entisellään ja karsimisen sijaan lisätään palveluita. Jo nyt monet ovat siirtyneet mm. Onnibussin käyttäjiksi ja tällaisten päätösten myötä matkustajapako VR:stä jatkuu kiihtyvänä. Lopulta VR:n oma toiminta ja politiikka tarkoittanee sitä, että myös henkilöliikenne joudutaan avaamaan kilpailulle. Jonkun on junavuorot ajettava ja olen varma, että varsinkin tällaisille kasvualueille toimijoita löytyy. Liekö Onnijuna kohta sitten meidän pelastuksemme?

Tänään eduskunnassa jälleen salattu puolustusvaliokunnan kokous. Meillä kuultavana uudistuksista suojatiloissa puolustusvoimien komentaja kenraali Jarmo Lindberg ja prikaatikenkaari Markku Myllykangas. Isoja asioita ja myös mielenkiintoinen ajankohtaiskatsaus Itämeren tilanteeseen. Yksityiskohtiin en voi mennä, mutta sen voin todeta, että paljon on tapahtunut ja kaikki ei hyvään suuntaan.

Valtiovarainvaliokunnassa jatkoimme sitten talouden kehysten käsittelyä ja päivällä myös yksi tapaaminen talvirengaspakkoon tai siitä luopumiseen liittyen. Katsotaan jos tässäkin saisimme nyt aikaan muutosta ja nastarenkaista siirryttäisiin kasvavassa määrin ainakin kitkarenkaisiin ja saataisiin katupölyä ja teiden urautumistakin hieman kuriin.

Metsähallituksen Riikka Hurskainen kertoi tänään Lopen Ampumaradan vuosikokouksessa Eräkummi-hankkeesta. Lapsille ja koululaisille vastuullista eräkasvatustyötä.

Metsähallituksen Riikka Hurskainen kertoi tänään Lopen Ampumaradan vuosikokouksessa Eräkummi-hankkeesta. Lapsille ja koululaisille vastuullista eräkasvatustyötä.

Iltapäivällä vielä ajankohtaiskeskustelu turvapaikanhakijoiden kotouttamisesta ja sitten Lopella Ampumaratamme kevätkokous. Lopelle ollaan hakemassa suuria SM-kisoja muutaman vuoden päähän ja tänään jo osaltamme laitoimme jättihanketta eteenpäin. Juhlavuoden kisat toivottavasti saadaan Lopelle.

Huomenna tarkoitus kertoa ratkaisuni liittyen Kokoomuksen puoluekokoukseen ja varapuheenjohtajuuteen. Ja eduskunnassa muutenkin mielenkiintoinen ja pitkä päivä vielä ennen Helatorstain katkaisemaan viikkoa.

Kommentit