Voiko Suomen kansalainen pyörittää omaa palkka-armeijaa Venäjän sotarikosten peittelemiseksi? – ”Suomen kansalaisuus pois ja kutsu Haagiin”

Blogi, torstaina 23.02.2023

Jätin eilen eduskunnassa maamme hallitukselle vastattavaksi Kirjallinen kysymyksen KK 777/2022 vp. Siinä esitän, että Suomen kansalaisuuden menettäisi syyllistyttyä rikolliseen toimintaan myös muualla kuin Suomessa. Tässä tapauksessa kyse olisi jopa mahdollisista sotarikoksista.

Repäisy IS.fi 22.2.2023

EU:n pakotelistallekin joutunut venäläismiljardööri Gennadi Timtshenko sai Suomen kansalaisuuden kiireellisenä vuonna 1999. STT:n tietopyynnöllä saamasta Maahanmuuttoviraston muistiosta ilmenee, että Timtshenkon kansalaisuudesta päätettäessä suojelupoliisilta ei ole kysytty lausuntoa. Ainakaan asiasta ei ole merkintää muistiossa. Tässä kiirehtimispyynnössä vedottiin Timtshenkon asemaan toimitusjohtajana. Hän joutui pyynnön mukaan matkustamaan paljon työssään, ja pyynnössä myös arvioitiin, että matkanteko helpottuisi Suomen passilla. Kyseisen kiirehtimispyynnön takana on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ollut Timtshenkon työnantaja. Timtshenkolla on yhä Suomen kansalaisuus, ja sittemmin hän on EU:n pakotelistauksen mukaan myös saanut uudelleen Venäjän kansalaisuuden. Hän on siis kaksoiskansalainen.

Useilla Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvilla miehillä on nykyisin Venäjällä niin kutsuttuja yksityisarmeijoita. Suomen kannalta kiinnostavin tällainen palkkasotilaiden ryhmittymä on Redut, jonka rahoittajaksi ja johtajaksi on kerrottu useissa venäläislähteissä Timtshenko. Redutin on kerrottu syntyneen aikoinaan Timtshenkon yritysten vartiointipalveluista, joihin värvättiin muun muassa Venäjän erikoisjoukoissa koulutuksensa saaneita henkilöitä. Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että nämä yksityisarmeijat, kuten Redut, eivät ole aitoja yksityisarmeijoita, vaan oikeasti niiden kaikkien toiminnan takana ovat Venäjän asevoimat ja lukuisat Venäjän turvallisuuspalvelut. Meduzan mukaan Redut on täysin Venäjän puolustusministeriön komennuksessa.

Näitä niin sanottuja yksityisarmeijoita käytetään siihen, että tarvittaessa Venäjän valtio voi irtisanoutua sotilaiden tekemistä julmuuksista ja sotarikoksista. Tämä lisäksi yksityisarmeijat voivat maksaa oligarkkirahoittajiensa ansiosta muita parempia palkkoja ja varustaa sotilaansa Venäjän normaalia armeijaa paremmin. Esimerkiksi Itä-Ukrainan sodassa yksityisarmeijoita käytettiin siihen, että Venäjän valtio saattoi irtisanoutua siitä.

Kun Venäjä hyökkäsi laajamittaisesti Ukrainaan viime vuoden helmikuussa, ryhtyi Redut värväämään riveihinsä uusia sotilaita. Sotilaiksi kelpasivat muun muassa rikollista taustaa omaavat, ja heitä värvättiin jopa Venäjän vankileireiltä. Joukot ovat syyllistyneet Ukrainassa järkyttäviin sotarikoksiin.

Suomen kansalaisuuslakia muutettiin 1.5.2019 niin, että tiettyihin vakaviin rikoksiin syyllistynyt henkilö voi menettää Suomen kansalaisuuden. Suomen kansalaisuuden voi menettää vain henkilö, jolla on myös jonkin toisen valtion kansalaisuus sekä riittävästi tosiasiallisia siteitä tähän valtioon. Päätöksen kansalaisuuden menettämisestä tekee Maahanmuuttovirasto.

Suomen kansalaisuuden voi menettää, jos syyllistyy sellaiseen Suomen elintärkeitä etuja vastaan tehtyyn rikokseen, josta on säädetty ankarimmaksi rangaistukseksi vähintään kahdeksan vuotta vankeutta. Tällaisia ovat esimerkiksi Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantaminen, sotaan yllyttäminen, maanpetos ja vakoilu. Edellytyksenä kansalaisuuden menettämiselle on myös se, että henkilö on saanut vähintään viiden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Kansalaisuuden voi myös menettää vakavien terroristisessa tarkoituksessa tehtyjen rikosten perusteella. Tällöin edellytyksenä on lisäksi aina se, että kyseinen rikos on kohdistunut Suomen elintärkeitä etuja vastaan. Muita sinänsä vakavia rikoksia ei eurooppalaisen kansalaisuusyleissopimuksen puitteissa voida säätää kansalaisuuden menettämisen perusteeksi.

Tapaus Timtshenko toimii esimerkkinä siitä, miten kaksoiskansalainen on yksityisarmeijan johtajan ja rahoittajan roolissa syyllistynyt rikoksiin – ehkä, todennäköisesti jopa sotarikoksii, joita ei pitäisi katsoa läpi sormien. Tällaisissa tilanteissa kaksoiskansalaisen tulisi menettää Suomen kansalaisuus. Jos tämä ei nykyisellä lainsäädännöllä ole mahdollista, lainsäädäntöä tulee välittömästi muuttaa. Tästä tein eilen maamme hallitukselle esityksen ja toivon, että se etenee nyt kiireellisenä.

Tein myös alkuviikosta uudelleen esityksen missä luopuisimme kaiken kaikkiaan ns. yksipuoleisesti kaksoiskansalaisuuksista. Eli jatkossa hyväksyisimme kaksoiskansalaisuudet vain ns. vastavuoroisuusperiaatteella eli molempien maiden tulisi yhtälailla hyväksyä ja tunnustaa

kaksoiskansalaisuus. Nythän esimerkiksi Venäjä ei näin tee vaan henkilö, jolla on sekä Suomen, että Venäjän kansalaisuus on Venäjällä ollessaan ja Venäjän silmissä vain ja ainoastaan Venäjän kansalainen. Tilanne voi osoittautua henkilölle itselleen jopa turvallisuusuhkaksi Putinin Venäjällä.

Eilen Ilta-Sanomat uutisoi näyttävästi esitykseni: Kokoomuksen kansanedustaja esittää: Oligarkki Gennadi Timtshenkolta on otettava Suomen kansalaisuus pois.

Uutisen jälkeen olen saanut ennätysmäärän palautetta ja myös kiitosta. Haluankin myös täällä kiittää teitä kaikista viesteistänne ja yhteydenotoistanne. Lupaan jatkaa.

….

Länsi tarvitsee lisää puolustusmateriaalia – Sako, Patria ja muut nyt nousevat keskiöön

Kuva: Sako.fi

Tänään aamulla meillä toivottavasti tämän vaalikauden viimeinen puolustusvaliokunnan kokous. Jos vielä kokouksia tulee niin se tarkoittaisi tilanteen vakavoitumista. Sitä ei kukaan toivoisi. Mutta tänään meillä käsittelyssä maamme 13. puolustustarvikeapulähetys Suomelta Ukrainalle. Tasavallan presidentti päätti asiasta 23.2.2023 valtioneuvoston esityksestä. Sen myötä maamme lahjoittaa Ukrainalle lisää puolustustarvikeapua ja osana kansainvälistä Leopard-panssarivaunuja koskevaa yhteistyötä paketissa on mukana myös kolme kappaletta Leopard 2 –raivauspanssarivaunuja eli ns. Leopars 2R -vaunuja sekä niiden käyttöön ja kunnossapitoon liittyvää koulutusta.  Nämä kolme vaunua sisältyvät nyt päätettyyn apupakettiin. Paketin muuta sisältöä ei turvallisuuden ja paketin perille menon varmistamiseksi kerrota.

Puolustusteollisuutta tulee nyt edelleen vahvistaa. Tarvitsemme ehdottomasti lisää valmistuskapasiteettiä koko EU:n alueelle ja nyt oleellista onkin tuotantojen skaalaaminen niin raskaan kaluston kuin myös ammusten osalta.

Meiltä Suomesta löytyy tähän hyvää ja korkeaa – maailman parasta osaamista monesta eri yrityksestä. Voisin mainita Patrian, Sakon, CPE Productionin ja monen muun. Näiden yritysten tuotteille onkin nyt kysyntää niin Ukrainassa kuin maailman laajuisestikin.

Tällä viikolla julkisuuteen saatiin mm. kaksi merkittävää Sakon TRG -kauppaa. Iso kiitos Sakolle toimitusjohtaja Raimo Karjalaisen johdolla. Tämä on huoltovarmuutta, mutta tämä on myös työllisyyttä Hämeeseen ja Riihimäen seudulle. Tällä TRG:llä on muuten vahvat loppilaiset juuret. Maailman paras tarkkuuskivääri nimittäin syntyi isolta osin Sakon loppilaisen tuotekehitysjohtaja Kari Kuparisen pöydällä. Mies vei aikanaan kiven kovaa uutta viranomaisasetta eteenpäin vaikka siviilipuolen kauppa silloin vetikin paremmin. USA erikoisjoukkojen tarpeista syntyi silloin Riihimäellä TRG M10. Nyt halutuin tarkkuuskivääri maailmassa. Oikeaa kaukaa viisautta.

Mutta siis tämän viikon maanantaina 20.2.2023 Suomen Puolustusvoimat tiedotti ensin hankkivansa Maavoimille TRG M10-tarkkuuskiväärijärjestelmiä, niiden varaosia ja tarkka-ampujan varusteita Sako Oy:ltä. Hanke on ollut pitkään valmistelussa ja nyt maaliin. TRG M10 on siis pulttilukkoinen ja lipassyöttöinen tarkkuuskivääri, joka on varustettu suurentavalla optisella tähtäimellä. Ruostumattomasta teräksestä kylmätaottu piippu on äärimmäisen tarkka. Laukaisulaite on kestävä, etuvedollinen ja täysin säädettävissä niin laukaisuvastuksen kuin liipasimen asennon suhteen. Yhdessä suorituskykyisen 8.6 x 70 mm tarkkuuspatruunan kanssa se mahdollistaa tarkka-ampujille erilaisiin kohteisiin vaikuttamisen yli 1400 metrin etäisyydelle. Kiväärijärjestelmiin kuuluu myös vaihtokaliiperisarja, joka mahdollistaa ampumaharjoittelun samoilla patruunoilla kuin kiväärijärjestelmällä M23, jota on kehitetty yhdessä Sakon kanssa.

Nyt hankittava TRG M10 -tarkkuuskiväärijärjestelmä ja sen mukana hankittavat tarkka-ampujan varusteet tähystyskaukoputket, laseretäisyysmittarit ja ampumatuet lisäävät huomattavasti armeijamme tarkka-ampujien käyttömahdollisuuksia ja parantavat näiden tulen tarkkuutta ja ulottuvuutta. Uusilla tarkkuuskivääreillä rakennetaan useille joukoille soveltuvaa tarkka-ampujasuorituskykyä. Tämän hankinnan arvonlisäverollinen hinta oli n. 11 miljoonaa euroa.

Eilen sitten kaupat Riihimäeltä jatkuivat, kun Beretta Defence Technologies -allianssin jäsen, Beretta USA, julkisti toimittavansa New York City Police Departmentille (NYPD) samaisia riihimäkeläisiä Sako TRG M10 -kiväärijärjestelmiä. Nämä kiväärijärjestelmät tulevat NYPD:n Emergency Service Unitin käyttöön ja osana kauppaa maailman kuuluisimmalle poliisilaitokselle toimitetaan myös aseisiin liittyvää koulutusta.

Sakon kauppa näkyi laajasti myös kansainvälisessä mediassa.

Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen totesikin eilen, että:

”Tämä on meille erityinen kunnianosoitus, kun NYPD, maailmankuulu lainvalvontaviranomainen, on valinnut meidän kiväärijärjestelmämme heidän tiukkoihin vaatimuksiinsa sopivimmaksi”.

NYPD:n kaupan arvo on The City Recordin mukaan noin reilut 1,2 miljoonaa euroa.

….

Tarvetta läntisissä maissa maailman parhaille puolustustuotteille riittää. Nyt onkin tärkeää, että turvallisuus ei jäi tuotantoviiveistä kiinni. Itse toivon, että EU ottaa tämän kokonaisuuden nyt omalle pöydälleen. Miten esimerkiksi EU-maat ja Nato-maat saavat mahdollisimman nopeasti – jokainen – itselleen tarvitsemansa uudet taisteluvaunut, taistelijan henkilökohtaiset aseet, riittävän määrän komposiittikypäriä ja suojaliivejä ja muita varusteita, miehistönkuljetusautoja jne. Paketti pitää laittaa nyt yhdessä kuntoon ja tässä Suomella on annettava iso ja merkittävä panos korkean osaamisen ja perinteikkään tekemisen kautta.

 

 

Kommentit