Voisiko kuitenkin sanoa EI?

Blogi, torstaina 07.03.2013

Suomalaisessa politiikassa on muutamat profiloituneet viime vuosina aikalailla sanomalla EI kaikelle. Vahva EI-puolueen leima on iskostunut muutamiin. Listaa tyrmäyksistä olisi helppo tehdä vaikka kuinka. Mutta jos nyt tukisinkin tätä EI-linjaa. Olisiko nyt oikea paikka sanoa EI Kyproksen tukemiselle?

Hämmennyin nimittäin uutisesta, missä kerrottiin SDP:n puheenjohtajana ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen todenneen, että ”Kypros saa euromailta tukea riippumatta siitä, mitä meneillään olevissa rahanpesu- ja veronkiertoselvityksissä ilmenee”.

Minusta puheenvuoro tuntuu vähintäänkin erikoiselta. Ja toki sopisi kysyä myös sitäkin mikä on Venäjän ja venäjäisten rooli Kyproksen historiassa talouden näkökulmasta ja toisaalta mikä nyt sitten myös vastuu.

Eilen onneksi Kimmo Sasi totesi, että ”Kokoomus suhtautuu hyvin nihkeästi Kyproksen pankkien tukemiseen. Me haluamme ehdottomasti nähdä ennen päätöksentekoa selvityksen siitä, missä määrin Kyproksen pankeissa rahanpesua esiintyy.” Olen täysin samaa mieltä Kimmon kanssa tästä asiasta ja valmis sanomaan EI jos paljastuu sellaista. Tuntuisi nimittäin todellakin erikoiselta lähteä tukemaan kyproslaisia pankkeja jos niihin yhdistetyt huhut osoittautuvat tosiksi.

Asiassa ei siis todellakaan pidä edetä koohottamalla, vaan nyt todellakin rauhassa ja huolellisesti asia läpi käyden. Sen jälkeen on aika pohtia mitä vastaamme mahdolliseen tukiesitykseen.

Torstai alkanut vauhdikkaasti. Laajat kuulemiset aamusta puolustusvaliokunnassa ja sitten perään ulkoasiainvaliokunnassa puolustusministeri Carl Haglundin kuuleminen. Nyt pieni hetki aikaa ennen työvaliokuntaa ja ryhmäkokousta. Pitkää päivää pukkaa.

Kello 20.26 ja juuri eduskunnalta pois. Tänään keskustelussa mm. Heikki Auton lakialoite joka sallisi huumesalakuljetuksista epäillyn vangin laittamisen ns. tarkkailuhaalariin. Esitys saanut yli 100 kansanedustajan tuen ja se siis eteen. Heikiltä upeaa työtä ja jälleen järki voittaa. Välillä tuntuu, että näitä kieltoja antavilla ei voita. Itsekin aiheesta parikin puheenvuoroa käytin ja hieman päivittelin jopa sitäkin, että tuntuu siltä, että tässä maassa on vangeilla paremmat oltavat ja niistä kannetaan suurempaa huolta kuin ikäihmisistä laitoshoidossa. Noin hieman kärjistäen. Enkä todellakaan kannata sitä, että pitäisi ihmisarvoa alentaa tai nöyryyttää en tietenkään, mutta kyllä keinot rikollisuuden jatkamisen katkaisemiseksi vankilassakin pitää olla. Nythän Oikeusasiamies on jopa kieltänyt suun avaamisen turvatarkastuksissa ja sallinut omat lakanat ja paidat vankilaan. Tällaista menoa.

Ryhmässä hieman katselimme ja pohdimme askelia tulevaa varten ja sitten illalla vielä mukana puolitoistatuntinen Hämeen Kokoomuksen piirihallituksen kanssa. Aikanaan itsekin siinä pöydässä taisin istua kymmenkunta vuotta yhteensä ja muutaman vuoden puheenjohtajanakin. Hienoja vuosia ja hyvältä näytti meno nytkin. Sopivasti tekemisen meininkiä. Pidin heille pienen katsauksen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja hieman lukioasiaakin läpikävin. 

Mutta nyt ajattelin helpottaa tältä päivältä. Huomenna nimittäin pitkä päivän myös luvassa. Aamusta Mäntyniemeen tapaamaan Tasavallan Presidenttiä turvallisuus- ja ulkopolitiikkakysymysten parissa ja muuten illallakin tapaamme presidentin kanssa kun Tukikummit ja MTV3 järjestävät Nuorten Hyväksi -gaalaillan Hartwall Areenan Niemi Centerissä.

 

Kommentit